Açıklama da ‘’Hedefimiz sulama hizmet kalitesi yükseltilerek tarımsal üretime katkı sağlamaktır’’ denildi.

Açıklama da şu ifadelere yer verildi;

‘’DSİ tarafından işletmeye açılan tesislerin işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu, mülkiyeti DSİ’ye ait olmak üzere, 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 121. maddesinin (i) fıkrasına dayanarak, taraflar arasında akdedilen “devir sözleşmesi” çerçevesinde sulama birliklerine, belediyelere, ve kooperatiflere devredilebilmektedir. DSİ tarafından inşa edilen sulama tesislerinin Sulama Birliklerince işletilmesine 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu ile izin verilmiştir. 

Sulama Birlikleri, 6172 Sayılı Kanunda hüküm bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tabi ayrı tüzel kişilikleri bulunan kuruluşlar olup, Devletten herhangi bir mali kaynak aktarılmamaktadır. Bu sebeple, sulama birliği kaynaktan tarla başına kadar suyun iletilmesi ve dağıtılması için yapılan tüm masrafları (Enerji, personel, bakım-onarım v.b.) su kullanım hizmet bedeli geliri ile karşılar, kar maksadı güdemez.

Şanlıurfa İli Bozova ilçesi sınırları içerisinde inşa edilmiş olan "Tatarhöyük Pompaj Sulaması Tesisi"  ile 106 000 dekar alanda hizmet vermektedir. 2 850 parselde 1 755 çiftçiye sulama faydası sağlamaktadır.

Proje’de 2 adedi Atatürk Baraj Gölü’nden, 2 adedi de iletim Kanalından rezervuarlara su iletecek şekilde 4 adet pompa istasyonlarında  3 adet 5900 kw, 4 adet 2200 kw, 11 adet 875 kw gücünde pompalar  bulunmaktadır. Şebekede ihtiyaç duyulan  su 120 mt daha yüksek bir kottaki regülasyon depolarında terfi ettirilerek yağmurlama ve damla sulama için gerekli olan basınç sağlanmaktadır.

Enerji bedeli, birlik bütçesinin büyük bir kısmını kapsamaktadır. Sulama sezonunda Enerji faturalarının yüksek olması birlik bütçesi hazırlanırken çiftçilerden alınan su kullanım hizmet bedelinin de yüksek olmasına neden olmaktadır. Sulama birliğinin yıllık enerji tüketimi 40.000.000 kWh – 50.000.000 kWh arasında olup, Sulama Birliğine ait 2020 yılı DEDAŞ  ( Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.)  fatura bedeli 20.068.000 Milyon TL olup, 2020 yılı Pamuk sulama Hizmet bedeli olarak 285 TL belirlenmiş ve Su Kullanım Hizmet Bedeli buna göre hazırlanmıştır. 

Toplam tahakkuk 19 500 000 TL olarak belirlenmiş ve bu tahakkuk miktarı 2020 yılı enerji bedelini dahi karşılayamamıştır. 2020 yılında % 45 olan Devlet desteği 2021 yılında % 35 olacağından enerji bedeli, bakım onarım bedeli, minimum personel ve cari hizmet giderlerinin karşılayacak şekilde yasa gereği denk bütçe sonucu 2021 yılı sulama ücret tarifeleri belirlenmiştir.

Bitkilerin Su Tüketim miktarları ve elde edilen zirai gelir dikkate alınarak 2021 yılında Su Kullanım Hizmet Bedelleri Pamuk ve Mısır 390 TL/da, Hububat 120 TL/da, Meyve 205 TL/da, Badem ve Fıstık 140 TL/da olarak belirlenmiştir. 

Sulama Birliğinin yaptığı masrafların karşılığı olarak çiftçilerden alması gereken Su Kullanım Hizmet Bedelinin altında bir ücret belirlemesi halinde birlikler borçlarını ödeyemeyecek ve hacizlerle  karşılaşılacaktır. Kanun gereği zaruri olan bu ücretleri belirleyip almayan Birlik Başkanları Birliği zarara uğratacağı için Maliye Bakanlığı ve Sayıştay denetimlerinde zimmet çıkarılması kaçınılmazdır. En önemlisi, 2021 yılında sulama hizmetlerinin aksaması ve enerji giderlerinin karşılanamaması halinde yeterli veya hiç sulama yapılmayan alanlarda üretim kayıpları meydana gelecek olmasıdır.