Devletin, tüm unsurlarıyla konunun takipçisi ve nöbette olduğunu göstermek ve araç kullanıcılarını bilinçlendirmek amacıyla “Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz” sloganıyla gerçekleştirilen eyleme, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, İl Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, İl Jandarma Komutanı Albay Eyüp Sabri Kirişçi, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik öncesi bir konuşma yapan Vali Erin, trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bu kazalarda yaşanan acıları azaltmak ve can kaybının önüne geçmek için tedbirler alındığını ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlendiğini hatırlattı.

2019 yılı içerisinde düzenledikleri kampanyaların başında öncelik hayatın, öncelik yayanın sloganıyla daha çok kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Vali Erin, 2017 yılında 5 bine yakın vatandaşın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, bunlardan yaklaşık 1500’ünün yayalar olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanlığı’nın iki yıldır vatandaşlar arasında bilincin yükseltilmesi, biraz daha tahammül gösterilmesi ve saygı çerçevesinin genişletilmesi için yoğun çabalar gösterdiğini kaydeden Vali Erin, “Sayın Bakanımızın terörden sonra en fazla üzerinde durduğu konuların başında trafik konusu geliyor” dedi.

Yaya güvenliği konusunda 2018 yılında yasal düzenlemeler de yapıldığını hatırlatan Vali Erin, “Artık sadece insanımız sağa sola bakmak zorunda kalsın demiyoruz, araç sürücüleri de sağa sola ve önüne baksın diyoruz. İnsanın geçiş önceliği var. Yaya geçitlerinde, okul geçitlerinde insanın adımını attığı her yerde, insanın adımını attığını gören her araç sürücüsünün otomatik durması gereken bir anlayışı ve kültürü topluma hakim kılmamız gerekiyor. Bu aynı zamanda bir medeniyet göstergesidir. Toplum olarak, medeni olup olmadığımızın bir göstergesi de budur. Bugün Şanlıurfa’da 81 ilde eş zamanlı olarak 129 noktada, 2000’e yakın personelle bu uygulamayı gerçekleştireceğiz. Bundan sonra da sürekli bunun takipçisi olacağız. Ceza en son uygulanacak konu olmalı ama ceza uygulamaktan da asla tereddüt etmeyeceğiz” diye konuştu.

Vali Erin’in konuşmasından sonra yaya geçidinde yapılan uygulamada, yaya geçidine gelen araç sürücülerine kampanya broşürleri dağıtıldı. Araç sürücüleri ile sohbet ederek kampanyanın önemine dikkat çeken Vali Erin, Şanlıurfa’nın yaya önceliği bilincinde duyarlılığı en yüksek il olmasını istediklerini söyledi.