Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde akademik görevine devam eden Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar’ın ‘Üretim ve Ekonomide Genç Girişimciler’ isimli kitabı çıktı.

6 İLÇEDE ÇALIŞMA YAPILDI.

Sakar’ın üzerinde çalıştığı ''Genç çiftçi projesinin yerel ekonomiye olası etkileri; Şanliurfa ili örneği'' projesi Akçakale, Harran, Hilvan, Halfeti, Haliliye ve Birecik olmak üzere kentin 6 ilçesinde yürütüldü. MEDYAURFA.COM’a konuyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Sakar projede tarım alanında çalışan genç çiftçi sayısının arttırılarak, kalkınma önceliklerinin belirlenmesi, bölgede tarımsal alanların sürdürülebilirliğinin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, bu duruma bağlı olarak gelir düzeyinin yükseltilmesi, gelir kaynaklarının oluşturulması, tarım alanlarından uzaklaşan genç nüfusunun işlerliğinin arttırılmasının amaçlandığını söyledi.

DETAYLI SAHA ARAŞTIRMASI.

''Genç çiftçi projesinin yerel ekonomiye olası etkileri; Şanliurfa ili örneği'' projesinin genç çiftçilerin bulundukları kırsal bölgelerde uygulayacakları bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik olarak gerçekleştirilen detaylı bir saha araştırması olduğunu da bildiren Sakar şu bilgileri kaydetti;

‘’Bu amaçla proje kapsamında da genç girişimciliğinin teşvik edilmesi, gençlerin tarım alanları ile olan iletişimini arttırma yönünde desteklerin verilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Proje kapsamında özellikle genç çiftçilerin güçlendirilmesine yönelik teşviklerin genç işgücüne katılım oranına ve buna bağlı olarak da tarımsal üretim değerine pozitif yönlü katkı yaptığı tezinden hareket edilmiştir. Bu çalışma Tarımsal üretim çeşitliliğinin ve verimliliğin yüksek olduğu Akçakale, Harran, Hilvan, Halfeti, Haliliye, Birecik olmak üzere 6 ilçede yürütülmüştür. Harran Üniversitesi BAP koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bu Projede, 18-40 yaş arası genç çiftçi projesinden faydalanan çiftçiler ile bir araya gelerek anket çalışmaları yapılmıştır. Görüşmeler interaktif bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca projenin belli dönemlerinde konu ile ilgili olarak seminer düzenlenerek genç çiftçiler ve bölgede bulunan muhtarlar ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Üretim ve Ekonomide Genç Girişimciler kitabı  Tüm bu çalışmanın sentezinde ülkemizin en önemli tarım sahası olan Şanlıurfa’da belirlenen ilçelerde tarımsal üretimin gençler tarafından önem kazanması için çalışmalar yürütülerek hazırlanmıştır. Bir yıl süren bu çalışmada çalışmayı destekleyen Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü’ne, anketlerin uygulanması aşamasında genç çiftçilerle buluşmamızı sağlayan İlçe Kaymakamlarına, İlçe Müdürlerine ve anket çalışmalarına katılım sağlayan kıymetli öğrencilerime teşekkürü bir borç bilirim’’ dedi.

DOÇ. DR. ZEYNEP MÜJDE SAKAR KİMDİR ?

Doç. Dr. Zeynep Müjde SAKAR Şanlıurfa’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Şanlıurfa’da tamamladı. Lise eğitimini tamamladıktan sonra Gaziantep Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünü bitirdi. İkinci Üniversite olarak Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Lisans mezuniyetlerinin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Yüksek Lisans eğitimine başlayarak 2008 yılında mezun oldu. Doktorasını Harran Üniversitesi’nde Ekonomi alanında tamamlayarak 2015 yılında Doktor unvanını aldı. Akademik anlamda sırasıyla Harran Üniversitesi’nde M. Öğretim Görevlisi, Iğdır Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent Doktor olarak görev yaptı. Daha sonra Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü, İktisat Politikası Anabilim dalına Yardımcı Doçent Doktor olarak atandı. 2019 yılında Doçent Dr. unvanını aldı. T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans dersleri verdi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde Yüksek Lisans dersleri vermektedir. Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde akademik görevine devam etmekle birlikte 2020 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine atanmıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

SAKAR'IN DİĞER KİTAPLARI...

Kadın ve İktisat Zeynep Müjde Sakar Çizgi Kitabevi | 9786051962870

Zeytinyağı Sektörünün Ekonomik Analizi - Dr. Zeynep Müjde Sakar : %20  İndirimli

Tarımsal Sulama Politikalarının Ekonomiye Etkileri , Zeynep Müjde Şakar -  Fiyatı & Satın Al | idefix