MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, MEDYAURFA.COM köşe yazarı, usta gazeteci Sedat Atilla’yı Esentepe’deki çalışma ofisinde ziyaret etti.

Milletvekili Özyavuz, Sedat Atilla’nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İşte Sedat Atilla’nın kaleminden İbrahim Özyavuz röpörtajı!

''İbrahim Özyavuz! Siyasetin mutfağından geliyor!

3 dönem Harran Belediye Başkanlığı, MHP Şanlıurfa İl Başkanlığı, iki dönem MHP MYK üyeliği ve şimdi de MHP Şanlıurfa Milletvekilliği.

MHP’nin 19 yıl sonra TBMM’de ilk kez Şanlıurfa Milletvekili var. Sayın Özyavuz ile eskiye dayanan bir dostluğumuz var. Gündeme ilişkin konularla ilgili sorularıma samimi bir ortamda içtenlikle cevap verdi. İbrahim Özyavuz farklı bir siyasetçi profili çiziyor. Kırsalda, vatandaşlardan gelen ihtişamlı, kavurmalı davetleri kabül etmiyor. Kırsalı adım adım geziyor. Şanlıurfa’nın önemli sorunlarıyla ilgili haklı eleştirileri var. Eleştiri yaparken çözüm önerisini de sunuyor. Sayın Özyavuz ile memleketimizin elektrik sorunundan, Harran-Akçakale’nin yol sorununa, bedelli askerlikten af konusuna kadar birçok önemli konuyu konuştuk.

Sayın Özyavuz ‘’AK Parti ile MHP’nin Cumhur ittifakı ortaklığı Şanlıurfa’ya yansıyacak mı ?

Sayın Genel Başkanımız bu ittifakın içerisine şartsız ve beklentisiz girdi. Milliyetçi Hareket Partisi AK Parti ile ittifaka girerken Türkiye’nin ve milletimizin bekasını düşünerek girdi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi değişikliğinden bu yana başlayan, son seçimlerde de devam eden ve önümüzdeki mahalli seçimler içinde yine devam edecek olan ittifak var. Bu kapsamda AK Parti ve MHP arasında samimi bir diyalog olacaktır.

Şanlıurfa’nın kangrenleşmiş elektrik sorununun çözümü için yeni bir milletvekili olarak neler yapacaksınız ?

Bana gelen telefonların yüzde 80’i elektrikle ilgili. Toplumun her kesimini etkileyen bir sorun. Zamanında hata yapılmış şirkete devir edilmişse, bundan sonra da bu şirket yükün altından kalkamayacaksa özelleştirme iptal edilip tekrar devlete bağlanması gerekmektedir. Uzun yıllardır yenilenmeyen elektrik şebekeleri, trafo yetersizliği, alt yapı olmadan özelleştirmeye gidilmesi, teknolojinin üst düzeye çıkması ve buna ayak uydurulamaması ana sorunlardır.



Vatandaşımız mağdur durumda.

Bir arıza oluştuğu zaman 10 günde giderilemiyor. Bugün Pekmezli bölgesini dolaştım. Bir adet trafo var. Şuan gündüz 4, gece 4 saat kesinti var. Düşünün orada ekin eken çiftçinin halini. Çiftçi zaten borçlu, geçimini ucu ucuna sağlıyor. Karaköprü Maşuk’tan bir vatandaşımız aradı. ‘’İki gündür DEDAŞ’ı arıyorum. Arıza raporu oluşturdum. Bana diyorlar ki yarın gece 12’den sonra oraya elektrik veririz.’’ Şeklinde şikayetini dile getirdi. Ben gece 12’den sonra elektrik verilmesi konusunu anlayamadım. Yine Harran ilçemizden vatandaşımız aradı. ‘’Evime 169 lira fatura geldi. Baktım, benim elektrik saatim kontrol edilmeden gönderilmiş fatura. Ben sadece kullandığım faturayı ödemek istiyorum’’ diyor vatandaşımız.

