Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın, eylem planı açıklaması bekleniyor.

Cazibe merkezleri iller arasında yer Şanlıurfa’da 10 yıla kadar, yatırım desteklerine yönelik unsurlara ise 5 yıla kadar alım garantisi verilecek.

Batı’daki fabrikalar Doğu’ya taşınacak.

Batı’da kurulu mevcut fabrikaların Doğu’ya taşınması için teşvikler uygulanacak. Özellikle 1 milyon liraya kadar olan taşınma destekleri ile batıda kurulan fabrikaların alım garantisi nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki cazibe merkezlerine taşınması hedefleniyor.

10 yılda 800 fabrika kurulacak.

Cazibe merkezi olarak ilan edilen 5 bölge de her yıl 80 fabrika kurulacak. Bu rakam 10 yılın sonunda 800 fabrikaya ulaşacak. Fabrikalarda 40 bin kişinin istihdam etmesi ön görülürken, yıllık 192 milyon TL kamu desteği sağlanacak. Bu bölgelerde yapılacak olan yatırımların takibini ise bizzat Başbakan Binali Yıldırım yapacak. Projeler sürekli denetlenecek.

Ticaret canlanacak.

Özellikle 1 milyon liraya kadar olan taşınma destekleri ile batıda kurulan fabrikaların alım garantisi nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki cazibe merkezlerine taşınması planlanıyor. Projeden yatırıma, üretimden pazarlamaya kadar destek verilecek olan eylem planında, ticareti canlandıracak özel yatırımların destekleneceği de bildirildi.

Uzun vadeli destek sağlanacak.

Eylem planı ile cazibe merkezi olarak ilan edilen Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Van, Kars, Malatya, Elazığ, Erzurum ile çevre illeri Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Adıyaman, Bingöl, Tunceli, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane'de iş kuracak işletmelere yatırım ve işletmenin bütün aşamalarını kapsayan uzun vadeli destekler sağlanacak. Bu kapsamda yatırım desteklerine yönelik unsurlara 5 yıla kadar alım garantisi verilecekken, cazibe merkezleri programı ile ilgili olan yerlere ise 10 yıl alım garantisi verilecek.