AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Gülender Açanal, Gazeteci Sedat Atilla’yı Esentepe’deki çalışma ofisinde ziyaret etti.

MEDYAURFA.COM Genel Yayın Yönetmeni Nedim Atilla, ziyarette Milletvekili Açanal’a kentin sorunlarıyla ilgili sorular yöneltti.

İşte o röpörtaj…

‘’Yoğun Meclis gündemi ve Şanlıurfa’daki temaslarınız; çalışmalarınızda neler yapıyorsunuz ?

TBMM’de, bütçe görüşmelerinde 14 gün 14 gece 900 saat çalışarak, pandemi şartlarına rağmen, 2021 bütçemizi hazırladık ve bitirdik. 1 aylık tatile girdik. Memleketime geldim. Hiç durmadan her gün rutin programlarım var. Ankara’da olduğum zaman kartıma yapacağım işleri ev ödevi gibi yazarım, Urfa’ya da geldiğimde bunların hepsini yaparım. Yetişmeyen ziyaretlerim olursa mutlaka diğer sefere gerçekleştiririm.

Pandemi sürecinde vatandaşların sizden en çok hangi talepleri oldu?

Gıda kolisi, yardım talepleri var. Raporlu ilaçların hızla ulaştırılması ve maske talepleri de yoğunlukta. Bu arada ülkemiz çapında 45 milyar lira, Urfa içinde içerisinde işsizlik, nakit ve kısa çalışma ödeneğinin de olduğu 536 milyon TL destek sağlandı vatandaşlarımıza.

Şanlıurfa Şehir Hastanesi’nin ihalesinin 16 Aralık’ta yapıldığı bilgisi var. Konuyla ilgili henüz bir resmi açıklama yapılmadı. Çalışmalarda başlamadı. Hastaneyle ilgili son durum nedir?

Daha önce yapılan ihaleyi YDA firması kazanmıştı. Firma dış kredi bulamadığı için yapımında aksama oldu. Cumhurbaşkanımız da ‘’O zaman biz bu hastaneyi öz kaynaklarımızla yaparız’’ dedi. 16 aralıkta ihalesi yapıldı. 330 dönüm arazi üzerinde, 1700 yataklı, tam teşekkülü çok güzel bir hastane olacak. İçerisinde yoğun bakım ünitesi fazla olacak. Önkoloji, Yanık ve İnme merkezi olacak. İnşallah 2023’ten önce açılışı yapılacak. Hastanemizin bütçesi 2021 yatırım programına dahil edildi.

Her gün 60.000 bin civarında aracın geçtiği Kuzeybatı Çevre Yolu Projesi’nde çalışmalar ne durumda? Vatandaşlar akşam iş çıkışında o bölgede yoğun trafikte mağdur oluyorlar.

9 kilometrelik bir aks var. 5 kilometresi tamamlandı. 4.4 kilometresi kaldı. Milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkanımız ve İl Başkanımızla birlikte ulaştırma bakanımızla yaptığımız toplantı da projeyle ilgili herhangi bir ödenek sıkıntısı olmadığı bilgisini aldık. Projenin gecikme nedeninin o bölgede köprü ile ilgili bir sıkıntının olduğunu söyledi. 2021’in Haziran ayında projenin tamamlanacağı bilgisini verdi bakanımız. Ancak biliyoruz ki insanlarımız akşam saatlerinde orada trafiğe kalıyor, biz bu nedenle projenin bitirilme tarihini daha erkene almaya çalışıyoruz.

AK Parti’de Şanlıurfa Milletvekilleri arasında gruplaşmaların olduğu, Milletvekillerinin Ankara’da koordine olamadığı bu kısır çekişmelerden kentin zarar gördüğü iddiaları var. Tüm bunlar gerçeği yansıtıyor mu?

Bir ailenin fertleri de bire bir birbirleriyle anlaşamayabilir. Hepimiz siyasetçiyiz ve en önemlisi de seçim bölgemizden dolayı farklı görüşlerimiz olabiliyor. Hitap ettiğimiz seçmen kesimleri farklı. Bazı konularda ayrışsak da, masada Urfa varsa, tüm vekiller o masadayızdır. Bir konu üzerinde mutlaka anlaşarak kalkarız. Bu sadece Urfa’ya has değil aslında. Diğer illerin milletvekilleri arasında da ayrışma olabiliyor. Buda çok doğal.

