İftar sofralarının baş tacı olan pidelerin fiyatı belli oldu. Şanlıurfa’da 40’ı aşkın ekmek çeşidini vatandaşlara sunan Nehir Baklavaları İşletmecisi Mehmet Fatih Yılmaztekin ‘Nehir Ekmek fırını olarak 50 kuruşluk fedakarlıkta bulunuyor, 350 gram pideyi Şanlıurfa’da 4.5 TL’ye müşterilerimize sunuyoruz’ dedi.

Artan un, yakıt ve diğer madde fiyatları ekmeğe zam olarak yansıdı. Nehir Baklavaları işletmecisi Mehmet Fatih Yılmaztekin, MEDYAURFA.COM editörlerinin sektörle ilgili sorularını yanıtladı.

‘135 TL’LİK UN, 380 TL OLDU’

Ekmeğe gelen zamları değerlendiren Yılmaztekin ‘Geçen Ramazan ayında 135 TL’ye aldığımız bir torba unu bu yıl 380 TL’ye alıyoruz. İşçilik ve gider masraflarını da eklersek şuan pahalı gibi gözüken ekmek aslında pahalı değil’ dedi.

İşte ekmekle ilgili merak edilen sorular ve yanıtları.

Şanlıurfa’da 2022 yılında Ramazan Pidesi kaç lira olacak?

Şanlıurfa’da yakın bir zamanda ekmeğe zam geldi. Şuan tırnaklı ekmek 2.5 TL. Normalde 5 TL. Biz Nehir olarak 50 kuruşluk fedakarlıkta bulunuyoruz. 350 gram pideyi Şanlıurfa’da 4.5 TL’ye müşterilerimize sunacağız. Yumurtalı ve susamlı olan pidemizi ise 6 TL’ye sunacağız. İstanbul’da ekmek bu yıl yumurtalı 7 TL, normal pide de 5.5 TL bir fiyattan satılacak.

Ekmeğe gelen zamların en önemli nedeni artan un fiyatları mı ?

Ekmeğin ana bileşenlerinden bir tanesi undur. Sadece unla ekmek olmuyor. Her ekmek her unla olmuyor.

‘KONYA’DAN UN GETİRİYORUZ’

Kalite ön plana çıksın diye biz Konya’da çok iyi pidelik un üreten firmalarla çalışıyoruz. Un oradan gelirken petrol fiyatlarının aşırı artmasından ötürü nakliye fiyatlarından dolayı unda maliyet çok arttı. Ekmek sadece undan ibaret değil. Bunun yanında mayası var, işçiliği var, elektriği var, bunun suyu var, personeli var. Hiç hesaba katmadığımız sarf giderleri var. Bunları ekmeğin altına koyduğumuz kağıdından, poşet gibi daha görünmeyen materyaller oluşturuyor. Geçen yıl ile bu yılı kıyas ettiğimizde, bir torba unu 135 TL’ye alırken bu yıl 380 TL’ye alıyoruz. Bunun yanında işçilik, elektrik gibi zamları eklersek ekmek şuan pahalı gibi gözükse de pahalı değil.

En çok hangi tür ekmek tercih ediliyor?

Çavdar ve ekşi mayalı ekmeklerimiz en çok tercih edilenler arasında. Ekşi mayalı ekmeklerimiz Organiktir. Biz kendi buğdayımızı çeşitli ekmeklerde kendimiz üretiyoruz.

‘FABRİKASYON ÜRÜNLERLE EKMEK YAPMIYORUZ’

Hazır, torbalı fabrikasyon ürünlerle ekmek yapmıyoruz. Bir emek sarf ediyoruz. Ramazan da Ramazan pidesi tercih ediliyor. Ön plana çıkan ekmek çeşidimiz Yumurtalı olan. Bu noktada bizde Şanlıurfa’da ilk ve öncüyüz. Kentte kara fırına sahip olan tek işletmeyiz. Unlu mamüller sektörüne farklı bir yaklaşımla yaklaşıyoruz. Klasik fırınların dışında hijyen ve kaliteye önem gösteren, ekmeğin çeşitlerini arttıran bir firmayız.

‘SICAK DEĞİL, SAĞLIKLI EKMEK TÜKETİN’

Bizim bir sloganımız var. ‘Sıcak değil sağlıklı ekmek tüketin’. Ekmeklerimizin hepsi yapılma şekilleri itibariyle birebir gıdacıların kontrolünden geçen özellikli ekmeklerdir. Sağlıklı ekmeklerdir. Lezzet ve Sağlıklı Ekmek Gruplarımız var. Özellikle de sağlıklı ekmek gruplarımızı Şanlıurfa’daki diyetisyenlerin ismimizi yazarak bizleri tercih ettikleri hastaları var. Adeta bir fırın değil de bir Eczane edasında ekmeklerimizi onlara sunuyoruz.

Zamların ardından satışlar düştü mü ?

Ekmek hepimizin olmazsa olmazı. Özellikle bizim bölgede ekmek yemeden karnımız doymuyor.

NİTELİKLİ EKMEKTEN, KLASİK EKMEĞE GEÇİŞ VAR.

Artık biraz daha nitelikli ekmeklerden biraz daha klasik ekmeğe döndü müşteriler. Kendine önem veren insanlar ekmeğin kıymetini biliyor. Kendi bütçemizden herşeye para ayırabiliyorsak benim önerim ekmek herşeyden önemli. Her gün tükettiğimiz bu ürünü en sağlıklı ve en kalitelisini bulup tüketmek gerekiyor.