Şanlıurfa Milletvekili Ecz. Gülender Açanal, meslektaşlarının 14 Mayıs Eczacılık günlerini kutladı. Milletvekili Açanal, yazılı mesajında Eczacıların AK Parti hükümetleri öncesinde yaşadıkları sıkıntıları anlattı ve hükümetlerinin Eczacılara sağladıkları kolaylıkları aktardı.

Açanal, mesajında şu ifadelere yer verdi;

''Bilimsel Eczacılığın 181. Yılını kutluyoruz. 1839 yılında Mektebi Tıbbiye de Eczacılık sınıfının açılmasıyla başlayan bilimsel eczacılık serüveni ülkemizde her yıl 14 Mayıs ta kutlanmaktadır. Bu tarihte Eczacılık alanında gelişmelerin, geleceğin ve sorunların konuşulduğu platformlar oluşturulur.

Biraz geriye gidelim. Emekli Sandığı devlet memurlarının emekli olduklarındaki, BAĞ-KUR Esnaf ve İşverenlerin,  SSK ise işçilerin bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumlarıydı. Bu kurumlar dışında fiilen memur olarak çalışanlar kendi kurumlarınca sağlık giderleri karşılanırdı. İnsanların ellerinde otokopili sağlık karneleri eczaneleri gezip ilaç almaya çalışan geceleri nöbetçi eczanelerde ise BAĞ-KUR a ilaç veriyor musunuz, Emniyetle anlaşmanız var mı veya şu okulla ilaç veriyor musunuz gibi bir sürü soru sorulurdu eczanelere. SSK’yı hiç anlatmayalım ilaç kuyruklarında saatler değil günlerce bekleyen ama yazılanla alınanın eh işte benzeştiği ilaçlarla tedavi olunmaya çalışıldığı dönemler. Alınan ilaçların dışa bağımlı yüksek fiyatlı oluşu, ilaçların bulunmayışı, tedavilerde yaşanan sıkıntıları unutmamak lazım. Unutmamak lazım ki ülkemizde şu anki sistemin nimetini iyi anlayalım.

Bu kurumların çokluğu, farklı uygulamalar ve prim sistemleri insanları her alanda kategorize ediyordu. Hastanede yattığınız yataktan tutun da, olacağınız ameliyatın ücretine, alacağınız ilacın her şeyine. 2006 yılında kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ile bu keşmekeşin sonu getirildi. İnsanlar her yerde insanca sağlık hizmetini almaya başladı. Tüm sağlık kurumlarında tedavi olabilme özgürlüğü yanında tüm eczanelerden ve istediğinden standart fiyatlarla ilaca ulaştı.

Biz Eczacılar, her dönem yapılmış birçok değişikliğe anında uyum sağlayarak, hastalarına ilaç ve sağlık danışmanlığı görevini hiç aksatmadık. Eczacılar yoğun ve kaliteli eğitim almış meslek grubundandır. Aldıkları bu kaliteli eğitimi gittikleri yerde insanlara hizmette kullandılar. Eczaneler Türkiye’nin tüm sathına yayılmış olarak halkına hizmet etti ve devam ediyor.  Mahallenin, İlçenin, Şehrin ve Ülkenin her zaman vazgeçilmez sağlık çalışanı oldular.

Eczacılar, Covid-19 Salgını döneminde bu ülke için ne kadar önemli bir sağlık çalışanı olduklarını her anlamda gösterdiler ve ispat ettiler. Yaş sınırlamaları ve yasaklar nedeniyle genç çalışanlarından yoksun bir şekilde eczanelerinde canla başla hastalarına ilaç ve danışmanlık hizmeti sundular. En ön safta eğitimlerinin hakkını verdiler. Hep devletinin ve milletinin yararına olacak hizmetlerde bulundular. Eczanelerini açık tuttular ve ilaçlara olan erişimi devam ettirdiler. Devletine biz varız dediler 100 milyon maskenin dağılmasında hemen elini değil, gövdelerini taşın altına koydular dağıttılar. Sağlık şehitlerinde 5 tane de eczacımız oldu. Yerleri cennettir inşallah. Acılı ailelerine sabır, meslektaşlarıma Allahtan rahmet diliyorum.

Eczacı en yakın sağlık danışmanı ve 1. Basamak Sağlık Kuruluşudur. Bunu bilerek halkımızdan eczacılarının kıymetini bilmelerini, onlara yardımcı olmaya çalışmalarını, hastalık ve salgınlarda her zaman yanlarında olacaklarını unutmamalarını istirham ediyor, Meslektaşlarımın 14 Mayıs Eczacılık Gününü kutluyorum. Selam ve saygılar sunuyorum''