Günümüz gençliği ve özellikle de Z kuşağının belki de hiç tanımadığı bir isim Necmettin Cevheri… Siyasetin içine doğmuş bir çocukluk, siyasetle şekillenmiş bir gençlik ve devlet adamlığı ile geçmiş hayırlı, bereketli, güzel bir ömür sahibi Necmettin Cevheri… O tanıyan ve bilen herkesin Necmi Amcası ya da Urfalıca hitap şekli ile Necmi Emmi…

Necmettin Cevheri, 1930 yılında Urfa’da doğmuş. Şu anda 91 yaşında. Hem çiftçi hem eşraf bir ailenin çocuğu; Urfa’nın en büyük aşiretlerinden birine mensup. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Kendisi 20 yaşındayken babası Ömer Cevheri Demokrat Parti (DP)’den milletvekili seçilmiş. Çocukluğu siyasetle yoğrulurken gençliği de yine siyasetle şekillenmiş. 60’lı yıllardan sonra kurulan Adalet Partisinde Süleyman Demirel ile birlikte siyaset yapmaya başlamış. Hem Adalet Partisi hem de daha sonra kurulan Doğruyol Partisi (DYP)’nde uzun yıllar milletvekilliği yapmış.

Necmettin Cevheri karakteri, şahsiyeti, duruşu; yerelden ulusala başarı ile taşıdığı kimliği ve en önemlisi de istikrarlı, tutarlı kişiliği ile tanınmış, bilinmiş, sevilmiş ve saygı duyulmuş bir isim. Sadece Urfa’da değil bütün Doğu ve Güneydoğu’da aynı hak edilmiş saygınlığı gördüğünü rahatlıkla söyleyebilirim.

Yerel siyasi değer ve dinamikleri ulusal siyasi değer ve dinamiklerle buluşturup kaynaştırma konusundaki hassasiyeti ve başarısı, hayatımıza dokunan en önemli özelliklerinden birisidir bana göre. Bunu siyaseti ayağa düşürmeden, merdiven altına indirmeden ve kendisi de “ayağa düşmeden” başarabilen çok az sayıda insan tanıyoruz değil mi? Necmettin Cevheri toprağından kopmadan, kırsalı kucaklamayı bırakmadan, memleketinin değerlerini yaşayıp yaşatarak önemli bir siyasi duruş sergilemiş ve bu konuda hem kendi dönemine hem de sonrasına örnek olabilmiş bir şahsiyettir.

Adalet Partisi ve DYP hükümetlerinde Turizm ve Tanıtma, Adalet, Tarım ve Köy İşleri ve Devlet Bakanlıkları görevlerinde bulunan Necmettin Cevheri, Başbakan Yardımcılığı da yapmıştır. Devlet adamı olarak görevini icra ederken gösterdiği ciddiyet, millet ve memleket odaklı icraat yaklaşımı, kısır siyasi çekişmelerden ve yakınlarına siyasi çıkar sağlamaktan uzak duruşu hep takdir edilen önemli özellikleri arasında yer almıştır.

Gazetecilik yaptığım ve yerel gazetelerde yazılar yazdığım dönemde özellikle Urfa’nın sorunlarının çözümü ve çeşitli yatırımların gecikmesi gibi konularda sık sık Necmettin Cevheri’yi eleştirirdim. Ama Necmi Amca kimseye kızıp küsmediği gibi bana da kızmaz ve küsmezdi. Aksine ne zaman randevu istesem verir ve benimle Ankara’da, Urfa’da her vesile ile görüşürdü. Bana sık sık “Baban Tenekeci Mahmut Güzelgöz bizim için ve memleketimiz için çok değerli. Sen de O’nun bize yadigarısın. Ayrıca üslubunu, yazılarını beğeniyorum. Hakaret etmiyor, eksikliklerimizi gösterip çözüm öneriyorsun. Saygılısın, önemli olan budur..” derdi.

Her bir araya gelişimizde hem güncel gelişmeleri değerlendirirdik hem de çeşitli siyasi anekdotlar öğrenir ve siyasi hatıralarını dinlerdim. Bazen beni bakanlık makamında yanında oturtur ve gözlem yapmamı isterdi. Kimlerin hangi taleplerle geldiğini, insanların beklentilerinin çeşitliğini gösterir, kendisinin özellikle yanlış, haksız ve çıkar merkezli talepleri nasıl savuşturduğunu bizzat müşahede etmemi isterdi. 

Necmettin Cevheri bilgisi, görgüsü, nezaketi, kuşatıcılığı, insanlığı, üretkenliği, yol göstericiliği, sorun çözmedeki mahareti, ciddiyeti, saygınlığı ve daha pek çok meziyeti ile hayatımıza dokunan ve örnek alınması gereken önemli bir şahsiyettir. Kendisine memleketimiz, ülkemiz ve insanımız için yaptıklarından ve başardıklarından dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.

Yakın zamanda saygıdeğer eşi Yüksel Ablamızı yitiren Necmi Amcamızı biz de sevgiyle, saygıyla ve bir Urfalı duası ile selamlıyoruz:

“Allah ele ayağa düşürmesin…”