Zeynel Abidin Beyazgül’ün Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ardından, ŞUSKİ tarafından DEDAŞ’a geçmiş dönem borçların ilk kez düzenli olarak ödenmesine rağmen bugün Şanlıurfa’nın Suruç, Viranşehir ve Siverek ilçesinin içme suyuna giden elektriği kesildi.

Elektriğe 14 ayda yüzde 119 zam yapılmasıyla birlikte, ŞUSKİ’nin 7 milyon TL ödediği elektrik gideri, ayda 14 milyon TL’ye çıktı. Bu durum, ŞUSKİ’ye ödeme sıkıntısı yaşattı. 2019’un Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayında elektrik borcu ödenmediği için, DEDAŞ kentin üç ilçesine giden içme suyuna giden enerjiyi kesti.

DEDAŞ geri adım attı.

Sorun, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın devreye girmesiyle çözüldü. Konuyla ilgili yarın kentte çözüm odaklı önemli bir toplantının gerçekleşeceği öğrenildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, konuyla ilgili Vali Erin ve Bakan Yardımcısı Tancan’a teşekkür etti.

DEDAŞ ŞUSKİ’nin elektriğini neden kesti ?

Mayıs ayında, Dicle Elektriğin ŞUSKİ’nin elektriğini borcu nedeniyle kesmesinin ardından göreve yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül sorunun çözümü için kolları sıvadı.

‘’Yazık olur’’.

DEDAŞ yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül toplantı da ‘’Ödeme planı yapıp borçlarımızı ödeyelim. Kentin suyunu veren enerjiyi kesmek sadece gerginliğe neden olur. Yazık olur’’ ifadelerini kullandı.

Ayda 10 milyon TL borç ödeniyor.

ŞUSKİ Genel Müdürü Emin Özçınar’ın da katıldığı ve sorunun çözümü için çaba sarf ettiği toplantı da, şimdiye kadar ayda 5-6 milyon TL borç ödenen DEDAŞ’a, enerji kesintisi sorunu yaşanmaması için, Büyükşehir Belediye Meclisinde  temlik yetkisi kullanılarak, büyükşehir gelirinden yüzde 5 kesintiyle ayda 10 milyon TL ödeme borç ödemesi yapılmasına karar verildi.

Üç ilçenin elektriği kesildi.

Tüm bu olumlu gelişmeler yaşanırken, iddialara göre DEDAŞ borcun tamamını nakit olarak tahsil etmek istedi. Yine iddialara göre DEDAŞ bu durumu bahane ederek 2-3 ay gecikmiş borçlar nedeniyle kentin üç ilçesinin içme suyu hattına giden elektriği kesti. Vatandaşlar bu duruma tepki göstererek ‘’Yeni büyükşehir belediyesi yönetiminin çözüm odaklı yaklaşımına rağmen DEDAŞ’ın bu tavrı çok yanlış. Suriye sınırında 10 bin askerimiz sınır ötesi harekat için bekliyor. Hastanelerde yatan hastalarımız var. Su demek hayat demektir. DEDAŞ nasıl böyle sorumsuz bir davranışa imza atar anlamak güç. Yarın bu durumlardan ötürü oluşacak bir sorundan DEDAŞ sorumludur’’ şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

Öte yandan 68 ayı aşkın bir süredir kurulan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ŞUSKİ’nin 493 milyon TL borcunun Dicle Elektriğe ödendiği öğrenildi.

MEDYAURFA.COM