Siverek’in tanınmış eşraflarından Turan Alişiroğlu, 15 Ağustos’tan 19 Ağustos’a kadar DEDAŞ’ın elektrik kesintisi uygulayacağını belirterek ‘Sebebini bilmiyoruz, açıklama yapılmıyor. Biz aboneli bir üretici olarak kimden bilgi alacağız bilemiyoruz. Mahsullerimizi kurumaya terk etmek zorunda kalıyoruz’ dedi.

DEDAŞ’ın Viranşehir kırlık trafosundan Aşağı Dilimli Ayrancı Turna hattı olarak enerji aldıklarını belirten Alişiroğlu ‘DEDAŞ Şanlıurfa enerjisini devraldığından günümüze kadar bu hatların 40 yıllık olduğunu ve aydınlatma amaçlı yapıldığını, artık çürüdüğünü, derin su kuyuları nedeniyle de üzerindeki yükün yüz kat arttığını defalarca şirkete ilettik. ‘Yenileme yapmayacaksanız ikinci ürün ekmeyelim’ diye de belirttik. Bugüne kadar sesimiz duyulmadı. ‘Hattınızı yenileyeceğiz ihalesi yapılmış’ söylemleri de oldu ama bugüne kadar bir çivi bile çakılmadı. Yetkililerin ilgisini bekliyoruz’ dedi.

40 yıllık hat üzerindeki yükün kuraklık ve şartlar nedeniyle doğal olarak arttığını da ifade eden Alişiroğlu ‘Her geçen gün bu 40 yıllık hat üzerindeki yük gerek kuraklık ve şartlar nedeniyle doğal olarak artmaktadır. Bu yıl 4 saat kesinti yapılmaya başlandı. Kopan teller ve arızalar nedeniyle her gün üç saat arıza kesintisi olunca günde 8-9 saat kesintiye maruz kalıyoruz. Tüm bunları kabullenmişken şimdi de 15-16-17-18 Ağustos’ta enerji verilmeyeceğini öğrendik. Sebebini bilmiyoruz. Açıklama da yapılmadı. Milli servet dediğimiz bu ürünlerin kurumaması için derdimizi kime anlatacağız? Eğer sorun kaçak enerji kullanımı ise dürüst aboneli çiftçinin suçu ne ? Kaçak kuyuya gidilir, gereken ne ise hukuk çerçevesinde yapılır. Benim enerjimi 4 gün kesmek yaşla kuyuyu beraber yakmaktır. Biz de hukuka başvururuz hakkımızı ararız ama ürünler şuan çok hassas bir durumda. 4 gün sonra Fırat’ın tüm suyunu da versek kurtaramayız. Tarım girdilerinin ateş pahası olduğu günümüzde başta Sayın Valimiz Abdullah Erin’in bu konuyla ilgilenmesini rica ediyoruz’ dedi.

DEDAŞ yetkililerine de seslenen Alişiroğlu ‘Yetkilileri aklıselime davet ediyoruz. Kaçak varsa ceza yazılsın, hukuk çerçevesinde gereken yapılsın bu şirketin doğal hakkıdır. İkinci ürün ekilmeden bu duruma müdahale edilebilirdi. Bazı çiftçileri abone konusunda uyardığımızda onlar ‘ilgili kurumdan belge alamıyoruz, DEDAŞ’ta o nedenle abonemizi yapmıyor’ diye sitem ediyorlar. Çözülemeyen bir denklem var ortada. Herkes kendi cephesini haklı görüyor. Bu kısır döngüye şirket yetkililerinin çözüm üretmesi üreticiler olarak en büyük arzumuzdur. Çiftçi düzenli olarak enerji alırsa, dört dörtlük mahsulde alır ve seve seve DEDAŞ’a koşarak gidip enerji borcunu da öder ama mahsulü kurursa, mağdur olursa enerji borcunu nasıl ödeyecek?’ dedi.

MEDYAURFA.COM