İnanç turizminin önemli merkezlerinden "Peygamberler Şehri" Şanlıurfa, ramazan dolayısıyla gündüzleri adeta "ölü şehir" halini alırken, geceleri de hareketli bir yaşamla dikkati çekiyor.

"Peygamberlerin atası" kabul edilen Hz. İbrahim'in doğduğu, Hz. Eyyüp, Hz. Elyasa ve Hz. Şuayp gibi bazı peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen Şanlıurfa, özellikle İslamiyet açısından inanç turizminin en önemli kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Şehir, bu çerçevede ramazan ayında da Türkiye'nin farklı bölgelerinden ziyaretçilerini ağırlıyor.

Gündüz hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaştığı kentte vatandaşlar, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyor. Bu nedenle gündüz saatlerini sakin geçiren Şanlıurfa, iftar saatinden itibaren adeta güne yeniden başlıyor.

İftardan sonra vatandaşlar, şehirde her dönem en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen, Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl'ü ziyaret ediyor.

- Balıklıgöl'e ilgi

Civar il ve ilçelerden gelip Balıklıgöl Yerleşkesi ve çevresinde gezen vatandaşların yanı sıra iftarın ardından evlerinden çıkan Şanlıurfalılar da yerleşkede bulunan tarihi mekanları ziyaret edip sahura kadan serin havada "manevi iklimi" soluyor. 

Balıklıgöl yerleşkesinin yanı sıra Hz. Eyyüp Peygamber'in hastalığında çile çektiği ve suyuyla hastalıktan şifa bulduğu kuyunun bulunduğu rivayet edilen makamın da yer aldığı mekanı ziyaret eden vatandaşlar, yatsı ezanının okunmasının ardından buradaki camilerde teravih namazı kılıyor. 

Teravih namazından sonra da canlılığın devam ettiği kentte, bazı vatandaşlar tarihi Urfa Kalesi'nin eteklerindeki doğal mağaralar ve çevrelerinde oluşturulan kafelerde günün yorgunluğunu atmaya çalışıyor.

Birçok vatandaş, çocuklarıyla geç saatlere kadar büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin düzenlediği ramazan etkinliklerinde vakit geçiriyor.

- Ciğercilerde yoğunluk

Türkiye'nin damak tadıyla en meşhur illerinin başında gelen Şanlıurfa'da, ciğer kebabı tüketimi de ramazan ayında artıyor.

İftarın hemen ardından kentin tarihi mekanlarındaki ciğercilerde yoğunluk oluşturan vatandaşlar, başta Haşimiye civarı olmak üzere, çeşitli semtlerde sahura kadar açık kalan tezgahlarda ciğer kebabı yiyebilmek için zaman zaman sıra bile bekliyor.

Tek şişi 7 liradan satılan ve özellikle kuzu ciğeri olmasına dikkat edilen kebapa, doğrama şekli, baharatları ve pişirme şekliyle eşsiz lezzet katan deneyimli ustalar, iftar ile sahur arasındaki yoğun talebi karşılayabilmek için kızgın ateş karşısında saatlerce kebap yelliyor.

- Güzel muhabbet ortamı kuruluyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir çok kentinde reklam panolarına "Ramazan Şanlıurfa'da yaşanır" duyurusu yaptıklarını söyledi.

Mevsim şartları dolayısıyla halkın daha çok geceleri dışarıya çıkmayı tercih ettiğini belirten Çiftçi, "İftardan sonra ibadet faslı başlıyor. Daha sonra da eş, dost, aynı kurumda çalışanlar açık alanlara çıkarak güzel bir muhabbet ortamı kuruyor. 3 buçuk gibi de sahurunu yaparak evlerine dönüp uyuyor. Şanlıurfa ramazanda akşamları ve geceleri ayakta. Sokaklar, çarşılar cıvıl cıvıl. Esnafımız açık, toplu taşıma olarak da ulaşımı 24 saate çıkardık. Böyle canlı bir şehir, bizler de 'bu canlılığı nasıl daha kaliteli hale getirebiliriz' diye çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.