Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt içinde vekalet yoluyla kurban kesim fiyatının 890 lira olduğunu açıkladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklama da ‘’Üreticiler olarak Diyanet İşleri Başkanına hakkımızı helal etmiyoruz’’ dedi.

Bülent Tunç, Diyanet İşleri Başkanlığının kurbanlık fiyatlarında geçen oranla yüzde 4 artış yaptığını belirterek ‘’Üreticinin bütün girdi maliyetleri ciddi oranda artarken Diyanet İşleri Başkanlığı bu fiyatı neye göre belirledi ?’’ diye sordu.

TÜKETBİR’İn Van’daki istişare toplantısında konuşan Tunç ‘’Kırmızı et üreticileri, ürettiklerinin karşılığını alamıyor. Üretici, kestiği hayvanı yerine koyamıyor. Dertliyiz. Ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz. Fiyatlar artarken kesim fiyatları yerinde sayıyor. Üretici iki yıldır kaybediyor. Bu sıkıntılı süreç ne kadar sürer onu da bilmiyoruz. Açıklanan vekalet kurbanlık fiyatları piyasanın belirlenmesinde önemli bir unsur. Ülke şartlarına uygun belirlenmeyen vekalet kurban fiyatları zaten sıkıntılı durumda olan üreticinin elindeki malını yok pahasına satmasına neden olacak’’ dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’tan, 2019 yılı yurt içi vekalet yoluyla kurbanlık kesim bedelini hangi ekonomik kriterlere göre belirlediklerini açıklamasını isteyen Tunç, “Son bir yıl içinde yem fiyatları aldı başını gitti. Üreticinin kullandığı bütün girdi maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandı. Ancak yurt içi vakalet yoluyla kesilen kurban kesim bedeline yüzde 4, 5 gibi bir artış yapılarak 850 liradan 890 liraya çıkarıldı. Ülkedeki ekonomik şartlara uymayan bu rakam üreticinin daha çok zarar etmesine neden olacaktır. Kurban ibadeti zaten farz değil. Ekonomik şartları uygun olanların yerine getirmesi gerektiği bir ibadet. Diyanet İşleri Başkanlığı belki daha fazla insanın kurban ibadetini yerine getirmesi için böyle düşük bir rakam belirledi. Ancak bu durum da üreticinin bin bir zahmet ürettiği malın yok satılmasına zemin hazırlamış oldu’’ dedi.