Birecik Patlıcanı ve Şanlıurfa Ekşilisinin de tescillendiği toplantı da konuşan Büyükhatipoğlu, kentin markalaşmasına ilişkin önemli tespitlerde bulundu.

‘’Markalaşma arttıkça, istihdamda artar.’’

Urfalı bürokrat Büyükhaitpoğlu ‘’Bir şehrin marka değeri arttıkça, şehrin canlandığı, ekonomisinin büyüdüğü, istihdamının arttığı, şehrin alt ve üst yapı ihtiyaçlarının karşılandığı, şehrin göç vermediği ve hemşehrilerinin şehri ile gurur duyduğu bilinmektedir’’ dedi.

‘’Markalaşma rekabette çok önemli’’.

Büyükhatipoğlu, kentlerin rekabetinde markalaşmanın önem arz ettiğinin altını çizdi. Kentlerin kültürel olarak cazibe merkezi haline gelmesi, ivme ve kalkınmalarının artması, ekonomik olarak canlanmaları için markalaşmaya çok daha fazla önem verdiklerini ifade eden Büyükhatipoğlu ‘’Kentin ve ülkenin markalaşması bir şehrin ne ile tanındığından daha fazlası olup, şehrin güçlü ve ayrıt edici özelliklerinin belirlenmesiyle başlayan uzun soluklu bir süreçtir’’ dedi.

‘’Coğrafi işaretler üreticileri taklitten korur’’.

Büyükhatipoğlu, coğrafi işaretlerin öneminden de bahsetti. Büyükhatipoğlu ‘’Şehrin markası bir şehri diğerinden ayırt eden, kültürel faaliyetler, doğal ve toplumsal özellikleriyle bütünleşerek ve kendine özgü işaretlerle desteklenerek oluşturulan bir olgudur. Bu noktada coğrafi işaretlerin bir şehrin markalaşmasındaki rolü ortaya çıkmaktadır. Coğrafi işaretler tüketicileri taklit ürünlerden korumak, üreticilerin refahını sağlamak ve özellikle kırsal kalkınmaya yardımcı olmak, ülkelerin sahip oldukları kültürel değerleri koruyup gelecek nesillere aktarabilmelerini ve şehrin öne çıkmasını sağlamak için önemli bir araçtır. Coğrafi işaretlerle ilgili bu toplantının tarihi milattan önce, 9 binli yıllara ulaşan ve tarihi turistlik mekanlara sahip şehrimizde düzenleniyor olması ayrı bir önem taşımaktadır. ‘’ dedi.

HABER/FOTOĞRAFLAR: NEDİM ATİLLA

MEDYAURFA.COM