Milletvekili Gülender Açanal mesajında önemli ifadelere yer verdi.

İşte Açanal’ın o mesajı….

Fransızlara karşı teslimiyetçiliği kabul etmeyen vatanın bütünlüğünü esas alan AKÇAKALEYE, BİRECİKE, BOZOVA YA, CEYLANPINARA, HALFETİYE, HARRANA, HİLVANA, SİVEREK E,SURUÇ A,VİRANŞEHİRE, KARAKÖPRÜYE, HALİLİYE YE  VE EYYÜBİYELİ tüm hemşerilerime gönülden selam olsun.
1919 yılında Urfa önce İngilizler sonra Fransızların işgaline uğradı. Urfa Müftüsü Hasan Açanal ve Atatürk telgraflaşarak yerel halktan oluşan mücahitler cemiyeti olan Merkez Heyeti’ni kurdular. 
Cemiyetin kuruluşu Sivas’ta Heyet-i Temsiliye Başkanlığı’na bildirildi ve daha da genişletilmesi cevabı alındı. Halk arasında “Onikiler” diye adlandırılan bu 12 eşraf, kurtuluşa kadar mücadele edeceklerine dair Kur-ân’ı Kerim üzerine yemin etti. 
İngilizlerce işgal edilmiş yerlerin Fransızlara devredileceği duyulunca Atatürk, Urfa Müftüsüne  gönderdiği telgrafla, milli örgütlenmenin genişletilmesi talimatını verdi. Fransızlar Urfa’yı işgal ederek Mutasarrıf’a, kendilerine savaş açmak üzere teşkilat kuran ve onları yöneten “Oniki” şahıs olduğunu haber aldıklarını ve derhal teslim edilmelerini söyleyen bir mektup gönderdiler. 
Mutassarrıf, şehrin müftüsüne mektubu gösterdi. Müftü Hasan Açanal, arkadaşları ile istişarede bulunarak bu Mutasarrıfa alınan kararı bildirdi ve bu cevap Fransızlara iletildi. Çok geçmeden de muharebe başladı.
Bu mektuba karşılık,
“ Biz Urfa Sancağı halkı sulhsever insanlarız. Bin yıldan beri bu topraklarda hür olarak yaşıyoruz. Ancak topraklarımıza göz dikenleri bu teşebbüslerinde hep pişman etmişizdir. Şimdiye kadar sizin buraya geçici olarak geldiğinizi sanıyorduk. Fakat bayraklarımızı devlet dairelerinden indirmeniz, dâhili işlerimizdeki müdahaleci tutumunuz, sizin Urfa’da temelli ve müstemlekeci olarak kalmak niyetinde olduğunuzu gösteriyor.
Bu kötü niyetinizi gördük ve biz Urfalılar, sizi bu topraklardan atmak için bütün gücümüzle çalışmaya yemin ettik. Esasen sözünü ettiğiniz sayı on iki sandığınız rakkam, gerçek sayımız yanında çok küçük kalır. Zira; Urfalılar, size savaş açarak sizleri buradan çıkarmaya yediden yetmişe kadar yemin etmişlerdir. Bu sebepten, on iki rakkamını 120.000 olarak notlarınıza geçirmeniz daha isabetli olur. Mademki on ikiden söz ettiniz, biz de size seslenerek diyoruz ki: Evet biz ‘Onikiler’ daha fazlası ile varız. Şehirli ve köylü, Türk ve Kürt, yerleşik ve göçebe bütün Urfa Livası halkının hissiyatına tercümanız. Arkamızda bizim gibi yeminli on binlerce mücahit vardır. Bizi tevkif edemezsiniz. Farzı muhal hayal ettiğinizi yapsanız bile bu hareketi durduramazsınız. Biz Onikilerin yerini  12 binler 120 binler alacaktır.
Biz Onikiler teşkilatımızın elebaşlarıyız. Biz Onikiler memleketimizi yabancı istilasından kurtarmak, istiklalimize kastedenleri topraklarımızdan kovmak için her türlü savaşı göze almış bulunuyoruz. Sizin bize ders vermeniz bir tarafa, çok geçmeden biz Onikilerin ve Urfa mücahitlerinin size nasıl bir ders vermiş olacağını göreceksiniz.
Size tavsiyemiz çok geç olmadan medenî milletlere yakışır bir tarzda Urfalılardan özür dileyerek Fransa’ya dönmenizdir…
Bütün Urfa Sancağı halkı adına Onikiler “ cevabi mektup  yazıldı.
Her bir kelimesi vatanperverlik kokan bu mektup Urfamın hamurunu ve asaletini göstermektedir.  Nesillerce gurur vesilesi olmuş ve olacak olan, tarihini kanı ile yazmış bu toprakların evladı ve kurtuluşun öncülerinden miftahizade müftü hasan efendi ve güllizade osman efendinin torunu olmaktan onur duyuyorum. 
Belediye Reisi Hacıkamilzâde Hacı Mustafa 
Barutçuzâde Hacı İmam 
Kamilzâde Hacı Mustafa Reşit Efendi
Mollazâde Mahmut 
Arabizâde Şakir Efendi
Güllüzâde Osman Efendi
Şellizâde Ali 
Nebozâde Hacı İmam 
Hacı Bedirağazâde Halil Ağa
Adil Hulusi Efendi
 Pertev Efendi
Hacı Mustafa Çavuş
Ayrıca;
Bucaklılar 
Badıllılar 
Dügerliler 
Bazikiler 
Şeyhanlılar
İnzeler 
İzollular 
Berâziler
Dinayiler
Picanlılar  
Ve burada adını okuyamadığım, memleketimi vatana tekrar katan Kürt’ü, Türk’ü, Arap’ı, her bir Urfa evladı ve tüm aşiretlerdir Urfa’mı “Şanlı” yapan. 
Cümle ceddimizin ruhları şâd, yattıkları yer pür nur olsun. Urfa’mın düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümü kutlu olsun.