Milletvekili Gülender Açanal, TBMM’de Şanlıurfa’yı tanıtan bir konuşma daha gerçekleştirdi.

Bu kez geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un katılımıyla lansman toplantısı düzenlenen Taş Tepeleri anlatan Açanal, Taş Tepeler çatı ismi altındaki 12 alan Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Gürcütepe, Kurt Tepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yeni Mahalle" ile ilgili konuştu.

Anadolu’nun insanlık medeniyetine katkılarında en dikkate şayan bulguların Şanlıurfa’da yer aldığını belirten Açanal ‘Urfa, 1978 yılında Nevali Çori'yle 1995 yılında Göbeklitepe'yle bugün de taş tepelerin tümüyle ülkemizde ve dünyada bilinen doğruları tümüyle değiştirmiştir. 1980 yılında Heidilberg Üniversitesi ve Şanlıurfa Müzesi iş birliğiyle açığa çıkarılan Nevali Çori neolitik halkının avcı-toplayıcı yaşam tarzını sürdürmekle birlikte tarım ve hayvancılık yaptığını ortaya koymaktadır. Ortaya çıkarılan mimari kalıntılar ise Orta Fırat havzasının erken neolitiği hakkında çok önemli bilgiler vermiştir. 1995 yılındaysa Şanlıurfa Müzesi Başkanlığında ve İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü danışmanlığıyla başlayıp 2017 yılına kadar süren kazılar sonucunda neolitik döneme ait ve Anadolu'da inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe açığa çıkarılmıştır’ dedi.

Bu tapınağın o dönemdeki insanların dinden ve inançtan yoksun, ilkel bir hayat sürmediklerini, inanca sahip oldukları ve inançlarını yaşamak için tapınak inşa ettiklerini ve zengin dini semboller kullandıklarını gösterdiklerini de belirten Açanal ‘Göbeklitepe insanların yerleşik hayata geçip konut inşa etmeden, hayvanları evcilleştirmeden ve tarımsal üretime başlamadan evvel dini ihtiyaçlarını karşılamak için tapınak yaptığının bir göstergesidir. Bugüne geldiğimizde ise Harran Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi ve ayrıca 5 ayrı ülkeden 8 ayrı üniversite ile 4 uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de dâhil eden bir iş birliğiyle Urfa tüm dünyayı ve bilim insanlarını yine şaşırtıp tümüyle Taş Tepeleri karşımıza çıkarıyor. Taş Tepeler Göbeklitepe'yi de kapsayan toplam 12 ayrı arkeolojik alanda müteşekkil bir çatı isim olup bu bölgenin tümünü ifade etmektedir. Söz konusu 12 alan Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Gürcütepe, Kurt Tepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yeni Mahalle." Dedi.

‘’Açanal konuşmasında şu bilgileri verdi;

Nevali Çori'nin, Göbeklitepe'nin, Karahantepe'yle başlayan Taş Tepelerin tümünün, tarih boyunca inanç merkezi olarak kalmış peygamberler şehri Şanlıurfa'mda ortaya çıkmış olması ülkemiz için önemli bir ekonomik ve kültürel fırsat oluşturmuştur; Anadolu'nun ne kadar kadim, çok katmanlı ve zengin bir kültürel dokuya sahip olduğunu kanıtlamıştır. Bu zenginliğin farkındalığıyla, 2019 yılını Göbeklitepe Yılı ilan etmek ve bugün Taş Tepelerin ortaya çıkışıyla 2023 Dünya Neolitik Kongresi'ni Urfa'da planlamak Hükûmetimizin vizyonunu göstermektedir.

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere Taş Tepeler Kazısı Başkanı Sayın Profesör Doktor Necmi Karul Hocama, şu an hayatta olmasa da Klaus Schmidt Hocama ve çalışmaların her aşamasında emeği geçen bilim insanlarının tümüne sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Değerli milletvekilleri, sadece ilk tapınak merkezine ev sahipliği yapması sebebiyle değil; arkeoloji, sanat tarihi, din felsefesi, sembolizm gibi pek çok disiplinin dikkatini çeken nitelikleriyle bölgede gelişmiş tüm uygarlıkların mirasını gururla taşıyan Urfa'ma hepinizi davet ediyorum’’ dedi.