Milletvekili Yazmacı öğrenci evinde sahur yaptı Milletvekili Yazmacı öğrenci evinde sahur yaptı

Milletvekili Gülender Açanal, yayınladığı mesajda ‘Kadınlarımızın Avrupa’daki hemcinslerinden çok daha evvel haklarına kavuşması milletimizin kadınlara bakışını yansıtan önemli bir göstergedir’ dedi.

Açanal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

‘’Mustafa Kemal Atatürk, Anayasamızda ve Seçim Kanununda değişiklik yapılmasını sağlayarak “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın 5 Aralık 1934 yılında çıkmasını sağlamış, Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır. Her yıl 5 Aralık “Kadın Hakları Günü” olarak bu vesileyle kutlanmaktadır. Kadınlarımızın Avrupa’daki hemcinslerinden çok daha evvel haklarına kavuşması milletimizin kadınlara bakışını yansıtan önemli bir göstergedir.

Aziz milletimizin varlığının ana direği olan kahraman kadınlarımızın, sorunların çözümünde siyasete kadın bakış açısını yansıtarak demokraside kadın imzasının olması isteğiyle başlatılan çalışmalar, Anayasanın 10. ve 11. Maddelerinde yapılan değişiklik ile 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkının tüm kadınlarımıza armağan edilmesiyle sonuçlanmıştır. Anayasa değişikliğinin devamında Milletvekili Seçimi Kanununda gerekli düzenlemeler yapılarak 8 Şubat 1935 tarihinde yapılan seçimlerde TBMM’ye 17 kadın milletvekili girmiştir. 1936 yılı başında boşalan milletvekilliği için yapılan ara seçimde 1 kadın milletvekilinin de Meclise girmesiyle 18 kadın milletvekili parlamentoda yer almıştır.

AK davamızın iktidara gelmesiyle 2002 Genel Seçimleri'nde kadın milletvekili sayısı 24, kadın temsil oranı yüzde 4,4 iken 2007'de bu sayının 50'ye, temsil oranı da yüzde 9,1'e yükselmiştir. 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'nde aynı sayı 79'a çıkmış, oran da yüzde 14,4'ü bulmuştur. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde kadın milletvekili sayısı 98 iken parlamentodaki kadın temsil oranı ise yüzde 17,82'ye ulaşmıştır. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan son seçimlerde ise parlamentodaki 580 milletvekilinden 101'ini kadın milletvekilleri oluşturmuştur. TBMM’de kadınların siyasette temsilinde en fazla kadın milletvekiline sahip olan parti, AK Parti olmuştur. 54 kadın milletvekili ile Gazi’nin emanetine sahip çıkan Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tüm kadınlarımız adına şükranlarımı sunuyorum.

Ülkemize, milletimize ve tarihin her safhasında, dokunduğu yere bereket getiren, emeğiyle yaşantımıza güç katan tüm fedakâr kadınlarımız, AK Parti iktidarı döneminde sadece mecliste değil, siyasette, sosyal hayatta, STK larda, kamuda, özel sektörde ve daha birçok alanda daha aktif oldular ve başardılar. İnşallah Türk kadını fırsat verildiğinde daha da başarılı olmaya devam edecektir.

Bu vesileyle kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 88. yıl dönümünü kutluyor, tüm kadınlarımıza sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. ‘’