DEDAŞ’ın yeterli elemanı yok.

Elektrik faturaları bir önceki aydan bakılıp, oturdukları yerden yazılarak gönderiliyor. Yanlış yapıldığı zaman düzeltilemiyor. Komisyon toplanıyor aylarca, yıllarca sonuç çıkmıyor. Bunların düzeltilmesi için milletvekili değilken, Adana Milletvekillerimiz Ruhi Ersoy ve Muharrem Varlı’ya konuyu iletmiştim. Gündeme getirmişlerdi. Şimdi bizzat konunun içinde yer alacağım. Tüm Şanlıurfa milletvekillerimizin ortak hareket ederek sorunu çözmesi lazım. Öncülüğünü de biz yapmak istiyoruz.

AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye’ye çok önemli projeler kazandırıldı. İstanbul’da denizin altına yol yapıldı. Hala Şanlıurfa-Harran-Akçakale arasındaki karayolu projesi yapılmadı. Bu yolun bitirilmesi ile ilgili ne gibi çalışmalar var ?

Biz o yola artık ölüm yolu diyoruz. 50 kilometrelik o yol Türkiye’nin en önemli stratejik kapılarından birisi olan Akçakale hudut kapısına bağlanıyor. Bir tarafından da bütün dünyanın gelip ziyaret ettiği Harran’a bağlanıyor. İnanç ve kültür turizmi açısından önemli. Bölgenin diğer özelliği Cumhurbaşkanımıza bağlı olması. Oradaki ve Akçakale’deki insanlarımız bayrağına, milletine, ezanına aşık insanlar. Bu bölgeye hizmet gitmesi bana göre mükâfat değil haktır. Hala sathi kaplama var o yolda. Bu çağda orada sıcak asfalt olması gerekiyor. Karayolları yetkilileriyle görüştük ‘’Bütçe müsait değil, olunca programa alacağız’’ dediler.



Büyükşehir’in imkanı var, o yolu yapabilir!

Sayın valimizle de görüştük ve şunu söyledim; ‘’Büyükşehir Belediyesi’nin sıcak asfaltla ilgili imkanı var. Sizin de katkınızla karayolları genel müdürlüğü ile birlikte protokol hazırlansın, belediyeye yaptıralım. İhale etmeye de gerek kalmaz. Karayolları da parayı büyükşehir belediyesine aktarır.'' Sadece sorunlu olan bu yolumuz değil. Ceylanpınar-Viranşehir, Ceylanpınar-Kızıltepe, kavşakları yanlış yapılan Şanlıurfa-Bozova, Birecik-Halfeti yolu hepsi sorunlu.

Memlekette büyük kayıplar var.

Bu memlekete çok yazık. Çok büyük kayıp var. Turizmde, ekonomide kayıplar var. GAP Projesi bir an evvel bitirilmeli. Türkiye’de TÜİK verilerine göre yüzde 9 işsizlik var. 3,5 milyon işsiz insanımız var. GAP projesi entegre olarak bitirilirse 4 milyon kişiye istihdam sağlayacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki işsiz sayısı 900 bin. Sadece GAP projesi Türkiye’deki işsizliği bitirir.

24 Haziran’da MHP ve AK Parti arasında Harran’da eşit oy dağılımı vardı. Yerel seçimde sonuç değişir mi ?

Mahalli seçimlerde de MHP ve AK Parti ittifak yapacak. İttifakın şekli farklı olacak. İki dönemdir MYK’dayım. Sayın genel başkanımızın önüne bir konu geldiği zaman duruşundan ne yapacağını anlıyoruz. Bizi hiç yanıltmadı. Gururla kendisini dinliyoruz. Biz ittifakta Şanlıurfa’da vatandaşın daha çok tercih etme hakkının olduğuna inanıyoruz. MHP ve AK Parti’de taban olarak da fikir olarak da fark yok. Yerel aktörler çok önemli. Şanlıurfa’nın geleceğini yönlendirecek olan yerel yönetimlerdir. MHP’nin de AK Parti’nin de adayları olacak. Vatandaşların da tercih hakkı olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızı seviyoruz. İttifaka verilen oyların tamamı Cumhurbaşkanımıza yazılıyor. İttifak kazanacak ama ittifakın hangi belediye başkanının kazanacağına halk karar verecek. MHP’nin adayları Şanlıurfa’ya daha çok hizmet edebilecek, liyakata sahip düzgün insanlarsa, MHP’ye oy versinler. AK Parti’nin adaylarına güveniyorlarsa onlara oy versinler.

