Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanı Seyit Tekin, Hazır Beyan Sistemi kapsamında beyana tabi gelirleri sadece Kira, Ücret, Menkul sermaye iradı, Diğer kazanç ve iratlardan oluşan mükelleflerin 1-31 Mart tarihleri arasında Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyanda bulunmaları, dolayısıyla 2020 takvim yılına ait Gelir Vergisi Beyannamelerini 31 Mart 2021 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı.

Vergi Dairesi Başkanı Tekin yaptığı yazılı açıklamada 2020 yılında elde edilen bu gelirlere ilişkin beyannamenin internet üzerinden vergi dairesine gitmeden www.hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden daha hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde Hazır Beyan Sistemini kullanarak verilebileceğini, isteyen mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla da beyanda bulunabileceğini söyledi.

Gelirleri bu kazanç unsurlarının bir veya birkaçından oluşan mükelleflerden ilk defa beyanname verecek ve mükellef olacakların da aynı sistemi kullanabileceklerini belirten Tekin,  ’’Mükelleflerimiz 2020 yılı için 6.600 TL’yi aşan miktarda konut kira geliri elde etmişlerse beyanname vereceklerdir. Elde edilen kira gelirlerinin süresinde ve doğru beyan edilmesi kaydıyla 6.600 TL’lik tutar için istisna uygulanacaktır. Bu tutarın üzerinde gelir elde ettiği halde beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan mükelleflerin ise bu istisna tutarından yararlanamayacağını, dolayısı ile mesken kira geliri elde eden mükellefler bakımından daha sonra belirtilen tutarın üzerinden bir hasılatın tespiti durumunda istisna hakkından yararlanılmayacağı gibi cezalı tarhiyatların söz konusu olabileceğini, istenmeyen bu durumların vuku bulmaması için bu gelirlerin süresinde ve doğru bir şekilde beyan edilmesinin önem arz ettiğini’’  ifade etti.

Vergi Dairesi Başkanı Tekin "Gelir İdaresi Başkanlığınca, resmi kurumlar, bankalar, belediyeler ve benzeri kuruluşlardan alınan bilgilere göre Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi hazır olarak ekrana gelecektir. Mükelleflerimiz beyannamede yer alan bilgileri kontrol ederek, düzeltmelerini veya varsa gider ve indirimler gibi eklemelerini yaptıktan sonra beyannamelerini onaylayacaklar ve böylece vergi hesaplanarak sistem tarafından otomatik olarak tahakkuk ettirilecektir. Beyannamenin verilmesini müteakip yine Hazır Beyan Sistemi üzerinden, anlaşmalı bankalardan Kredi Kartı - Banka Kartı ile veya vergi dairesi veznelerinden nakit ödeme yapılabilecektir” dedi.

 Vergi Dairesi Başkanı Tekin, 7256 sayılı yapılandırma kanunu kapsamında taksitli ödemeyi tercih eden mükelleflerin ikinci taksit ödemelerini mutlaka süresi içerisinde yapmaları gerektiğini, aksi takdirde yapılandırmanın ihlal olacağını ve kanun imkânlarından yararlanamayacaklarını vurguladı.

7256 sayılı yapılandırma kanununa ilişkin olarak da hatırlatmalar da bulunan Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanı Seyit Tekin, şöyle dedi: “7256 Sayılı Kanunun ilk taksit ödeme süresinin 1 Mart 2021 tarihinde son bulduğunu, peşin ödeme seçeneğini tercih eden ve bu tarihe kadar ödeme yapmayan mükelleflerimiz 31 Mart 2021 tarihine kadar ödeme yapmaları halinde kanunun sağladığı imkânlardan yine de yararlanabileceklerdir.

Ayrıca taksitli ödeme seçeneğini tercih edip, ilk taksitini süresinde ödeyen mükelleflerimizin ikinci taksit ödeme süresinin son günü olan 31 Mart 2021 tarihine kadar kalan tüm borcu ödemeleri halinde katsayı uygulanmayacak, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %50 indirim uygulanacaktır. Bunun yanında, taksitli ödeme seçeneğini tercih eden mükelleflerimizin yapılandırmalarının bozulmaması için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi gerektiğinden, ikinci taksitlerini 31 Mart 2021 tarihine kadar ödemeleri zorunludur”

Tekin, ’’Yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmesini tercih eden mükelleflerin, başvuru sırasında seçilen taksit sayısından daha az taksitte ödeme yapılmasının da mümkün olacağını ve bu kapsamda yapılacak erken ödemelerin ilgili katsayıya göre düzelteceğini’’ belirtti.

Vergi Dairesi Başkanı, ödemeyle ilgili olarak koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirleri unutmamamız gerektiğini vurguladı. ’’Öncelikle virüsün bulaş riskini azaltmak için söz konusu ödemelerin gerçekleşmesi esnasında yaşanacak yoğunluğa ve istenmeyen görüntülere sebebiyet vermeden mükelleflerimizin ödemelerini son günlere bırakmamaları çağrısını bir kez daha yinelediğinin altını çizdi. Tekin, Yapılacak Ödemelerin, Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi www.gib.gov.tr üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havaleyle, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla da gerçekleşebileceği." ifadelerini kullandı