Şanlıurfa’nın Harran ilçesi dünya basınında gündeme geldi. Uluslararası İngiliz İş Gazetesi olan ve  Londra’da günlük olarak yayın yapan Financial Times Gazetesi ‘’Işıklandırılmış Bazda Mağaraları Sanat Merkezi’’ projesine yer verdi. 

Resim

Şanlıurfa Valiliği ve Harran Kaymakamlığı himayelerinde gerçekleştirilen proje ile bölge cazibe merkezi haline gelecek.

Kaymakam Çelik teşekkür etti.

Harran Kaymakamı Ömer Faruk Çelik, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, projede emeği geçenlere ve Vali Abdullah Erin’e teşekkür etti.

Bazda Mağaraları Tarihi:

Harran, Han el-Ba‘rür, Şuayb Antik kenti, Soğmatar turizm yolunun 15. ve 16. km'lerinde yolun solundaki ve sağındaki dağlarda tarihi taş ocakları bulunmaktadır. Bunlardan 16. km'de yolun sağındaki köy içersinde "Bazda", "Albazdu", "Elbazde" ya da "Bozdağ Mağaraları" adıyla anılan iki taş ocağı görülmeye değer özellikler taşımaktadır. Çevredeki Harran, Şuayp şehri ve Han el-Ba‘rur yapıları için yüzlerce yıl taş alınması neticesinde her iki mağarada çok sayıda meydan, tünel ve galeriler meydana gelmiştir. Bunlardan özellikle büyük olanı yer yer iki katlı bir şekilde oyulmuş ve yükseklikleri 10–15 metreye varan ayaklar bırakılarak ortada meydanlar oluşturulmuştur. Ayrıca uzun galeri ve tünellerle dağın çeşitli yönlerine doğru çıkışlar sağlanmıştır.

Çok geniş bir alana yayılan dağın dış cephelerinde taş kesilmesi nedeniyle büyük oyuklar meydana gelmiştir. Anadolu'nun belki de en büyük ve en gizemli, gezilmeye değer bu tarihi taş ocağının belli bölümlerinin 13. yüzyılda "Abdurrahman el-Hakkâri", "Muhammet İbn-i Bakır", "Muhammed el-‘Uzzar" gibi şahıslar tarafından işletildiği kayalara yazılmış Arapça kitabelerden anlaşılmaktadır.

İLGİLİ HABERLER...