2021 yılında biçerdöverle yapılacak hububat hasadında dane kayıp oranını yüzde 1,5’in altına düşürmek, ayrıca hasat sonu anız yangınlarının önlenmesi için gerekli hazırlıklarını tamamlayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, biçerdöver sahipleri, operatörler ve üreticilerin aşağıda belirtilen hususlara uymaları gerektiğini duyurdu.

Aşağıda belirtilen hususlara uymayarak ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında yasal işlem yapılacak.

Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sahipleri, operatörleri ve üreticilerin uyması gereken hususlar:
1.    Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerini tekniğine uygun bir şekilde bakım ve ayarlarını yaptırarak, hasada hazır hale getireceklerdir. 
2.    Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırmayacaklardır. 
3.    Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücüler, biçerdöverle ürün hasadı yapmayacaklardır. 
4.    Hasat esnasında ürün sahibi tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirecektir. 
5.    Her ürüne göre hasat zamanı hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır. 
6.    Hasatta üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir. 
7.    Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır. 
8.    Biçerdöverlerin hassas ayarları ürünün cinsi ve durumuna göre tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir. 
9.    Biçerdöverlerin çalışma hızı biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir. 
10.    Kayıpların azaltılması amacıyla engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde biçerdöverlere sap ayırıcı ve başak kaldırıcılar monte edilecektir. 
11.    Operatör belgeli sürücüler tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır. 
12.    Biçerdöverle hasatta kayıpları kontrol etmek ve azaltmak amacı ile görevlendirilen Bakanlık elemanlarına, ürün sahipleri, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri gerekli kolaylıkları göstereceklerdir.