Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya'nın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan aldığı bilgiye göre, illerde temaslıların pozitif çıkma oranında en yüksek ikinci il Şanlıurfa oldu.

Sağlık Bakanlığının Turkuaz Tablosunun merkezine giren Muharrem Sarıkaya, Bakan Fahrettin Koca ile görüştü.

Bakan Koca’dan Türkiye’deki koronavirüs gündemine ilişkin detaylı bilgiler alan Sarıkaya'ya Bakan Koca, Şanlıurfa ile ilgili de bilgiler verdi.

Sarıkaya, Bakan Koca’nın illerde temaslıların pozitif çıkma oranının en yüksek olduğu illerin başında Bayurt’un geldiğini, onu sırasıyla; Şanlıurfa, Konya, Ankara ve İstanbul’un takip ettiğini söyledi. Sarıkaya, Bakan Koca’nın bu sıralamanın vaka sayısında hangi ilin ne denli yüksek olduğunu görmeye yettiğinin altını çizdiğini de ifade etti. 

Şanlıurfa’dan örnek verdi.

Sarıkaya, Bakan Koca’nın Balıkesir ve Şanlıurfa’dan örnek verdiğini de şu ifadelerle anlattı;

‘’Bakan Koca, bu konuda şu ilginç veriyi paylaştı:

“Biliyor musunuz; Balıkesir’de 65 yaş üstü yaşayan sayısı oldukça fazla. Ama vaka sayısı ve ölüm oldukça düşük. Sistem bize bunu verince bir heyet yollayıp nedenini araştırdık. Gördük ki 65 yaş üstü fazla ama hepsi de yüksek derecede eğitimli kişiler. Kendilerini çok iyi koruyor, kuralları hiç eksik etmiyor.”

Bir de Şanlıurfa’dan örnek verdi; aile nüfusu sayısı çok olduğu için bu kentte pozitif çıkanların hepsini il merkezi veya yakın kentlerdeki hastanelerde karantina altına alma yoluna gidilmiş, bu şekilde baskılanmış.

Bunları anlattıktan sonra, “Risk haritalama yöntemi ile nerede riskin hangi gerekçeyle bulunduğunu ekrandan anında görüyoruz” dedi.

MEDYAURFA.COM