28.12.2015

Fiat Egea’yı Şanlıurfa’da test ettim. Peygamberler şehrinin her biri ayrı sanat eseri olan eski sokaklarında gezintiye çıktım. Fiat Egea’yı Urfa’nın tarihi sokaklarıyla tanıştırdım.

Egea…

Egea modeli Fiat’ı C segmentinde temsil eden yeni üyesi. Dünya’da ilk kez Türkiye’de satışa çıktı. Yıllık 200 yüz bin adet Egea üretilecek. Egea’nın üzerinde 2 bin mühendisin, 3 yıl süren emeği var. Aracın yüzde %70’inde Türk mühendislerin imzası var. Araç 40’tan fazla ülkeye ihraç edilecek. Araçta ki en önemli dikkat çeken ayrıntı garanti süresi. Fiat Egea 5 yıl-100 bin kilometre garanti süresi sunuyor kullanıcısına.

Dış tasarım:

Fiat Egea’nın dış tasarımında İtalyan çizgiler dikkat çekiyor. Ön görünümü, aşağı doğru eğilen motor kaputu ile güçlü bir görünüme sahip. Arka kısmındaki dinamik çizgileriyle de araçta dinamik bir görüntü elde edilmiş. Egea, kapı kollarındaki ve bagaj kapağındaki nikelaj süslemeleriyle elit bir görünüm kazanmış. Otomobilin 4532 mm’lik uzunluğu Linea’dan 64 mm daha az fakat 1792 mm’lik genişlik 62 mm, 2636 mm’lik dingil mesafesi 33 mm daha iyi.

İç tasarım:

Araç, iç mekanda kullanıcısını Fiat modellerinde görmeye alışkın olmadığımız yüksek konumlandırılmış bir konsol ile karşılıyor. Ayrıca sürüş pozisyonu da diğer Fiat modellerinden farklı ve daha iyi. Egea iç mekan kalitesi olarak rakipleriyle benzer düzeyde ancak iç mekan ferahlığı konusunda rakiplerinden önde. Aracın içerisinde 12 litre eşya gözlerine yer verilmiş. Aracın arka kısmındaki baş ve diz mesafesi, 520 litrelik bagaj hacmi de sınıfının en iyilerinden. (Bagaj kapağı demişken, bagaj kapağının amortisörlü olmaması büyük eksiklik. Bagaj hacminden azda olsa çalıyor). Fiat’ın orta konsolunda 5 inç boyutunda Uconnect adı verilen dokunmatik ekranlı ve navigasyonlu müzik sistemi yer alıyor. Bu ekran da fonksiyonellikten daha çok kolay kullanıma yer verilmiş. Dokunmatik ekran hassasiyeti iyi. Bu ekranda ayrıca bir de geri görüş kamerası bulunuyor. Aracın devir ve hız saati göstergelerinin ortasına konumlandırılmış bir de küçük TFT bilgi ekranı var. Bu bilgi ekranından yol bilgilerini ve lastik basınçlarını kontrol edebiliyorsunuz. Egea’nın orta konsolunun üst kısmında yumuşak malzemeye yer verilmiş. Konsolun alt kısmında ise sert plastik malzeme kullanılmış. Kapı döşemelerinde ise üst tarafta sert plastik orta kısmına yumuşak deri kaplamaya yer verilmiş. Aracın üst tavan kumaş döşemesi kalitesiz. Burada daha iyi bir malzeme kullanılabilirdi.

Motor/Yakıt tüketimi:

Kullandığım aracın motor kaputunun altında 1600cc 120 HP 320 TORK 6 ileri manuel şanzımanlı motor yer alıyordu. Bu motor Egea’yı 0’dan 100’e 9.7 saniye de çıkarıyor. Motor alt devirlerde cansız bir karakter sergiliyor. Üst devirlerde ise gerçek performansını gösteriyor. 320 torka sahip bir motordan alt devirlerde daha canlı olmasını bekliyorsunuz.  6 ileri şanzıman kullanan Egea’nın vites geçişleri yumuşak. Sürüş keyfine önem veren kullanıcılar bu araçta mutlaka 1600 cc olan dizel versiyonunu tercih etmeli. Aracın henüz otomatik şanzımanlı versiyonu satış gamında bulunmuyor. Otomatik şanzımanlı benzinli versiyonu 2016’nın Ocak ayında, dizel otomatik şanzımanlı versiyonu ise 2016’nın ortalarında gelecek. Egea’nın yakıt tüketimi Multijet-2 motor sayesinde diğer Fiat modellerine göre daha ekonomik. Şehir içerisindeki agresif kullanımım da 100 kilometre de 7 ile 8 litre arasında bir yakıt tüketimi elde ettim. Sakin kullanımlarda bu oranı aşağıya çekmek mümkün. Kullandığım araç henüz 1250 kilometredeydi. Kilometre ilerledikçe yakıt tüketimi de düşecektir.

Yol tutuş:

Araç performanstan ziyade konfor odaklı bir otomobil. Yumuşak sayılabilecek süspansiyonları şehir içerisindeki ufaklı, irili çukurlarda başarılı işler çıkarıyor. Aracı zorlamaya başladığınızda yumuşak süspansiyonları nedeniyle gövde salınımları meydana geliyor. Özellikle de yanal eğilimlerde bunu daha iyi görebiliyorsunuz. Aracın yol tutuşu Linea’ya göre çok iyi. Yalıtım konusunda ise Egea, Renault Symbol, Citroen Elysee ve Peugeot 301’e göre bir adım önde. Alt devirlerde motor sesi kabine sızıyor. Yüksek devirlerde ise alt devirlerdeki kadar sızma meydana gelmiyor.

Sonuç:

Yeni Fiat Egea, Linea gibi Türkiye’nin en çok satan C segmenti otomobili olmaya aday. Linea’nın satışlarının büyük bir bölümü Filo üzerinden gerçekleşiyor. Egea’nın filonun dışında gerçek kullanıcıların ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Egea, özellikle de B segmentinden C segmentine geçmek isteyenlerin ilgisini çekecektir.

Egea’nın fiyatlarına bakacak olursak1.4 Fire 95 HP motorda 49.900 TL’lik, 1.3 Multijet 95 HP motorda 60.400 TL’lik, 1.6 Multijet 120 HP’lik motorda 67.400 TL’lik fiyata sahip. Fiyat-donanım-performans ilişkisi olarak makul bir otomobil diyebiliriz.

Fotoğraflar/Video/Test: Nedim ATİLLA/MEDYAURFA.COM

[email protected]