Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’i ziyaret ederek yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren ekip,  derlemeler çalışmalarına başladı.

Konu ile ilgili bilgi veren TRT Türkü Koordinatörü Sabri Sabuncu şunları ifade etti “ TRT kurumu, ülkemizin müzik zenginliğini ortaya koymak, kaybolmasını önlemek, müziğin gelişmesinde ve bizden sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla ülke çapında derleme gezileri düzenlemiştir. Bu kapsamda Şanlıurfa’daki derlemeler yapmak üzere gelmiş bulunmaktayız.  Derleme ekibi Sabri Sabuncu, Abuzer Akbıyık, Sabri Kürkçüoğlu, Münevver Özdemir, Dünya Tekin, Ayşe Koyinci, Nurettin Zorlu, Tolga Çelik’den oluşmaktadır. Derleme çalışmasında Şanlıurfalı kaynak kişiler, mahalli sanatçılar, bestekârlar, araştırmacılar ile görüşmeler yapılacak ve görüşmeler kamera ile tespit edilecektir. Bu derleme gezisinde Anonim türküler yanında beste çalışmaları da tespit edilecektir. Derleme çalışmamızda Şanlıurfa müziği ile ilgili Türkü, hoyrat, gazel, deyiş, ilahi gibi eserleri tespit etmeye çalışacağız”

Derleme ekibinde yer alan araştırmacı-Yazar ve derlemeci Abuzer Akbıyık şunları ifade etti” Şanlıurfa Sanatçıları, Türküleri, Gazelleri, hoyratları ile ünlüdür. Ülkemizdeki iller içerisinde en çok “Urfa” üzerine türkü yakılmıştır. Sıra Geceleri herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenlerle Şanlıurfa denildiği zaman akla gelen ilk hususlardan biri müzik olmaktadır. Şanlıurfa’nın müzik potansiyelinin ortaya konulması açısından bu derleme gezisi önem arz etmektedir. Sanatçı sayısı ve eser çeşitliliği ve sayısı bakımından Şanlıurfa çok zengindir. Süre dikkate alındığında bu gezide sınırlı sayıda eser tespiti yapılabilecektir. Eserlerin tamamının tespiti için  derleme gezilerinin devamı planlanmaktadır.”

Araştırmacı-Yazar, derlemeci Sabri Kürkçüoğlu ise şunları ifade etti” Şanlıurfa’da 1926 yılından başlamak üzere kurum ve şahıslar tarafından pek çok derleme yapılmıştır. Kültür bakanlığının 1976 yılından yaptığı derleme üzerin yaklaşık 40 yıl geçmiştir. Bu süre içinde Şanlıurfa ile ilgili yeni eserler ortaya çıkmış ve müzik zenginleşmiştir. Bu derleme gezisinde yapılacak tespitlerle TRT repertuarı daha da zenginleşecektir. “

Ses Sanatçısı Münevver Özdemir ise “Derleme gezisi vesilesi ile memleketim Şanlıurfa’da olmaktan çok mutluyum. Halk müziğine gönül vermiş bir ses sanatçısı olarak, Şanlıurfalı müzik ustaları, mahalli sanatçı ve bestecilerle birebir görüşmek ve eserleri onların sesinden dinlemek beni heyecanlandırıyor.  Pek çok eseri tespit edeceğimiz bu çalışma ile Türk Halk müziğimize katkı sağlayacağımızı umuyorum.” dedi.

Ses sanatçısı Dünya Tekin ise” Şu an itibariyle TRT repertuarında Şanlıurfa adına kayıtlı 215 adet türkü ve oyun havası vardır. Bu çalışma ile TRT repertuarı zenginleşecektir” dedi.