Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, Tarım Bakanlığı’nın ihtiyaç olmadığı halde 2 milyar dolarlık et ve canlı hayvan ihracatı yaptığını iddia etti. Yapılan ithalat nedeniyle Et ve Süt Kurumu depolarının etle dolduğunu ve besicilerin bu nedenle hayvanlarını kestiremediğini bildirdi.

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yürüttüğü yanlış politikalardan dolayı istifa etmesi gerektiğini ifade eden Çetinkaya, partisinin tarım ve hayvancılık politikasını paylaştı. Çetinkaya ‘’Tarım ve hayvancılıkta yaşanacak bir sıkıntı üretim ve tüketim dengesini bozar. Türkiye tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale geldi. Türkiye tarım ve hayvancılıkta kendisine ve komşularına yetecek potansiyelde. Verimli topraklarımız en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Son süreçte izlenen politikalar nedeniyle ülkemiz tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale geldi. Tarımda uygulanan politikalar yazboz tahtasına döndü. Tarım ve Hayvancılıkta yapılan yatırımların 6 ile 12 ay içerisinde üretime dönüyor. Hızlı kalkınma öncelikle tarım sektörüyle sağlanır’’ dedi.

Türkiye’de besicilik yapan yaklaşık 180 bin işletmenin olduğunu da sözlerine ekleyen Çetinkaya ‘’İşletmelerden sadece yüzde 2’sinde 600 baş üzeri hayvan var. Besiciler 2018 yılında yapılan ithalat nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Plansız ithalat besicileri büyük bir krizin içine sürükledi. 2018’de Türkiye’de et tüketimi geçmiş yıllara göre düşmüşken, canlı hayvan ve et ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıracak ithalata kimler izin verdi? Ete talebin arttığı yıllarda bile ortalama 500 bin baş besilik hayvan ithal edilirken, 2018 yılında bunun iki katından fazla yani 1 milyon 212 bin baş besilik hayvan ithal edildi! Besilik hayvan ithalatı yetmiyormuş gibi 133 bin baş kasaplık hayvan ithal edildi! Bu da yetmiyormuş gibi, 240 bin baş kesimlik koyun ithal edildi! Bu da yetmiyormuş gibi, 56 bin ton kemikli, kemiksiz et ithal edildi! Bütün bu ithalatlara ise toplam 2 milyar dolar para ödendi! Acı durum ne biliyor musunuz? Türkiye’nin ihtiyacı olmadığı halde bu ithalat yapıldı. Hayvancılığı krize sürükleyenler derhal istifa etmeli. Tarımı hızla geliştirip tarım ürünleri ihraç ederek ülkemizi güçlendirme yoluna girmeliyiz. Bunu kesinlikle sağlarız, biz buna inanıyoruz. Biz çiftçinin bu toprağı ekip biçmesi, yanı sıra hayvan yetiştiriciliği yapması ile kendi geçimini sağlarken ülkeyi de ayağa kaldıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABER