1. BÜYÜKŞEHİR’DEN İSTİHDAMA DEV DESTEK

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, sadece alt ve üstyapı hizmetlerinin halka ulaşması yönünde değil bölgeye yeni iş alanlarının kazandırılması, Şanlıurfalı gençlerin istihdam edilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’nin en genç illeri arasında ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da Organize Sanayi Bölgesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve tamamlandığında 4500 kişiye iş imkânı sağlayacak olan fabrika inşaatında çalışmalar devam ediyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile ayakkabı üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Şanlıurfa, Büyükşehir Belediyesinin yapımını sürdürdüğü fabrikalarla ayakkabıcılık sektörü için cazibe merkezi haline gelecek.

Fabrika yapım çalışmalarının hummalı bir şekilde sürdüğü Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Şanlıurfa’nın üretim ve istihdamına önemli ölçüde katkı sağlanacak. Yapılacak fabrikalarda 3 vardiya halinde 4500 kişiye iş imkânı sağlanmış olacak.

  1. BİLİMİN GÜNEŞİ ŞANLIURFA’DA DOĞUYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün Şanlıurfa gençliği ve geleceği için vizyoner projelerinden biri olan “Şanlıurfa Bilim Merkezi” projesinde çalışmalar sürüyor.

Bilimin güneşinin bu topraklarda doğduğu ve dünyaya ilham olduğu bilinen Şanlıurfa’da gençlerin bilime olan ilgisini artırmak, bilimsel çalışmalara katkı sağlamak, Şanlıurfa’da bilim insanları, mucitler yetişmesini sağlamak amacıyla Şanlıurfa Bilim Merkezi inşaat alanında kazı çalışmaları devam ediyor.

Köklü tarihinde birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da, TÜBİTAK’ın destekleriyle bilim ve teknoloji alanında da önemli adımlar atılıyor. İhale işlemleri tamamlanan Şanlıurfa Bilim Merkezinin yapılacağı alanda iş makineleri hummalı bir şekilde çalışıyor.

Tarihin ilk bilim merkezlerinden olan Şanlıurfa, Bilim Merkezi’nin tamamlanmasıyla birlikte gelecekte de bu özelliğiyle anılacak ve bir bilim yuvası haline gelecek. Çocukların kendilerini, yeteneklerini keşfedebilecekleri, Ar-ge çalışmalarını yürütebilecekleri, deney ve araştırma yapabilecekleri modern bir tesise kavuşmuş olacaklar.

  1. CUMHURBAŞKANI’NDAN BÜYÜKŞEHİR’E BİLİM TEKNOLOJİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Belediyesi Şanlıurfa gençliği için hizmete sunduğu ve projelendirdiği, gençlerin zamanlarını verimli kullanabilecekleri, kendilerini yetiştirebilecekleri, sporla iç içe olabilecekleri merkezlerle Ankara’da düzenlenen Yerel Yönetimler Gençlik Festivali'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüle layık görüldü.

20.4 yaş ortalamasıyla Türkiye’nin en genç şehri Şanlıurfa’da “Gençliğe Yatırım Geleceğe Yatırımdır” sözü ışığında her zaman gençlerin yanında olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ödülü Ankara’da düzenlenen festivalde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Başkan Beyazgül:” Bilim teknoloji ve girişimcilik ödülünü gençliğe armağan ediyorum”

Ödül takdiminden bir video kesitini sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül videoyu “Şehrimiz için gerçekleştirdiğimiz gençlik projeleri, Yerel Yönetimler Gençlik Festivali'nde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüle layık görüldü. Bu ödül Türkiye'nin en genç şehri Şanlıurfa'ya ve en büyük zenginliğimiz olan tüm gençlerimize armağan olsun” notu ile paylaştı.

