Yüksek Seçim Kurulu tarafından, 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul’daki seçime usulsüzlük karıştığı iddialarıyla kentte seçimleri yenileme kararı verildi. AK Parti’nin az bir farkla seçimi CHP’ye kaptırdığı İstanbul’da, Şanlıurfalıların nüfusu ve oy oranı önem arz ediyor.

İstanbul’daki sayı dikkat çekiyor.

150 bine yakın Şanlıurfalının yaşadığı İstanbul’da, 90-100 bin civarında Urfalı oy kullanıyor. Türkiye genelindeki çeşitli şehirlerde de Şanlıurfalıların oy potansiyeli önemli rakamlara ulaşırken, İstanbul’daki sayıda dikkat çekiyor.

En etkili bölge Karadeniz.

Şanlıurfalıların İstanbul’da özellikle de siyasette lobisi çok zayıf iken, en etkili bölge Karadeniz oluyor. MEDYAURFA.COM editörlerinin İstanbul’da yaşayan sivil toplum örgütü temsilcileri ve iş adamlarıyla yaptığı görüşmede Şanlıurfalılar, siyasi alanda hemşehrilerine partilerin yetkili organları tarafından her bölgede ektin görevlerin verilmesini istiyor. Bu anlamda Şanlıurfalıların desteğinin alınabileceği de belirtiliyor.

Karadeniz hegomanyası aşılamıyor.

İstanbul’da Şanlıurfalıların yetişmiş birçok donanımlı hizmet sevdalısı, aktif iş insanı ve akademisyeni mevcutken lobisinin zayıf olmasının en önemli nedeni ise İstanbul’da bulunan Karadeniz hegomanyasının aşılamaması olarak gösteriliyor.

Urfalıların oyu 5 partiden fazla.

Öte yandan 31 Mart yerel seçimlerinde Şanlıurfalıların oy oranlarının 5 partiden daha fazla olduğu görülüyor. Saadet Partisi’yle aynı oy oranına sahip Şanlıurfalıların oy sayısı, Demokratik Sol Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi ve Türkiye Komunist Partisi’nden fazla olduğu görüldü.

MEDYAURFA.COM