Bu tür yerlerden alınıp kullanılan ilaçlar telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süleyman Açar, son zamanlarda eczane dışında ilaç satışları ile ilgili odalarına sosyal mecralar üzerinden çok sayıda şikayet geldiğini söyledi.

Açar, bilinçsiz ilaç kullanımının sonucu telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabileceğini söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızdan bakkal, market, gross ve benzin istasyonlarında özellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü, soğuk algınlığı, öksürük, alerji, mide ve cinsel gücü arttırıcı ilaçların satışının yapıldığı bilgisi geliyor. Halk sağlığını ciddi anlamda riske sokan eczane dışı kontrolsüz ilaç satışı, bilinçsiz ilaç kullanımı sonucu telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilir. Viral bir enfeksiyon geçiren çocuğa asetilsalisilik asit içeren ilaçların eczane dışı satış kanallarınca verilmesi REYE sendromu denilen ölümcül bir tabloya yol açabilir. Yine Kalp yetmezliği rahatsızlığı olan bir vatandaşımızın bu şekilde kontrolsüzce soğuk algınlığı ilacı alması ritim bozukluklarına bağlı hastaneye yatışları arttırabilir. Parasetamol etkin maddeli ilaçların günde 4 gr’dan fazla alınması karaciğer yetmezliğine sebep olabilir.

KANUNDA MÜSADESİZ SATILAMASI YASAK

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 43. Maddesi “Zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbî ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasak. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere dükkanında bulunduranlar TCK’nın 193. maddesine göre cezalandırılır” maddesine atıfta bulunurken, söz konusu maddede, “İçeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üreten, bulunduran, satan veya nakleden kişi, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmüne yer veriyor.

DENİTİMLER ARTARAK YASAL İŞLEMLER BAŞLATILMALI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yazısında, gıda toptancıları, benzin istasyonları, bakkallar, aktar-baharatçılar ve benzeri yerlere, emniyet yetkilileri ile birlikte kontrol yapılması, bakanlıktan ruhsatlı ilaçların satışı ya da depolanmasına rastlanılması halinde ürünlerin mühürlenerek ilgililer hakkında yasal işlemlerin başlatılması gerektiği ifade edilmiştir. Şanlıurfa Eczacı Odası olarak, Sayın Valimizden Sağlık müdürlüğü ve Emniyet müdürlüğümüz eşliğinde ilaçların, eczane ve ecza deposu dışında satışının ve depolanmasının yasak olduğu, benzin istasyonları, marketler, bakkallar vb. işyerlerine denetimler yapılarak tespiti halinde ilgililer hakkında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz.”