DSİ olumsuz rapor verdi.

Kısmen Balıklıgöl’ü besleyen su havzasına denk gelen ve alt yapısının bulunmadığı Kaşmer dağı mevkisinin imara açılmasıyla ilgili DSİ’nin de Balıklıgöl’ü besleyen su kaynaklarını kurutma riski nedeniyle olumsuz rapor verdiği öğrenildi.

Kurumazsa kirlenecek.

8 Ekim’de Belediye meclisine geleceği iddia edilen alana imar izninin verilmesi halinde, Balıklıgöl’ün suyunun kirleneceği de iddia edildi.

ÇDP notlarına aykırı!

Çevre Düzeni Planı notlarının konuya ilişkin bölümünün 5. 19. 6. 2 maddesinde ise bu alanlara plan yapılmasının ancak il merkezinin tamamına plan yapılmasıyla mümkün olabileceği belirtiliyor. Söz konusu planın ise özel mülkiyetteki parsellere yapılacağı iddia ediliyor.

Tüm kurumların olumlu raporu lazım.

Yine Çevre Düzeni Planı Notları bölümünde yer alan 5. 19. 6. 3 maddesinde, bu alana plan yapılmasının diğer bir şartının ise tüm kurum ve kuruluşların olumlu görüşüyle mümkün olacağı belirtiliyor.

Alt yapı analizi yapılmadı.

Kaşmer dağı mevkisi alanıyla ilgili yasa da belirtilen imar planına esas jeolojik, eğimli alan olması nedeniyle eğim analizlerinin yapıldığı fakat alt yapı analizinin yapılmadığı da edinilen bilgiler arasında yer aldı. Konuyla ilgili şehir plancılarının, mimarların, mühendisler odası gibi STK’ların görüşünün alınmadığı da iddia edildi. 

Belirli alanlar şahıslara ait.

İmara açılması planlanan alanın kamu mülkiyeti dışında kalan alanların belirli şahıslara ait olduğuyla ilgili vatandaşlar ‘’Bu kadar olumsuzluğa rağmen bu şahıslar korunuyor mu iddiaları hem kamu vicdanı açısından irdelenmesi gerekir’’ dedi.

Alt yapı götürülmesi çok zor!

İmara açılmak istenen alanın planının sadece kağıt üzerinde kalacağı, birkaç kişiyi daha da zenginleştireceği, bu bölgeye alt yapı götürülmesinin hem devlete külfetli hem de çok zor olacağı da iddialar arasında yer aldı.

Bakanlıkta onay vermedi.

Bir süre önce, bu alanın kentsel gelişme alanı olarak düzenlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teklif edildiği, ancak bakanlığın bu teklifi reddettiği de öğrenildi. Çevre Düzeni Notları planında özel proje olarak belirtilen toplamda 82 bin 500 dönümlük alanın (8.250 hektar) tamamındaki toplam nüfus 130 bin kişi olarak belirlendi. Alanın geneline yayıldığında ise brüt 1000 metre kare alanda 1.5 kişinin yaşaması ön görüldü. Önümüzdeki 20 yıllık nüfus projeksiyonu ön görüsüne göre, Şanlıurfa’nın nüfusu hesaplanmış plan da buna göre yapılmış, bu nedenle ihtiyacı olmayan alanların imara açılmasının önüne geçilmişti.

Kente merkezinde imarlı alan mı bitti ?

Vatandaşların bir tepkisi de ilgili yetkililerin kentteki alt yapılı imarlı alanların bitmeden, alt yapısız alanlara yönelmesine oldu. Kent merkezinde birçok planlı alanın olduğunu belirten vatandaşlar ‘’Belediyenin bu alanları ihya etmesi zordur hatta imkansızdır. Planın Demircik köyüne götürülmesi manidardır’’ dediler.

Belirtilen alanda cazibe merkezi yok.

MEDYAURFA.COM editörlerinin araştırmalarına göre, insanların imara açılmak istenen Kaşmer dağı mevkisinde cazibe merkezinin bulunmadığı, bu alanın bir orman alanına ya da Bozova gibi göl kıyısı gibi tabi bir manzaraya sahip olmadığı görüldü. Yine alanın coğrafi açıdan şehirden oldukça uzak ve kopuk olması nedeniyle, şehirle entegrasyonunun oldukça zor bir alan olduğu belirtildi. Sert bir zemin üzerinde olması sebebiyle de maliyetin oldukça yüksek bir bütçe gerektirdiği de öğrenildi.

MEDYAURFA.COM

2016 YILINDA RESMİ GAZETE'DE BALIKLIGÖL KAYNAKLARINI BESLEYEN HAVZANIN YERALTI SUYU İŞLETİLMESİNE YASAKLANMASININ İLANI!

İMARA AÇILMASI PLANLANAN ARAZİ...

BAHSİ GEÇEN YERİN HARİTADAKİ KONUMU...

ÇEVRE DÜZENİ PLANI...