  1. KALE ETEĞİ MİLLET BAHÇESİNE DÖNÜŞÜYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa’nın simgelerinden biri olan tarihi Urfa Kalesi’nin güney kısmında bulunan 300 den fazla yapı kamulaştırarak yıkım çalışmaları tamamladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün önem verdiği projelerden biri olan “Kale Eteği Peyzaj Düzenleme Projesi” ihalesi yapılarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Millet Bahçesine dönüşüyor.

Peyzaj çalışmalarının kısa süre içerisinde başlayacağının müjdesini veren Başkan Beyazgül alanda incelemelerde bulunarak resmi sosyal medya hesabı üzerinden şu notu paylaştı.

“Tarihi Şanlıurfa Kalesi'nin güney kısmında yer alan 30.000 m²'lik alanda, 300'den fazla evin kamulaştırmasını tamamladık. Burayı tarihi yapıya uygun, Millet Bahçesi olarak TOKİ işbirliğiyle projelendirdik. Çok yakında çalışmalarımız başlıyor” ifadelerine yer verdi.

Şanlıurfa Kalesi’nin güney kısmında bulunan 30 dönüm alana sahip Kale Eteği projesi çarpık kentleşme ve gecekondu yapılardan kurtararak Urfa Kalesinin hemen yanı başında bulunan alanın, turizme kazandırılmasını sağlamak amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle peyzaj düzenleme projesi gerçekleştirildi.

Proje alanında ve çevresinde tarihi yapıların yer alması sebebiyle bu minvalde tasarlanan proje için geri sayım başladı. Proje tamamlandığında Eyyübiye ilçe halkı yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının yoğunlukta olduğu bir Millet Bahçesine kavuşmuş olacak.

  1. BÜYÜKŞEHİR’DEN GENÇLER İÇİN MODERN GENÇLİK MERKEZİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Karaköprü ilçesi Esentepe Mahallesinde yapımına başladığı gençlik merkezinde sona yaklaşıldı.

Cephe ve iç mimarinin titizlikle düşünüldüğü ve tasarlandığı gençlik merkezinde bakım ve onarım çalışmaları büyük oranda tamamlanırken merkez tamamlandığında gençlerin yeni adresi olacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün gençliğe, genç sporculara verdiği önem ve bu yönde yapılan çalışmalar üretilen projeler her alanda kendini gösterirken gençler Büyükşehir’in hizmete sunduğu merkezlerde sosyal hayatın içinde kendilerine daha fazla yer buluyor.

Başkan Beyazgül:”Gençlerimize inanıyor, onlar için yeni tesisler hazırlıyoruz”

Şanlıurfa’nın yeni yapılaşmayla birlikte giderek büyüyen ilçesi Karaköprü’de gençlik merkezini inceleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ilgili birim müdürleri ve daire başkanlarından çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Merkez içerisindeki her bir detayı titizlikle inceleyen Başkan Beyazgül çalışmaların bir an önce tamamlanması yönünde talimat verdi. Başkan Beyazgül, gençlere müjdeyi yaptığı “Şanlıurfa'nın gençliğine ve dinamizmine yetişmek için yeni tesisler hazırlıyor, onlara inanıyoruz” mesajıyla iletti.

Karaköprü, Esentepe Mahallesi’nde sona yaklaşılan 5 katlı Gençlik Merkezi içerisinde Atölye, Yatakhane, Konferans Salonu, E-spor Merkezi, Z-Stüdyo, İdari Odalar, Toplantı Odası, Mescit ve Misafirhane de bulunuyor.

  1. BÜYÜKŞEHİR'DEN BOZOVA'YA KÜTÜPHANE

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Bozova İlçesindeki Okullar bölgesinde temelini attığı ilçe kütüphanesi inşaatında sona yaklaşıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün ilçelerin eğitime yönelik desteklenmesi kapsamında önem verdiği projelerden biri olan, bin 500 metrekare alan üzerinde inşa edilen Bozova İlçe Kütüphanesi büyük oranda tamamlandı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, inşa ettiği kütüphaneyle ilçede önemli bir eksikliği gidermiş olacak.

