İlgililerden alınan bilgiye göre Şanlıurfa-Viranşehir Pompaj Sulaması 2. Kademe inşaatının tamamlanması ile birlikte Atatürk Barajı’ndan gelen su ile 79.800 dekar arazi sulanacak.
Proje kapsamında iki adet pompa, iki adette ulaşım kanalı bulunuyor. İşletmeye almaya testlerinin sürdüğü proje de dekar başına 724 TL gelir artışı hedeflenirken, 15.960 kişiye de istihdam sağlaması ön görülüyor.

Şanlıurfa-Viranşehir sınırları içerisinde yer alan proje için yapımı tamamlanmış olan Mardin-Ceylanpınar ana kanalından su pompajlı olarak alınacak. Projede 160.000 mt PE100 boru, 51 320 mt CTP boru,11 728 mt Yaklaşım kanalı,28 800 mt Drenaj kanalı, 7 200 mt Cebri boru ve 3660 mt cebri boru döşendi.

Milli Ekonomiye 58 Milyon TL Katkı Sağlayacak.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte 2022 birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yıllık 58 milyon TL katkı sağlanacak. Tarımsal Sulama, maksadıyla inşa edilen Şanlıurfa Viranşehir Pompaj Sulaması 2. Kademe Yapım İş’inin tamamlanmasıyla 79 bin 800 dekar arazi sulanacak. 

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla vatandaşların hizmetine sunuyor.
 
Bu bağlamda Türkiye’de 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak vatandaşların istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam ediyor.