Geçtiğimiz gün muhalefet partisi milletvekili genç nüfusun yoğunlukta olduğu Şanlıurfa’da sadece 2 Nöroloji doktoru olduğunu iddia etti. Sağlık kurulu rapor alımlarında ciddi sıkıntıların meydana geldiği söylemleri var. Şanlıurfa’ya yeterli sayıda doktor atanması için Ankara’da girişimde bulunuldu mu?

Ben sağlıkçıyım. En çok bu konuda bana telefon geliyor. Severek ilgileniyorum. Mecburi hizmet döneminden önce, sağlık müdürlüklerinin açık olan bölümleri ve ihtiyaçları sıralanıyor. Bütün il sağlık müdürlüklerinden talepler geliyor. Aynı şekilde uzmanların tercihleri belirleniyor ve buna göre dağıtım yapılıyor. Urfa’da çok büyük bir açık yok. Nöroloji de Akif İnan hastanemizde 5, Balıklıgöl Devlet Hastanesinde 3, Eyyübiye Devlet Hastanemizde 3 tane olmak üzere şehir merkezimizde 11 tane doktorumuz var. Bunların dışında Akçakale’de 1, Viranşehir’de 1, Siverek’te 2 olmak üzere 15 nöroloji uzmanımız var. Bir ara Viranşehir’deki nöroloji uzmanının tayini çıkmıştı. Gittiği sırada rapor alamayanlar oldu. O ara bir sıkışma oldu. Viranşehir Devlet Hastanemize görevlendirmeyle bir arkadaşımızı gönderdik. Bu süreçte aksama oldu raporlarda. Nöroloji bekleyecek bir bölüm değil.

311 km uzunluğundaki Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattı ihalesinin gerçekleştiği, bu iller arasına Şanlıurfa’nın dahil edilmediği iddiaları var?

Urfa için çok önemli bir husus. Genel müdürle bir önceki görüşmemizde, bize aktardığı 2020 Aralık’ta Gaziantep’te hızlı tren çalışmaya başlayacak olmasıydı. Bu projede ve tüm illerde aksamalar oluyor. 200 kilometre hızla elektrikli ve sinyalizasyonlu hızlı tren projesi için Şanlıurfa’da alt yapı çalışmaları sürüyor. Gaziantep-Şanlıurfa arası 120 kilometre olmak üzere fizibilite çalışmaları yapılıyor ve proje aşamasının yüzde 60’ı tamamlandı. İhaleye hazır değil çünkü şuan proje aşamasında. Daha Gaziantep’e de gelmedi. Şanlıurfa’dan sonra Mürşitpınar’a devam edecekti ancak, varış noktasındaki güvenlik sorunu nedeniyle orası beklemeye alındı.

Şanlıurfa’da 1046 öğretmen açığı var. Eğitim başarısında son sıralardayız. 2021’de öğretmen atamalarında aslan payı Urfa’ya verilecek mi?

Sağlıkta olsun, eğitim de olsun Şanlıurfa’ya her zaman pozitif ayrımcılık yapılıyor. Cumhuriyet tarihinde 2002’ye kadar ve 2002’den 2019’a olan derslik, okul, öğretmen ataması sayısı iki katından fazladır. TBMM’deki bütçedeki konuşmam milli eğitim bakanlığı ile ilgiliydi. Milli eğitim bakanımızda bu ülke içinde bir şanstır. Sektörün içinden gelmiştir. Şanlıurfa’da kendisi için önemlidir. 2018’in Milli Eğitim Bakanı olarak atanmıştı, eğitimi Şanlıurfa’dan başlattı. O zaman bir kız çocuğunun kendisine verdiği kağıt lale de makamında duruyor. Bütçe konuşmasında bunu gündeme getirdiğimde çok duygulanmıştı.

Gündemde AK Parti Şanlıurfa İl Kongresi var. İl Başkanı belirlenme süreci ne durumda?