Bozova ilçesi okullar bölgesinde yapımı büyük ölçüde tamamlanan kütüphane, gençlere okuma alışkanlığı kazandıracak. İlçede gençlerin daha rahat bir ortamda ders çalışmalarına imkân sağlayacak olan kütüphane en kısa sürede tamamlanarak hizmete açılacak.

Çevre düzenleme çalışmalarının ardından Bozova ilçesi ferah, modern ve işlevsel bir kütüphaneye kavuşmuş olacak. Böylece geleceğin teminatı gençlerin eğitimlerine büyük oranda katkı sunulmuş olacak.

  1. ŞANLIURFA YENİ YEŞİL ALANLARINA KAVUŞUYOR

Şanlıurfa’ya yeni meydanlar ve yeşil alanlar kazandırmak için çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, yıkılan eski hizmet binasının yerini yeşil alan olarak düzenliyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin’in üzerinde önemle durduğu belediye meydanı projesinde yapılacak çalışmalar belirlendi. Başkan Beyazgül, Projede yeşil alanların oranının yüksek olması talimatını vererek projenin bu yönde hazırlanmasını istedi.

Proje %70 Oranında Yeşil Alan Olarak Tasarlandı

Toplam uygulama alanının 3 bin 930 metrekare olduğu meydan projesi, kent merkezinin nefes almasını sağlayacak standartlarda ve yüzde 70 oranında yeşil alan olarak tasarlandı.

Yeşile ve kent estetiğine önem veren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, belediye meydanı çevresinde bulunan ağaç ve bitkiler koruyarak proje kapsamında 269 adet, alana ve tasarıma uygun yeni ağaç dikimi yapacak.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte Şanlıurfa’nın kalbi konumunda olan ve şehre nefes aldıracak olan yeşil bir alan daha Şanlıurfa’ya kazandırılmış olacak.

  1. HARRAN KENT PARKI BÜYÜKŞEHİR İLE YEMYEŞİL OLDU

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi Harran ilçesinde ağaçlandırma ve çevre düzenleme çalışmasını tamamladığı Harran Kent Parkı’nda çimlendirme çalışması başlatıldı.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kümbet evleri ile ünlü Harran ilçesinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 30 bin metrekarelik yeşil alana sahip Harran Kent Parkında sona yaklaşıldı.

Harran Kent Parkında ağaçlandırma, çevre düzenlemesi ve ışıklandırma çalışmalarını tamamlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığına bağlı ekipler alanda çimlendirme çalışmalarını da tamamladı.

Çim tohumu serpilen alanda daha sonra gübre serimi yapılarak çim tohumlarının daha çabuk ve gür bir şekilde filizlenmesi sağlandı. Harran Kent Parkı sulama işlemleriyle de birlikte yemyeşil bir görünüme kavuştu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi “Harran Kent Parkı” projesi içerisinde 7 bin metrelik Bisiklet Yolu, 2 adet çocuk oyun alanı, 7 adet çeşme, yürüyüş yolları, piknik alanları, fitness alanları, oturma bankları, kamelyalar ve WC çalışmalarını tamamladı. Ayrıca parkın yeşil alanlarının sulanması için 21.000 m² sulama sistemi kuruldu.

  1. BÜYÜKŞEHİR İLE İLÇELER ARITMA TESİSLERİNE KAVUŞUYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUSKİ), içme suyu arıtma tesisleri ile sağlıklı ve kaliteli içme suyu sağlıyor.

Şanlıurfa genelinde vatandaşlara arıtılmış su sağlamak adına ilçelerde içme suyu arıtma tesisi çalışması başlatan Büyükşehir Belediyesi, Siverek, Hilvan, Birecik, Halfeti, Viranşehir ve Suruç ilçelerinde tesis ve ana isale hattı inşa çalışmaları ile vatandaşların hizmetine en kısa sürede sunmak için kolları sıvadı.

