Otomobil meraklılarını, klişe sözlerle, aracın tarihini anlatmakla meşgul etmeyeceğim…

Otomobili henüz incelememiş olanların, almaya niyetlenenlerin merak ettikleri sorulara yanıt verelim…

Yakıt tüketimi nasıl ?

Kullandığım araç en full donanıma sahip Premium modeldi. 1,0 TSI e-Tec 110 PS Mild Hybrid motora sahip. Uygun sürüş şartlarında motoru tamamen kapatarak ve aracın ilerleyişini ve elektrik aksamının enerji ihtiyacını 12 kW’lik motorla sağlıyor. Bu da tüketime 0.5 / 1 litre fayda sağlıyor. Benim değerlerimde sakin kullanımda 6.5 / agresif kullanımda ise 8.5 litre yakıt tüketti (50 km sürüş ortalamaları)…

Malzeme kalitesi nasıl?

Bu konuda D segmentindeki ağabeyleri Passat ve SuperB’ye atıfta bulunuyor. Konsolun bir kısmı kumaş, bir kısmı da yumuşak malzeme ile kaplı. Ön kapılar yine yumuşak malzeme, arka kapılarda ise sert plastikler var. Kapı içleri ve torpido halı ile kaplı. Bir çok C segment araçta artık halı kaplamaları göremiyoruz. (SUV’ların ise D segmentindeki birkaç model hariç çoğunda artık halı kaplı malzemeler yer almıyor). İç aydınlatma tuşları dokunmaktik hale gelmiş. Far açma tuşları ise yarı dokunmatik bir hale bürünmüş. Klasik Skoda far açma şalteri yer almıyor bu araçta. 

Yalıtımı nasıl ?

En sessiz 1.0 litre 3 silindirli motor olmuş. Lastik sesi yalıtımı başarılı. Eski Octavia ile arasında hem yalıtım hem de malzeme kalitesi olarak dağlar kadar fark var. Rüzgar sesi konusunda da araç beğenimi kazandı. 140-150 KM hızlardan sonra rüzgar sesini yan aynalardan hafif duymaya başlıyorsunuz.

1.0 TSİ 110 PS motorun performansı nasıl?

Yeni nesil 1.0 TSİ 110 PS Mild Hybrid motor selefi 1.0 TSİ’lerden daha performanslı. Aynı motor yeni Audi A3 ve Golf 8’de de kullanılıyor. 0’dan 100’e 10.5 saniyede ulaşıyor. Kendi ölçümümde bu değer 10.2 saniye oldu. Yol şartlarına göre değişim gösterecektir değerler. Normal kullanımda araç zorlanmıyor ancak; uzun yolculuklara bol valizli çıkıyor, otoyol sürüşlerindeki ara hızlanmalarda daha atak bir araç istiyorsanız tercihinizi 1.5 TSİ e-tec yine Mild Hybrid olan 150 HP olan seçenekten kullanmalısınız. Bu motor seçeneğinde 0-100 değeri 8.4 saniye. 

Donanımı seçenekleri yeterli mi ?

Kullandığım araç test otomobiliydi ve en üst donanıma ek olarak opsiyonel donanıma sahip özelliklerine sahipti. Bunlar Premium’a ek olarak başlıca; Elektrikli bagaj, (Sürücü tarafı) elektrikli ve yolcu koltuğu da ısıtmalı yarı deri koltuklar, Led Matrix Ön Farlar ve 18 jantlardı. Premium donanımda; Bİ LED ön farlar, Top Led arka farlar, 5 kapıdan anahtarsız giriş ve çalıştırma, 10 inc bolero multimedya ekranı, 10,25 inc dijital gösterge paneli (Hayalet Ekran), elektronik el freni, hız sabitleyici / sınırlayıcı, yağmur sensörü, far sensörü, F1 şanzıman özellikli yeni direksiyon, shift by wire yeni vites sistemi, kablosuz Apple Car Play / Andorid Auto, dinamik arka sinyaller, karartılmış arka camlar, elektrikli / ısıtmalı ve katlanabilir yan aynalar, ön konsol ve ön kapılarda ambiyans aydınlatması, ön ve arka ayaklık aydınlatıcısı, 17 inc jantlar gibi donanımlar standart sunuluyor.

İçi geniş mi ?

Segmentinin en büyük bagaj hacmine sahip. Yedek lastiksiz kullanırsanız bagajı 600 litre. Yedek lastikle birlikte kullanırsanız bu değer 530-540’lı rakamlara geriliyor (Tahmini Rakam). Yeni Octavia’da bir Skoda klasiği olan geniş iç ve bagaj hacmi korunmuş.

Koltukları rahat mı ?

Test ettiğim araçta Premium donanıma ek yarı deri ve ısıtmalı (ön koltuklar) vardı. Özelilkle de ön koltuklar spor otomobilleri aratmayacak görseli sunuyor. Arka koltuklar da bir hayli rahattı. 

Yol tutuşu nasıl ?

Kullandığım araçta 18 inc jantlar vardı. Bu jantlarla yoldaki irili darbeleri hissediyorsunuz. Süspansiyon sistemi tatlı sert ayarlanmış. Daha fazla konfor isteniyorsa 17 inc jantlar tercih edilmeli. Yol tutuşu arka süspansiyonda kullanılan torsiyon çubuklarına rağmen başarılı. 

Skoda Octavia alınır mı ?

Sessizliği, donanımı, yakıt tüketimi, malzeme kalitesi ile C segmentindeki en başarılı araçlardan birisi olmuş Yeni Octavia. 

Sık sorulan sorular!

Yeni Octavia'da cam tavan seçeneği var mı ?

Yok. Octavia Sedan 0.24 cd hava sürtünmesi katsayısı ile dünyanın en aerodinamik araçları arasına giriyor. Bu sayede yakıt verimliliği artıyor ve CO2 emisyonu düşüyor. Skoda yetkilileri bu nedenle Cam tavan seçeneğinin bu araçta yer almadığını belirtiyor. Türkiye'ye gelmesi halinde Combi versiyonunda bu seçeneğin olacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Mild Hybrid motor nedir ?

Bir ŠKODA modelinde ilk kez Octavia’da sunulan olan mHEV Yarı Hibrit Motor Ailesi, yüksek performans için itici güç oluştururken düşük yakıt tüketimi için de %10’a kadar katkı sağlıyor. 48 V elektrik motor ve 48 V Lityum İyon pile sahip mHEV ailesi, içten yanmalı motoru desteklemek için otomatik olarak devreye giriyor ve 16 PS güce kadar destek veriyor. Elektrik motoruna ait Lityum İyon pil, enerji geri kazanım özelliğine sahip fren sistemi ile otomatik şarj edilebiliyor. Yüksek performansa sahip olan Octavia mHEV ürün ailesini 1,0 TSI E-Tec 110 PS DSG ve 1,5 TSI E-Tec 150 PS DSG oluşturuyor (Skoda'dan alınan bilgi)

NEDİM ATİLLA / MEDYAURFA.COM

OCTAVIA - ŠKODA Storyboard