MEDYAURFA.COM editörleri, Kurban Bayramına sayılı günler kala turizmcilerle konuştu. Kurban Bayramı tatili öncesi, turizmciler sektörü MEDYAURFA.COM’a değerlendirdi.
Turizmcilere göre, sektörü olumsuz yönde etkileyen en büyük kriter bölgede yaşanan terör olayları oldu. 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin de turizme balta vurduğunu belirten sektörün önemli isimleri, kentte ağırlanan turist sayısının yok denecek seviyeye geldiğini ifade ettiler. Şanlıurfa’da yeterli huzur ortamının var olduğunu da belirten turizmciler, asayişle ilgili bir sıkıntının söz konusu olmadığının,  turizmin bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle cansız olduğunun altını çizdiler.

Kurban Bayramı’nda turist yok.

Şanlıurfa’nın turizm sektöründeki önemli isimlerinden Ertuğrul Er, turizm sektörünü MEDYAURFA.COM’a değerlendirdi. Dedeman Oteli Genel Müdürü Ertuğrul Er, kentteki Turizm sektörünün, 2015’in Temmuz ayında Suruç’ta yaşanan patlamanın ardından düşüşe geçtiğini belirtti. Ertuğrul Er, turizm sektöründe o günden bugüne kadar yapılan çalışmaların da sonuç vermediğini ifade etti. Bölgedeki güvensizlik ortamı nedeniyle yeterli turist gruplarını kentte ağırlayamadıklarını da ifade eden Er ‘’Kurban Bayramı içinde yerli, yabancı turist grupları gözükmüyor. Misafirler çevre illerden geliyorlar. Bu nedenle de katkı sağlamıyorlar. Hali hazırda uzun dönem şirket misafirlerine hizmet vermekteyiz. Uzun tatil dönemlerini de şirket misafirlerini karşılıyor. Mevcut izinli günlerinde oda sayımızda düşüş meydana geliyor. ‘’ dedi.

Butik turlar açılmalı.

Ertuğrul Er, turist sayısının artması ve sektöre can verilmesi için butik olarak Şanlıurfa turlarının açılması gerektiğinin de altını çizdi. Her şeyin normale dönmesini sabırsızlıkla beklediklerini vurgulayan Er ‘’Bölgede gerekli güven ortamının sağlanmasını beklemekteyiz. Bir süre daha yerli, yabancı turist ağırlayabileceğimizi sanmıyorum. Bazı firmaların küçük çaplı girişimleri var. Ne kadar sonuç verir bilmiyoruz. Gastronomi adı altında küçük turlar yapmaya çalışıyorlar. Her ne kadar çevre illeri kapsamasa da yine de sıkıntılar çıkıyor. Temennimiz butik olarak Şanlıurfa turlarının açılması ve burada rekabetin artması’’ dedi.

Zor günler geçiriyoruz.

Şanlıurfa’da uzun yıllardır rehberlik yapan Kamil Türkmen’de turizm sektörü olarak zor günler geçirdiklerini söyledi. Şanlıurfa turizminin en büyük darbeyi, bölgede yaşanan terör olaylarından yediğini belirtti.  Bir yılda bekledikleri turist sayısının beklentilerinin çok altında kaldığına da dikkat çeken Türkmen ‘’1 milyon turist hedefliyorduk, 300-400 binlerdeyiz. Bölgede yaşanan gergin ortama özel turizm desteği ve yardımı yapılmalı.  Turizm sektöründeki esnafa faizsiz kredi desteği sağlanmalı. Küçük esnafın SSK ve Bağkur primleri devlet tarafından ödenmeli ‘’ dedi.

Pozitif ayrımcılık yapılmalı.

Rusya ile ilişkilerin kötü olduğu zamanlarda, plaj turizmine önemli teşviklerin verildiğine de işaret eden Türkmen ‘’Bölge yerli turizm ile ayakta kalır. Plaj turizmi bölgelerin yapılan pozitif ayrımcılık bölgemize de yapılmalı. O bölgelerde uçaklarda indirimler oldu, bizdeki fiyatlar arttı. Aynı şartlarda rekabet etmiyoruz. Havayolu şirketleri turizm bölgelerinden ve belirli yerlerden Şanlıurfa’ya ek uçak seferleri başlatmalı. ‘’ dedi.

Yerelde çalışmalar yetersiz.

Şanlıurfa’da turizm alanında yapılan çalışmaların yerelde yetersiz kaldığını da sözlerine ekleyen Türkmen ‘’Turizm yollarımızda önemli eksiklikler var. Halfeti turizm yolunda 3 yolda tıkanıklık var. İki yıldır çözülemiyor. Halfeti’de su kenarındaki caminin restorasyon parası var, projesi bitmiş hazır ama yapılamıyor. İnsanlar namaz kılacak cami bulamıyor. Harran turizm yolundaki tıkanıklık sürüyor. Yerel anlamda turizm alanındaki süreç iyi yönetilemiyor. Göbeklitepe’ye kazı başkanı atanacak. Çok ünlü bir kazı başkanı atanmalı. Göbeklitepe’ye sıradan biri atanmamalı. Bu konuda arkeoloji enstitüsü ile birlikte çalışmak gerekir. Yurt içinde bölgesel bir tanıtım atağına geçmeliyiz. 2018’e kadar bölge turizmini iyi görmüyoruz’’ dedi.

Rezerve sayısı alt seviyelerde.

ELRUHA Otel Genel Müdür Vekili Sibel Okuducu ise rezervasyon sayısının çok alt seviyelerde seyrettiğini bildirdi.  Genel anlamda kentteki otellerin doluluk oranının alt seviyelerde olduğunu anlatan Okuducu ‘’Geçtiğimiz yıllardaki turizm hareketi maalesef bu yıl yok. Otel rezervasyon talepleri çok az. Turizm kötü günler geçiriyor’’ dedi.

MEDYAURFA.COM