Kentte, ramazanda ciğer tüketimi diğer aylara göre artış gösteriyor. İftar vaktinden sahura kadar kentin neredeyse her köşesine kurulan seyyar tezgahlardan ciğer kebapların dumanlar yükseliyor. Kaldırımlara kurulan küçük masa ve taburelerde oturan vatandaşlar, şişlere saplanarak pişirilen ciğere yoğun ilgi gösteriyor.

Yemek kültürü ve farklı lezzetleriyle öne çıkan Şanlıurfa'da iftar ve sahurda ciğer kebabı başta gelen tercihler arasında yer alıyor.

Kentte, ramazanda ciğer tüketimi diğer aylara göre artış gösteriyor. İftar vaktinden sahura kadar kentin neredeyse her köşesine kurulan seyyar tezgahlardan ciğer kebapların dumanlar yükseliyor. Kaldırımlara kurulan küçük masa ve taburelerde oturan vatandaşlar, şişlere saplanarak pişirilen ciğere yoğun ilgi gösteriyor.

Et tüketiminin yoğun olduğu kentte, ihtiyaç durumunda çevre illerden ciğer takviyesi yapılıyor. Ciğer kebabı kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler de tercih ediyor. Porsiyonu 12-15 liradan satılan ciğer kebabı, lavaş ekmeği, soğan, közlenmiş acı biber, maydanoz, nane, ayran ya da şalgamla servis ediliyor.

- "Siparişleri yetiştirmede zorlanıyoruz"

Şanlıurfa Lokantacı, Köfteci ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmek Kaçak, AA muhabirine, Şanlıurfa'nın yöresel yemekleriyle önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'de en lezzetli ciğer kebabının Şanlıurfa'da yapıldığını ifade eden Kaçak, şunları kaydetti:

"Peygamberler şehri her yönüyle farklı, tarihiyle yemekleriyle... Özellikle yemek konusunda önemli bir yere sahip. Urfa'da ciğer kebabı kuzu ciğerinden yapılır. Kuzu ciğeri ufak doğrandığı zaman pişimi ve tadı çok iyi oluyor. Kentte ciğer kebabı satan yüzlerce yer var. Kentte günde 4-5 ton ciğer tüketilirken bunun yaklaşık 2 tonu ancak buradaki hayvanlardan sağlanıyor. Kalanı ise Gaziantep, Diyarbakır ve Adıyaman gibi illerden temin ediliyor."

Ciğer ustası İbrahim Çanak, baba mesleği kebapçılığı yaklaşık 20 yıldan beri sürdürdüğünü söyledi.

Ciğer kebabın en iyisinin kuzu ciğerinden yapıldığını anlatan Çanak, "Ciğer kebabı, Şanlıurfa'da bir gelenek. Özellikle ramazan ayında çok fazla tüketiliyor. iftarda ve sahurda yoğun oluyoruz, ocağımız boş durmaz. Siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz." dedi.

İftar için Gaziantep'ten gelen Mehmet Ertaş, Şanlıurfa'da yapılan ciğerin lezzetinin çok farklı olduğunu belirterek, "Burada yapılan ciğer, kuzu ciğeri. Çok güzel bir tadı var. Ramazanda iftarda ve sahurda yemenin zevki bir başka. Herkese tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Abdülbaki Demir de ciğer kebabını çok sevdiğini, özellikle ramazan ayında arkadaşlarıyla sahurda ciğer yediklerini söyledi.