Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından düzenlenen “Riskli Bebeklerde Erken Müdahale ve Rehabilitasyona Transdisipliner Yaklaşım Paneli”, akademisyenlerin, sağlık profesyonellerinin, öğrencilerin ve birçok katılımcının yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi İsmail Palalı yaptı. Palalı konuşmasında, bebeklik döneminin insan yaşamının en kırılgan evresi olduğunu vurgulayarak, “Özellikle riskli bebekler söz konusu olduğunda, zamanın ne denli kıymetli olduğunu biliyoruz. Gelişimsel riskler erken fark edilip doğru müdahale ile karşılandığında yalnızca bireyin değil, bir ailenin, hatta bir toplumun geleceği şekillenebilmektedir. Bu nedenle erken müdahale bir tedaviden öte bir vizyon ve sorumluluktur,” ifadelerini kullandı.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün iki yıldır öğrenci alan genç bir bölüm olmalarına rağmen kısa sürede önemli adımlar attıklarını belirten Palalı, bölümün bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalardan da örnekler verdi: “Erasmus+ projelerinden, valilik iş birliğiyle yürütülen spor projelerine 1. Harran Fizyoterapi Sempozyumu’na ve birçok fizyoterapi alanında proje ve bilimsel çalışmalarla geniş bir yelpazede faaliyet gösterdik. Amacımız hem öğrencilerimize ulusal ve uluslararası bir vizyon kazandırmak hem de Şanlıurfa’ya bilimsel ve toplumsal katkı sunmaktır” dedi
Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Fatih Enzin ise Transdisipliner yaklaşımların ön planda olduğu bu tür bilimsel buluşmalar, çok yönlü düşünmeyi teşvik ederken meslekler arası iş birliğini de güçlendirmektedir. Bu panelin hem bilimsel anlamda hem de Şanlıurfa’nın sağlık ve akademik gelişimi açısından önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum şeklinde konuştu.
Panelde üç oturum gerçekleştirildi.
İlk oturumda, Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Çalık’ın moderatörlüğünde; Harran Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Deveci, Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ebru Ergenekon ve Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kıvılcım Güçüyener sunum yaptı.
İkinci oturumda, Harran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek moderatörlüğünde; Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Elbasan ve Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan sunumlarını gerçekleştirdi.
Üçüncü oturumda ise Harran Üniversitesi’nden Dr. İsmail Palalı’nın moderatörlüğünde; Harran Üniversitesi’nden Dr Öğr Üyesi. Ebru Yücesoy Bağdiken ve fizyoterapist Ayşe Elbasan bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Panel, kapanış oturumuyla sona erdi.