Barut, Derin Ekonomi dergisinde Şanlıurfa’yı anlattı.

Kentin tarihi, kültürü ve ekonomisi hakkında bilgiler veren Barut, önemli noktalara temas etti.

İşte o açıklamalar…

1984 Şanlıurfa doğumluyum. Lisans dahil olmak üzere eğitim hayatımın tamamını Şanlıurfa’da geçirdim. Ziraat Mühendisiyim. Necmettin Erbakan Üniversitesi’de İnovasyon Ekonomisi ve Büyüme Anabilim Dalında yüksek lisans yapıyorum. Üniversite yıllarımdan bu yana ekonomi alanında çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarıyla iç içeyim ve birçoğunda yöneticilik yaptım. Şahsıma 18 Ocak 2017 tarihinde MÜSİAD Şanlıurfa Başkanlığı tevdi edildi. Şehrimiz ve bölgemiz için önemli olan bu görev için çalışmaya devam ediyorum.

MÜSİAD Şanlıurfa Başkanlığı tevdi edildikten sonra yönetim kurulundaki arkadaşlarım ile birlikte Şanlıurfa için daha fazla neler yapabiliriz düşüncesiyle 2 yıllık bir stratejik plan hazırladık. Bu plan çerçevesinde “Sektör Buluşmaları” adı altında tarım, inşaat, turizm, sanayi sektörlerinin temsilcileriyle sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdik. Yaptığımız değerlendirmeleri rapor halinde bakanlarımıza, milletvekillerimize, kurum amirlerimize ilettik ve konularının takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Ülke olarak 17-25 Aralık yargı darbesi süreci ile başlayıp 15 Temmuz FETÖ Hain Darbe girişimi ile devam eden süreçte iç ve dış mihraklar tarafından saldırı altındayız. Bu saldırılara karşı bizler MÜSİAD olarak Türkiye ve dünyanın en yaygın iş adamları ailesi olarak yeni Dönem Genel Başkanımız Abdurrahman KAAN Beyefendi önderliğinde 11 bin üyemiz ile birlikte şehrimizin ve ülkemizin kalkınması için üretmeye, çalışmaya ve direnmeye devam edeceğiz.

Şimdi Şanlıurfa’yı konuşalım. Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu şehri ve Türkiye’nin en büyük yedinci ili, Güneydoğu Anadolu’nun kalbi; sanayi, tarım, turizm başta olmak üzere birçok niteliğe haiz Şanlı Şehrimiz Urfa birçok potansiyele sahip bir şehirdir. 13 ilçesi olan ilimizin yüzölçümü 19.451 km² olup, 2016 TÜİK verilerine göre şehrimizde 1.940.627 kişi yaşamaktadır.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kentimiz, arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen bilgilere göre dünyanın en eski şehri tarihin sıfır noktasıdır. Urfa adeta tarihe ışık tutan, müze şehirlerden biridir. Kültür ve inanç turizmi noktasında birçok kültürün, dinin kaynaştığı şehrimizde peygamberler yaşamıştır. Hz. İbrahim, Hz. Eyyub, Hz. Elyasa, Hz. Şuayb yaşayan Peygamberlerden bazılarıdır. Bu özelliği ile de şehrimiz “Peygamberler Şehri” olarak da anılmaktadır. Yine 11.500 yıllık dünyanın en eski tapınağı şehrimize 17 km mesafedeki Göbeklitepedir. Bunun yanı sıra dünyanın ilk üniversitesi ilimiz sınırları içerisinde bulunan Harran ilçemizdedir. Tüm dünyayı Hz. İbrahim’in misafirperverliğini devam ettiren şehrimize eşsiz lezzetleri tatmak, tarihi ve mistik havayı teneffüs etmek ve gönül iklimini solumak için bir turizm şehri de olan Şanlıurfa’mızı görmeye davet ediyorum.

Şanlıurfa Münbit toprakları, su kaynakları ve iklimiyle sadece Avrupa’nın değil, dünyanın büyük bir bölümünün gıda ihtiyacını karşılayacak potansiyeldedir. Ülkemizin pamuk üretiminin yüzde 42'si, buğday üretiminin yüzde 8'i, mercimek üretiminin yüzde 36'sı, arpa üretiminin yüzde 12'si, mısır üretiminin yüzde 19'u, fıstık üretiminin yüzde 38'i ilimizde gerçekleştirilmektedir. İlimizi GAP bölgesiyle kıyasladığımızda, toplam tarım alanının yüzde 38,7'si, ekilen tarla alanının yüzde 38,3'ü, nadas alanının yüzde 85,1'i, sebze alanının 27,1'i, meyve alanının yüzde 37'si Şanlıurfa'da üretilmektedir.

Hem ulusal hem de uluslararası bir cazibe merkezi potansiyelinde olan şehrimizde 1 ve 2. bölge olmak üzere 2 adet organize sanayi bölgesi vardır. Her iki organize sanayi bölgemizde de her türlü alt yapı ile birlikte doğalgaz da mevcuttur. Bunların yanı sıra Besi Organize Bölgesi, Gıda İmalatçılar Sanayi Sitesi için de çalışmalar hali hazırda devam etmektedir.

GAP’ın etkisiyle birlikte 13 milyon dönüm sulanabilir araziye ve münbit topraklara sahip olan Şanlıurfa’da sanayi tarıma dayalıdır. Tarım ürünlerinin nitelikli olarak sanayiye tahvil edilmesiyle birlikte şehrimizin tarımsal potansiyeli daha doğru değerlendirilmiş olacaktır. Avrupa’nın ve Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı niteliğinde olan Şanlıurfa’da sanayi çalışmalarının artması için de birçok destek sunulmaktadır. 6. Teşvik bölgesi ve cazibe merkezleri programında da yer alan şehrimizde kdv istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, kredi desteği gibi birçok destek sunulmaktadır.

Satış hinterlandında 650 milyon tüketiye ulaşma imkânına sahip olan şehrimiz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine de yakınlığıyla dikkat çekmektedir. Lojistik bakımından da önemli bir konuma sahip olan şehrimiz uluslararası kargo taşımacılığı da yapılabilen Türkiye’nin en uzun pistine sahip GAP Kargo Havaalanı’nı sınırları içerisinde bulundurmaktadır. İskenderun ve Mersin limanlarına yakınlığı ile deniz yolunda da tercih edilen bir şehir olan Şanlıurfa’mız, inşa aşaması süren Demiryolu Lojistik Merkezi projesi tamamlandığında lojistik açısından daha da önemli bir şehir haline gelecektir.

Bilindiği gibi sanayi bölgelerinde nitelikli eleman açığı artmaktadır. Şanlıurfa Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan illerden biridir ve nüfusunun %70’i 30 yaş altındadır. Eleman açığı çeken tüm sanayicilerimizi de şehrimize davet ediyorum.

Tarımdan turizme, turizminden sanayiye birçok potansiyele sahip olan şehrimize, bu potansiyeli ortaya çıkaracak fikri, ideali olan müteşebbisleri burayı tanımaya ve yatırım yapmaya davet ediyorum. Kısaca “Şimdi Şanlıurfa’ya yatırım yapma zamanı” diyorum.