Milletvekili Açanal, mesajında şu ifadeleri kaydetti;

''Tüm hemşehrilerimi saygı ve muhabbetle selamlıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı tebrik ediyorum.

Bundan 96 yıl evvel bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle ülkemizin yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlendi. 

Cumhuriyet, devleti idare edenlerin bizatihi cumhur tarafından seçildiği bir yönetim sistemi olması dolayısıyla çok kıymetli. Bu, bir yönetimden ziyade yönetişime tekabül etmekte. 

Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde egemenlik milletindir ve bizim ülkemiz bu egemenliğe “Ya istiklal ya ölüm” diyerek girdiği Kurtuluş Savaşı’ndan sonra kavuşmuştur. Bu sebeple de, Türk Milleti için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın simgesi olarak kutlanan, ceddimizin kanı sebebiyle coşkusunu iliklerimizde hissettiğimiz bir milli bayramdır.

Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti kurarken, milettinin özgür ruhuna ve vatanının istikbali için umutlarına inanmıştır ki bu asil ruh günümüzde de aynı alevle gerek 15 Temmuzda, gerek Barış Pınarı’nda kendini teyid etmiştir. 

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet tarihimizde kanı ve teri olan cümle ceddimize rahmet olsun. Rabbim ülkemizin dört bir ucundaki mehmetçiklerimizi muhafaza etsin.  Devletimizin ve Cumhuriyetimizin şânı daim olsun. Bayramımızı tekrar tebrik ediyor, saygılarımı sunuyorum.''