Konuyla ilgili yapılan açıklama da şu ifadelere yer verildi;

''Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Bu kapsamda DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda yapımına başlanılan Viranşehir İlçesinin ve 26 adet yerleşim yerinin İçmesuyu teminini sağlayacak projede ilk kazmanın vurulduğunu açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, proje ile Viranşehir İlçesi ve 26 yerleşim biriminin toplam nüfusu olan 314.135 kişinin 2050 yılına kadar olan içmesuyu İhtiyacının (23.72 hm³/yıl) karşılanacağını söyledi.

Proje kapsamında ilk etapta 15 Adet kuyu açılması, 4 Adet depo inşaatı, 27,69 km isale hattı inşaatı ve 3 adet Terfi istasyonu ENH inşaatı bulunmaktadır. Proje alanı Belediye imar sınırları, TİGEM arazileri ve toplulaştırma sahalarında kaldığından ayrı süreçler halinde yer teslimi çalışmaları yapılmaktadır. Bu amaçla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütülmüş ve yer teslimi konusunda gelişmeler kaydedilmiştir. Ayrıca Ceylanpınar TİGEM Devlet Üretme Çiftliği sahasında kalan kuyu yerleri ve terfi istasyonu arazileri için de DSİ-TİGEM işbirliği ile kamulaştırma çalışmaları yürütülmektedir.

İlk etapta açılacak 15 adet yeraltı suyu kuyusundan alınacak içme suyu en baştaki 2.000 m³’lük depoda toplanarak ana terfi istasyonu vasıtasıyla toplam 27,69 km uzunluğundaki çelik boru isale hattı ile 10.000 m³, 15.000 m³ ve 20.000 m³’lük depolara ulaştırılacak ve bu depolardan şebekeye verilecektir.  Gelinen noktada bazı kısımlarda mülkiyet problemlerinin aşılması ile ilk olarak 15000 tonluk D1 deposunda kazı çalışmalarına başlanmıştır.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ’Proje ile Viranşehir’in ve diğer yerleşim yerlerinin memba kalitesinde içmesuyuna kavuşacağının altını çizerek, projenin vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim. ’dedi