Kongre sürecimiz çoktan bitmiş olmalıydı. Pandemi süreci nedeniyle iki kez başladık ve iki kez ara verdik. 13 Ocak itibariyle tekrar başladık. Üç ilçemiz kalmıştı. Bu ayın sonuna kadar bu üç ilçemizi bitireceğiz. Şubat ayı içerisinde il kongremizi yapacağız. Büyük kongreye hazır hale geleceğiz. İl Başkanımız şuan görevdedir. İl başkanımız görevinin başındadır. Bizim partimizde şöyle bir şey var. İl ve ilçe başkanı görevinin başındayken kesinlikle bir adaylık başvurusu sözü edilmez. Görevinin başındaysa başkanımız odur ve onunla çalışmalarımızı sürdürürüz.

Siverek’te ilk kez kadın bir belediye başkanı seçildi. Siz AK Parti Şanlıurfa Kadın Kolları kurucu başkanısınız. Önümüzdeki seçimde Şanlıurfa siyasetinde kadınların temsil oranı artacak mı?

Cumhurbaşkanımız kadınlar ve gençlere çok güveniyor. Siyaset için onlara alan açıyor. 2002’den bu yana kadınlar siyasette çok ilerlediler. 2002’de yüzde 4 olan kadın temsileyetimiz bugün yüzde 17,5 oldu. 104 kadın milletvekili var, bunun 54’ü AK Parti’de. 54 vekilimizin 46’sı teşkilatlardan geliyor. Bizim kadın kollarımız ve teşkilatlarımız bir siyaset okulu gibidir. Bu bizim için bir gururdur. Ayşe Çakmak başkanımda 3 dönem kadın kolları başkanlığı yaptı başarıyla. Teşkilatlardan gelmesi bizim için her zaman bir artı puandır. Teşkilatlardan gelen milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız teşkilatlarda ne kadar zor şartlarda çalıştığını bilir ve büyük bir dayanışma içerisinde çalışmalarını sürdürür. Bir dahaki dönem bundan önceki belediye seçimlerinde çok fazla direttiğim belediye meclis üyesi, belediye başkan yardımcılığı sayılarının arttırılmasıydı. Bir toplantı da Cumhurbaşkanımız benimle özel olarak diyaloğa girdiğinde, herkes sordu ‘sana ne söyledi’ diye ? Cumhurbaşkanımız bana dedi ki; ‘kadın sayısını arttıracaksın’. Ancak şöyle bir handikabımız var; biz kadın siyasetçiler acımasız yargılamaya maruz kalıyoruz. Diyelim ki bir kadın geldi, çokta bir şey yapmadıysa ‘yahu kadın geldi de ne oldu, bir daha kadın seçmeyelim’ diyorlar. Ama bir erkek geliyor hiçte bir şey yapamayabiliyor yine onun yerine erkek seçilebiliyor. Bu bize neyi gösteriyor ? kadın gelirse mutlaka başarılı olması gerekiyor. Özelikle Türk kadını bir görevi üstlenmişse, ölümüne çalışır. Eşini, anne babasını, çocuğunu, kendi sağlığını ihmal eder ama mutlaka aldığı görevi dört dörtlük yapmaya çalışır. Ayşe Çakmak başkanımızın çok başarılı olacağına inanıyor, kadın siyasetçi sayımızın da artacağına inanıyorum

Muhalefetin, iktidara eleştirilerini yoğunlaştırdığını görüyoruz. Bununla ilgili neler söyleceksiniz ?

Pandemi sürecinde bütün ülkelerde özellikle ekonomik olarak büyük bir durağanlık var. Ancak ülkemizde zaten sağlık altyapımız, sağlam milli eğitim alt yapımız sayesinde hiçbir durağanlık yaşamadık. Yerli aşı, yerli silah üretimi, ilaç, aşı, maske, solunum cihazı üretimiyle hiçbir durağanlık olmadı. Cumhurbaşkanımız tüm il kongrelerinde açılışlara imza atıyor. Buda muhalefetin kimyasını bozuyor. Onlara baktığımızda tacizle, yalanla, iftirayla muhalefet yaptıklarını zannediyorlar. Bizim yaptığımız başarıları gölgelemeye çalışıyorlar. Ama gönül isterdi ki güçlü bir muhalefet olsun karşımızda ve sadece bize muhalefet etsin’’ dedi.