Yağışların mevsim normallerine göre yüzde 50’nin üzerinde bir azalma gösterdiğini kaydeden Abdullah Melik ‘’ Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman son yılların en kurak mevsimlerinin birini yaşıyor. Kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacaktır rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacaktır’’ dedi.

Çiftçinin bu faturayı çok ağır bir şekilde ödeyeceğini de bildiren Çiftçi açıklamasında şunları kaydetti;

‘’Türkiye 2020-2021 Tarım sezonuna kurak başladı. Yağışlar mevsim normallerine göre % 50’nin üzerinde bir azalma gösterdi. Özellikle ilkbahar aylarında yağmayan yağış, yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçi için ürünü tarladan alamadan tarlayı sürmüş olacak, ürün alamayan zaten borçlu olan çiftçi bu faturayı çok ağır bir şekilde ödeyecek.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki illerimiz özelliklede Şanlıurfa hububat ve baklağil ambarıdır. Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 5 milyon dönüm alanda kuru tarım yapılmaktadır, Ülkemizin kırmızı mercimek üretiminin  % 36’sı, buğdayın % 12’si, arpanın % 14’ü Şanlıurfa’da üretilmektedir. Kırmızı mercimeğin % 95’i de Güneydoğu Anadolu böylesinde üretilmektedir, Ülkemizin buğday üretiminin yaklaşık % 14’nu arpa üretiminin ise yaklaşık % 16’sını Güneydoğu Anadolu bölgesi karşılamaktadır.

Tarım potansiyeli bu kadar yüksek olan bu illerimizde ve bölgemizde GAP projesi ve sulama projeleri biran önce bitirilmelidir. 1989 da başlanan GAP projesinde enerjide % 74, sulamada ise % 54 gerçekleşme oranına erişilmiştir ve bu zamana kadar ki proje bedeli ise 40 milyar doları aşmış, gerçekleşme oranlarıyla birlikte enerjide yaklaşık 30 milyar dolar, tarımsal sulamada ise 13 milyar dolar gelir elde edilmiş GAP’ tan kazanılan para GAP’a yatırılmış olunsa idi şu ana kadar GAP projesi bitmiş olur 1.8 milyon hektar alan tarım arazilerimiz suya kavuşmuş olurdu kuraklıkta yaşamamış olurduk.

Tarım ve Orman bakanlığı bir an önce Kuraklık Eylem planı hazırlamalı, kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperafine olan borçlarını silmeli 2022 tarım sezonu içinde çiftçilere, üreticilere bedava tohum ve gübre dağıtmalıdır sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir’’