Bugün Şanlıurfa’da bir dizi temas ve ziyaretlerde bulunan 26. Dönem İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Şanlıurfa ziyaretini MEDYAURFA.COM köşe yazarı Gazeteci Sedat Atilla’ya değerlendirdi.

Metin Külünk, açıklamalarında Şanlıurfa’nın önünü tıkayan en önemli engellerden birisi olan ‘Haset’ konusuna dikkat çekti.

Şanlıurfa’nın düşünce hayatlarında önemli bir yere sahip olduğunu ve Şanlıurfa’nın dünyaya söyleyecekleri sözün adı olduğunu belirten Külünk, özellikle de son dönemde artan haset konusunun altını çizerek siyasetçilere, sivil toplum örgütlerine, kamu yöneticilerine ve kanaat önderlerine çağrıda bulundu. 

Birbirinize haset etmekten vazgeçin.

Külünk ‘’ Birbirinize haset etmekten vazgeçin. Birbirinizi kıskanmaktan vazgeçin. Şanlıurfa büyük olursa hepimiz büyük oluruz. Şanlıurfa küçük olursa hepimiz küçük oluruz. Şanlıurfa’nın daha büyük olmak hakkı, olur mu ? hiç tereddütsüz olur. Bakınız Şanlıurfa bir marka. Neden Şanlıurfa kebabı ve mutfağı küresel bir marka değil ? Neden Şanlıurfa kebabı üzerinden bir marka bilinci inşa etmiyoruz ? Gelecek tarım da. Şanlıurfa’nın toprağı çok kıymetli. Şanlıurfa büyük tarıma hazırlanmalı. Tarım endüstrisine kendini hazırlamalı. Şanlıurfa buna mecbur. Suriye’de savaş bittiği zaman Şanlıurfa bu bölgenin gıda ve tahıl ambarı olacak. Suriye’nin yeniden inşasında Şanlıurfa kritik bir öneme sahip. Türkiye’de en genç nüfus Şanlıurfa’da. 800 bin öğrenci yaşıyor. Milli Eğitim, Kültür, Aile Bakanlığımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız Şanlıurfa ile ilgili özel çalışma yapmalı. Şanlıurfalı gençleri tarımla, toprakla buluşturmalıyız.’’ Dedi.

Şanlıurfa’ya bir Amerikalının, bir Alman’ın gözünden bakmalıyız.

Şanlıurfa’yı, Şanlıurfa’nın sınırlarıyla değerlendirmenin kente haksızlık olacağının da altını çizen Külünk ‘’Şanlıurfa’yı bir Alman’ın, bir Fransız’ın, Bir Amerikalının gözünden gördüğünüzde, Şanlıurfa’nın ne kadar önemli bir şehir olduğunu anlarsınız. Şanlıurfa’yı Kur’an diliyle okuduğunuzda hanifliğin merkezi olduğunu görürsünüz. Şehir kültürünün neolitik çağda Göbeklitepe’de inşa edildiğini görüyoruz. Öğrendiğim kadarıyla 49 tane daha Göbeklitepe varmış. Bunlar ortaya çıkarılmalı. Kültür Bakanımıza çağrı da bulunuyorum; Bozova’da 14 bin yıllık mezarlık olduğunu öğrendim. Bu demektir ki Göbeklitepe’nin tarihini aşan bir tarih var. ‘’ dedi.

Bir milyon turist az.

Külünk, Şanlıurfa’ya gelen 1 milyon turist sayısına ilişkinde yaptığı değerlendirmede Şanlıurfalıların bu rakama sevinmemesi gerektiğini, potansiyeli oldukça yüksek bir şehrin 3-4 milyondan aşağı turist görmemesi gerektiğini da belirtti. Balıklıgöl çevresinde gün yüzüne çıkartılan mağaraların acil olarak ışıklandırılması gerektiğini de vurgulayan Külünk ‘’O alan tel örgülerden kurtulmalı. İç ve dış turizme açılması lazım. Şanlıurfa’nın eski tarihi evlerinin restore edilerek Safranbolu ve Beypazarı modelinde olduğu gibi butik otel haline getirilip, gelecekte 3-4 milyon turisti ağırlayabilecek bir Şanlıurfa’nın alt yapısının oluşturulması gerekli’’ dedi.

Külünk, ayrıca Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu’na da MEDYAURFA.COM aracılığı ile teşekkür etti. Külünk ‘’Bir şehre 1 milyon turist geliyorsa o şehir de güven ve huzur vardır’’ dedi.

Milletvekilliği bitti ama ideallerimiz bitmedi.

Metin Külünk, Milletvekilliğinin bir görev süresi olduğunu, görevinin sona erdiğini fakat ideallerinin bitmediğini de söyledi. Büyük Türkiye iddiasının mensupları olduğunu da sözlerine ekleyen Külünk ‘’Büyük Türkiye’ye insanların ihtiyacı var. Bizim için değişen bir şey olmadı. Milletvekilliği kimliğimiz kalktı, milletin adamı kimliği geldi. Hayatımızda değişen bir şey yok. Günlük telefon görüşmem 100-150’den aşağı düşmüyor. Milletimizin hizmetine koşmamız için vatandaşlarımızın nezaketi ve sevgisi var. Her telefon geldiğinde o sevgi ve muhabbeti görüyoruz. İnsan güvendiğini, sevdiğini arar. Kamu bürokratlarına, yerel yöneticilerine de teşekkür ediyorum. Dün milletvekili iken telefonlarımıza nasıl çıkıyorlarsa, bugün de öyle çıkıyorlar. Vazifemiz milletvekilliği ile sınırlı değil’’ dedi.

Gazeteci Sedat Atilla, ziyaretinden dolayı yakın dostu Milletvekili Metin Külünk’e teşekkür etti.

Ziyarette; Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, Karaköprü Belediye Meclis Üyesi Eda Çakmaklı, AK Parti Karaköprü Kadın Kolları Başkanı Seher Kılıç, Erdemliler Hareketi Diyarbakır Şube Başkanı Atilla Kaymaz,  AK Parti eski İl Başkanı Cuma Ağaç, iş adamları Bülent Sunay, Dinçer İzol ve Bilal Bucak da hazır bulundu.