Gündemde milyonlarca insanın beklediği Bedelli Askerlik tasarısındaki 28 günlük temel askerliğin kaldırılması ve af konusu var. Neler söyleyeceksiniz ?

Sayın Genel başkanımız bedelli askerlik konusuna duyarsız kalmadı. ‘’Madem bedelli çıkaracağız, 28 günlük temel eğitim niye?’’ dedi. 15 bin TL ücreti insanlar işlerini ,güçlerini bozmadan askerlik yapmak için ödeyecekler. Madem bedelli çıkarıyoruz, Türkiye’nin 81 milyon nüfusu var. Güvenlikte çalışacak polisimiz askerimiz var. Ordunun da yavaş yavaş profesyonelleşmesi lazım.

Bedellide 28 gün eğitim bir anlam teşkil etmiyor.

 28 gün temel eğitim bir anlam teşkil etmiyor. Bu konuyla ilgili günde Mecliste bana 20-30 tane mesaj geliyor. Genel başkanımız da sanki bunları duydu ve bizi mahcup etmeyerek açıklama da bulundu. Sayın Cumhurbaşkanımızda bu şartın kaldırılmasından yana tavır koyar inşallah. MHP olarak, dolandırıcı, hırsız, çocuk istismarcısı, kadına şiddet, terör suçluları hariç kader mahkumlarına seçimden önce af çıkaracağız diye vaatte bulunduk. Siyasi partilerin seçim beyannameleri iktidara geldiklerinde yapacakları şeylerdir. Biz de fiili olmazsa da yarı iktidar gibi gözüküyoruz. Kurban bayramından önce bu konuyu ele almamız zor. İnşallah Ekim ayında ele alacağız.

Şanlıurfalılara mesajınız ?

Şanlıurfa ve Şanlıurfalı hem umutla yaşasın. 1000 yıldır bu şehirde kardeşliği tesis etmiş, bugüne kadar getirmişiz. Şanlıurfa’da yaşayan herkese bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Kısas’ta yaşayan Alevi kardeşimizin de Viranşehir’de yaşayan yezidi kardeşimizin de milletvekiliyim. Çünkü onlarda bana oy verdi. Diğer bölgelerde yaşayan Kürt, Arap, Türkmen, Zaza kardeşimin de, Şanlıurfa’da yaşayan her kardeşimin de milletvekiliyim.

Ülkenin yararına olan her şeye EVET diyeceğiz.

Meclis’te ülke yararına olan her şeye EVET diyeceğim. Şanlıurfa’nın turizm, sanayi ve yerel yönetimlerle ilgili her türlü projeye EVET diyeceğim. Sivil toplum kuruluşlarının Şanlıurfa’ya sağlayacağı her türlü katkının yanında olacağım. Şanlıurfa’daki garibanın her sıkıntısında yanında olacağım’’ dedi.

Milletvekili Özyavuz, röpörtajında Gazeteci Sedat Atilla’ya da teşekkür ederek ‘’Geçmişten bugüne bizim tüm siyasi hayatımızda Şanlıurfa’da basının en ileri noktasında bulundunuz. Sizlerle defalarca bir araya geldik. Bunun dışında da sürekli bir dostluğumuz var sizinle. İnşallah Allah daim eyler. Sizlerle bu röpörtajı yapıp, tüm Şanlıurfa’ya MHP adına göndereceğimiz mesajlarda hayırlı olur inşallah’’ dedi.