İlk İslam üniversitesinin kalıntıları, Emeviler döneminden kalma Ulu Cami'si ve konik kubbeli evleri ile çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan, Harran ilçesi sınırlarındaki Şuayip Antik Kenti'nin, Roma döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor.

Halk arasında Şuayip Peygamber'in bu kentte yaşadığı ve Hazreti Musa ile burada buluştuğuna inanılırken, antik kentteki bir mağara da Peygamber'in makamı olarak kabul edilerek insanlar tarafından ziyaret ediliyor.

Çok sayıdaki kaya mezarı ile kesme taşlardan yapıların göze çarptığı oldukça geniş bir alana yayılan antik kentin surlarının yer yer izleri görülüyor.

Şuayip Antik Kenti'ndeki birçok mağara ve dehliz ile tarihi yapılar da, ziyaretçileri tarih içinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Mahalledeki çocuklar ise karşıladıkları turistlere kendilerine özgü üsluplarıyla antik kentin tarihini ve Hazreti Şuayip'in hikayesini anlatıyor ve rehberlik ediyor.

"Güneydoğu'nun Efes"i, sahip olduğu kalıntılar sayesinde fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Mahalledeki küçük rehberler de fotoğraf tutkunlarına ücretsiz konu mankenliği yapıyor.

Yöre halkı, tanıtımı yeterince yapılamayan antik kentin, yürütülecek çalışmalarla bölgenin turizm lokomotifi olabileceğini belirtiyor.

Bölgenin ziyaretçilerinden Ali Kaya, çevre köylerden insanların buraya sık sık gelerek, Hazreti Şuayip'in makamını ziyaret ettiğini belirterek, bu tarihi yapının daha fazla ilgiyi hak ettiğini söyledi.

Herkesin buradaki manevi havayı görmesi gerektiğini ifade eden Kaya, "Şanlıurfa zaten peygamberler şehri, her tarafında bir peygamberin izi var. Burası da Hazreti Şuayip'in makamı, biz de ziyaret etmeye geldik. İnsan buraları görünce Hazreti Musa ve Şuayip'i düşünüyor. Fırsat buldukça buraları ziyaret ediyorum ve huzur buluyorum. Ziyaret sırasında tarihi eserleri de görme fırsatı bulduk ancak burası çok bakımsız maalesef, yetkililerden buraların bakımını yapmalarını istiyoruz çünkü bu yer mukaddes bir yerdir." dedi.

Ceylanpınar'dan bölgeyi ziyarete gelen Abdurrezak Seyitoğlu da gerekli çalışmaların yapılması durumunda buranın da Balıklıgöl gibi ziyaretçi çekebileceğini dile getirdi.

-"Buraya biraz bakım ve onarım yapılmasını bekliyoruz"

Hazreti Şuayip'in makamına geldiği için duygulandığını aktaran Seyitoğlu, "Buraya biraz bakım ve onarım yapılmasını bekliyoruz. Sağ olsunlar yolunu yapmışlar ama burası kutsal bir mekan, daha temiz olması lazım. Ziyaretçiler için misafirhane, tuvalet gibi şeyler yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Ziyaretçilere antik kentin hikayesini anlatıp, harçlığını çıkarmaya çalışan çocuklardan Zeynep Karadeniz ise özellikle bahar aylarında buraya çok sayıda kişinin geldiğini belirtti.

Özellikle yabancıların bölgeye hayran kaldığını anlatan Karadeniz, ziyaretçilerin burada bol bol fotoğraf ve görüntü çektiğini kaydetti.

Harran Kaymakamı Temel Ayca da, Harran'ın sadece kültür turizmi açısından değil aynı zamanda inanç turizmi için de önemli bir merkez olduğunu hatırlattı.

Sadece ilçe merkezi değil kırsal mahallelerin de önemli tarihi kalıntılara sahip olduğunu vurgulayan Ayca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bazda Mağaraları, Han el-Barur Kervansarayı, Şuayip Şehri ve Soğmatar Antik Kenti tarih bakımından zengin yerler. Buralar henüz çok bilinmese de Harran'a gelen insanların mutlaka görmesi gereken yerler. Buralarla ilgili önemli projelerimiz var. Bunlardan en önemlisi turizm yolu projesi. Bu çalışma sayesinde bu güzergahta bulunan tarihi mekanlara ulaşım sağlayacaktır. Projemiz bitmek üzere. Bu sayede Mardin'den gelen ziyaretçilerin sırasıyla Soğmatar, Şuayip Şehri, Han el- Barur Kervarsarayı ve Bazda Mağaraları ziyaret edip Harran'a ulaşmaları sağlanıyor. Bu maliyetli bir proje ve bittiğinde Harran'ın turizmini önemli katkılar sağlayacaktır."

Ayca, Şuayip Şehri'nin yapılacak kazı çalışmalarıyla öneminin daha da artacağına inancını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Şuayip Şehri de açıkçası halk arasında Hazreti Şuayip'in yaşadığına inanılan bir yer ve Peygamber'in makamı da var ama tabii herhangi bir kazı çalışması yapılmadığı için net bir bilgi elimizde yok. İnşallah önümüzdeki yıllarda yapılacak kazı çalışmalarıyla Şuayip Şehri hakkında daha çok bilgiye sahip olacağız. Şunu söyleyebiliriz, kalıntılarıyla daha çok Roma şehrini andırıyor ve uzmanlar buranın Roma şehri olduğunu söylüyorlar. Geniş bir alan, mağaraları var. Kazı çalışmalarıyla belki yer altında yeni bir şehir çıkabilecek gibi bir durum var. Görsel açıdan çok güzel, güneşin doğuşu batışı sırasında çok güzel fotoğraflar çekilebiliyor. Bu açıdan da fotoğrafçıların ilgi odağı oluyor. Geçen yıl düzenlediğimiz uluslararası fotoğraf yarışmasında buradan çok güzel fotoğraflar elde ettik. İnşallah kazı çalışmalarıyla kentin önemi daha da artacaktır."