Tüm dünyada yeni trend halin gelen yapay zeka ile görsel farklılıklara Şanlıurfa’da da dikkat çekildi.

Harran Üniversitesi’nde bölüm başkanı Doç. Dr. Berkan Aydilek, Şanlıurfa’nın 11 Nisan Kurtuluş Savaşında düşmana karşı verdiği mücadeleyi yapay zeka ile renklendirerek oldukça dikkat çeken bir çalışmaya imza attı.

Son olarak MEDYAURFA.COM için özel hazırladığı görselde, kentin önemli değerlerinden Kazancı Bedih’in ‘Nemrudun Kızı’ şarkısını TESLA’nın sahibi Elon Musk'a söylettirdi.

Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Berkan Aydilek ‘Şanlıurfa’da herkesin gönlünde büyük bir yer edinen değerimiz Kazancı Bedih’e yapay zeka ile sempatik bir dikkat çekmek istedim’ dedi. 

Resim

Yapay zekayı da anlatan Aydilek ‘Yapay zeka canlıların zeki kabiliyetlerini makineler tarafından taklit eden bir çalışma alanı. Günümüzde insan gibi sistemlerin geliştirilmesinde ağırlıklı temel olarak başta insan gibi görebilen (Bilgisayar görüşü), insan gibi konuşabilen (Doğal işletme-chatbot) uygulamalarına ağırlık verildiğini görmekteyiz’’ dedi.

Aydilek verdiği bilgilerde şu ifadeleri kaydetti;

‘’Bir fotoğraftan video yapma, renklendirme veya bir fotoğrafı canlandırma konusu son haftalarda dünyada oldukça yükselen bir yapay zeka trendi haline geldi. Bu konuda çalışan ve Şanlıurfa'da görev yapan bilim insanı olarak yapay zekayı insanlara ve öğrencilerime sevdirerek tanıtabilme ve anlatabilme gayreti içerisindeyim. Bu hususta, daha önceki haftalarda bildiğiniz üzere kurtuluş savaşı renklendirmesi, kahraman onikilerin fotoğraflarının canlandırılması, değerli Urfalı şairimizin videosunu ve tarihi Urfa resimlerini içeren bir kitabı renklendirdim’’ 

Berkan Aydilek kimdir ?

Biyografi

Doç. Dr. İbrahim Berkan AYDİLEK, 1981 yılında Şanlıurfa merkezde doğdu. İlkokulu Cengiz Topel okulunda, İngilizce hazırlık sınıfını, ortaokul ve daha sonra lise öğrenimi ise Şanlıurfa Anadolu Lisesinde 1999 yılında tamamladı. Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde sırasıyla Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora diploma dereceleri aldı ve aynı zamanda 2004 yılında Selçuk Üniversitesi Rektörlük Bilgisayar Okutmanı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak akademik ve idari görevlerine başladı.

2014 yılında Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne Yrd. Doç. Dr. olarak atandı ve 2019 yılında ise Doçent unvanını aldı. Kariyeri boyunca çok sayıda çeşitli başarılı TÜBİTAK ve diğer projelerde, idari ve akademik görevlerde yer aldı. Bunların içinde; Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı, Bölüm Başkan Yardımcısı, Anabilim Dalı Başkanı, Bilgi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Yardımcısı, Proje Destek Ofisi Koordinatörü, Mühendislik Fakültesinde Kurul Başkanlığı ve Üyeliği, Bilgi Sistemi Otomasyon Sorumlusu gibi başlıca görevleri ve çok sayıda danışmanlık, hakemlik ve bilimsel kuruluşlara üyelikleri bulunmaktadır.

Temel uzmanlık alanları olan Bilgisayar Bilimleri, Yazılım, Yapay Zeka, Veri Madenciliği, Makine Öğrenmesi gibi güncel konularda çok sayıda Ulusal ve Uluslararası akademik çalışmaları mevcuttur. İyi derece İngilizce bilmekte olup, evli ve 3 çocuk babasıdır.