Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, Türkiye'nin bozkır ekosistemlerinin korunması amacıyla yürütülen proje kapsamında tarla günü etkinliği gerçekleştirildi.

Büyükşehir'de Gülpınar ile değişim başladı Büyükşehir'de Gülpınar ile değişim başladı

"Şanlıurfa Bozkır Koruma Strateji ve Eylem Planı" çevresinde Karacadağ'da gerçekleştirilen programda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) koordinatörleri, katılımcılara uygulama alanında yapılan çalışmaları anlattı.

Proje kapsamında korunan alanların gezildiği etkinlikte toprak örnekleri alınarak ender rastlanan bitkiler hakkında katılımcılara bilgi verildi.

FAO Proje Koordinatörü Dr. Nihan Yenilmez Arpa, AA muhabirine, projenin Şanlıurfa'da 3 alanda uygulandığını, bu alanlarda kapsamlı envanter çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Besicilerin bitkilerin yeni yeşermeye başladığında hayvanlarını otlatmaya götürdüğünü, doğru otlatma sayesinde hayvanların daha uzun süreli otlatılabileceğini göstermeyi amaçladıklarını dile getiren Arpa, "Oranın ot verimini belirledik, buna göre hayvanları örneğin ot verimine göre 3 gün bir sahada, 5 gün bir başka sahada, 2 gün bir başka yerde ve gerekirse hemen döndürüp çünkü büyüme periyoduna bakarak tekrar ilk padoka getirerek yani o meranın otundan nasıl yararlanabileceklerini göstermeye çalıştık. Bu küçük gibi görünse de çok önemli bir değişim yani hayvanlarını rotasyonla ve zamanında otlatırlarsa aslında bu meraları hayvanlarına ilave bir yem vermeksizin bu sezonun geçirebileceklerini gösterdi." diye konuştu.

Güney Karabahçe Mahalle Muhtarı Mustafa Tekin ise projenin besiciler açısından son derece verimli olduğunu belirterek “Proje öncesi hayvanlarımızı geleneksel yöntemlerle otlatırken faydasız olduğunu bilmiyorduk ve yem vermek zorunda kalıyorduk. Projenin uygulanmasının ardından daha faydalı ve randımanlı olduğunu gördük. Projenin bütün bölgeye uygulanmasının faydalı olacağını düşünüyorum. O zaman hayvanlarımızın kalitesiyle birlikte hayvancılık da gelişebilir." ifadelerini kullandı.