Şanlıurfa’da sofraların farklı bir lezzet sembolü olan Keme için 10-11 ay bekleyen Şanlıurfalılar, ilk keme kebabını yedi.

Keme kebabı

Keme, Şanlıurfa bölgesinde, Karacadağ ve Tektek dağlarının tabiatında toprağın altında kendiliğinden yetişiyor. Mantargillerin gizemli bir üyesi olan Keme, doğada olgunlaştığında toprağı çatlatarak, gün yüzüne çıkıyor. Topraktan tek tek çıkarılmasının ardından çamurdan arındırılarak, sofralara servis ediliyor.

Keme kebabı

‘’Yoğurtlu keme yemeği, haşlanmış keme cacığı, keme salatası, kemeli lahmacun, keme kebabı, keme böreği’’ gibi karışımlarla sofralarla ve damak lezzetleriyle buluşan kemenin topraktan çıktığı görünüşü şekilsiz bir patatese benziyor.

Keme kebabı

Keme, Şanlıurfa’da en fazla kebap ile tüketiliyor. Kıyma et ile şişte kebap olarak tüketilen keme, kıymanın içerisinde doğranarak da yenebiliyor.

Keme kebabı

Şanlıurfa’da keme, kebabı denince akla gelen ilk yer olan Bayram Lokantası’nda, sofraya indi. Bayram Lokantası işletmecisi Şükrü Akkuş ‘’Kentimizde kemenin özel müşterisi var. 11 ay bekliyorlar. Takip ediyorlar. Bazı zamanlar talebi karşılamakta zorlanıyoruz’’ dedi. Şükrü Akkuş, 30-40 dakika emek verilerek hazırlanan keme kebabının lezzetine Şanlıurfa’ya gelen turistlerinde hayran kaldığını söyledi.

Keme kebabı

Kebaptan pahalı olan kemenin kilosu, 40-50 TL’den satılıyor. Azaldığı zamanlarda ise kilosunu 70 TL’ye bile bulmak zorlaşıyor.

Güneydoğu’da isminin ‘’keme’’ olarak bilindiği mantar türü, diğer yörelerde; Dobalan, kumi, topalak, trüf gibi isimlerle anılıyor.

Keme kebabı

Kemenin sağlığa birçok faydasının olduğu belirtiliyor. Kansere faydalı olduğu, suyunun göze damlatılmasıyla iltihabı yok ettiği ve sperm sayısını arttırdığı da biliniyor.

HABER/FOTOĞRAFLAR: NEDİM ATİLLA

Keme kebabı

Keme kebabı