Şanlıurfa Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından İlçenin Hasan Çelebi mahallesinde bulunan 6 tarihi evde restorasyon çalışması sürerken evlere bağlı bulunan sokaklarda ise sokak sağlıklaştırma çalışmaları başlatılacak.

İlçenin Tarihi geçmişini gün yüzüne çıkarmak amacıyla eski Siverek taş evleri ve tarihi sokaklarda uygulanan ‘Kentsel Tasarım’ projesiyle eski Siverek evleri hayat bulacak.

Bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde Şanlıurfa Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Siverek Belediyesi’nin ortak projesiyle 6 tarihi tescilli evde restore çalışmalarının başlatıldığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Koşar şunları kaydetti. ’’Bir süre önce kentimizin tarihi mimarisi gün yüzüne çıkararak gelecek nesillere aktarmak adına Şanlıurfa Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile ortak yürüttüğümüz proje kapsamında 6 tescilli yapının restorasyon çalışması başlanılmıştı, restorasyon çalışması süren evlerin çevresinin tarihi yapıya uygun olması amacıyla Belediye olarak sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında Çevre Şehircilik bakanlığına sunduğumuz proje kapsamında yüzde 50 hibe desteğiyle restorasyon kararı çıktı. Şuan sağlıklaştırma projemizin ihalesi tamamlanmak üzere bu projemizin tamamlanmasıyla evlerin bulunduğu sokaklarda da sağlıklaştırma yapılacak, Birçok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Siverek’in tarihi taş evlerini gelecek nesillere aktarılması büyük bir önem arz etmektedir bizde bunu önemsiyoruz. Bu projede emeği geçen Milletvekilimiz Mehmet Kasım Gülpınar’a, Belediye Başkanımız Ayşe Çakmak’a teşekkür ediyor, projemizin Siverek’e hayırlı olmasını diliyorum’’ diye konuştu. 

-TARİHİ TESCİLLİ EVLERİMİZİ GELECEK NESİLLERE TAŞIYORUZ 

Başkan Yardımcısı Koşar, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından ilçede koruma altına alınan 61 tarihi tescilli yapının olduğunu söyledi.

Koşar, ‘’Koruma altına alınan tarihi tescilli evlerimizin restore edilmesi amacıyla ve bazı sokaklarımızı projelendirerek Kültür ve Turizm Bakanlığına sunarak Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından ilçede koruma altına alınan 61 tarihi yapı bulunuyor, projemiz sürdüğü müddetçe evlerimizi restore ederek Kentsel sit alanı içerisinde bulunan tarihi kentsel dokunun korunması, sağlıklaştırılarak yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız.” Dedi.

-6 EV İLE SOKAKLAR RESTORE EDİLEREK TURİZİME KAZANDIRILACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Kentsel Tasarım’ projesi kapsamında Hasan Çelebi Mahallesinde 7 Tarihi Tescilli evlerde restorasyon çalışması sürüyor, ihale süreci tamamlanan sokak sağlıklaştırma çalışması da 5 sokakta başlatılacak, çalışmaların tamamlanmasıyla tarihi taş evlerimiz turizme kazandırılacak.