Hedef, Şanlıurfa’daki Tüm Hanelerde Arıtılmış Su

Siverek ve Hilvan ilçelerindeki içme suyu arıtma tesisleri tamamlandığında 45 bin metrekarelik alana sahip olan Siverek İçme Suyu Arıtma Tesisinde, günlük 110 bin metreküp ham suyu arıtarak günde 110 bin ton suyu içmeye hazır hale getirecek ve isale hatları ile birlikte ilçede su sorunu kalmayacak.

Hilvan ilçesindeki tesiste ise 20 bin 422 metrekarelik alana sahip olan içme suyu arıtma tesisi günlük 15 bin 000 metreküp ham suyu arıtarak günde 15 bin ton suyu içmeye hazır hale getirecek ve ilçe halkına arıtılmış, temiz ve sağlıklı içme suyu sunulmuş olacak. Diğer ilçelerdeki tesislerin bir an önce bitirilip hizmete sunulması adına inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor.

  1. BÜYÜKŞEHİR, SOSYAL MARKETİ VATANDAŞIN HİZMETİNE SUNDU

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerinden biri olan aylık on bin vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri “Sosyal Marketi” dualarla hizmete açtı.

Şanlıurfa’da yaşayan ve yardıma ihtiyaç duyan vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında evlere kadar yardım kolileri ulaştıran Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinesinde hizmet verecek olan Sosyal Marketin açılışı gerçekleştirildi.

İçerisinde temel gıda malzemelerinin yanı sıra temizlik ürünleri, çocukların oyun oynayabilecekleri alanların bulunduğu sosyal marketten vatandaşlar kartlarına yüklenecek puanlarla alışveriş yapabilecek.

Başkan Beyazgül:” Vatandaşlarımızın gönlünde olmak, duasını almak bize yeter”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül sosyal market ile ihtiyacı olan vatandaşların ihtiyaçlarını marketten karşılayabileceklerini belirterek “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” sözü ışığında çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Beyazgül:”Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman vatandaşlarımızın yanında olmaya dertleriyle dertlenmeye devam edeceğiz. Özellikle pandemi döneminde vatandaşlarımızı yalnız bırakmadık her fırsatta evlerine misafir olarak ihtiyaçlarını yerinde tespit ettik. Vatandaşlarımızın dualarında olmak bizim için yeterlidir. Bugün Sosyal marketi açtık yarın da durmadan yorulmadan halkımız için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

  1. BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇORBA İKRAMI

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan 14 Kadın Destek merkezinde eğitim gören kursiyerlere her gün çorba ikramı yapılıyor.

Kış mevsiminde özellikle sabah erken saatlerde işe gitmeye çalışan vatandaşlara yönelik başlatılan çorba ikramı bu yıl da başladı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Kadın Destek merkezlerinde eğitim gören kursiyerlere, her sabah çorba ikramı yapılıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan çorba, 14 Kadın Destek Merkezindeki kursiyerlere ikram ediliyor. Kursiyerlerin yanı sıra mahallede bulunan yaşlı ve kimsesiz vatandaşlara da görevliler tarafından çorba dağıtılıyor.

  1. BÜYÜKŞEHİR’DEN SON TEKNOLOJİ ASFALT VE BETON LABORATUVARI

Şanlıurfa'nın dört bir tarafını asfalt ve beton yollarla örme gayreti ile çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Asfalt ve beton santralinin ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine hitap edecek son teknoloji ağı ile örülü modern asfalt ve beton laboratuvarını kuruyor.

Mevcut durumda saatte 60 ton kapasiteli eski nesil konkasör tesisi modernize edilerek saatte 300 ton kapasiteli yeni nesil kalker taş kırma ve eleme tesisi ile yenilendi.

Tamamı elektronik ve otomatik bir ortamda üretim yapan santraller sayesinde Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç duyduğu tüm hizmet alanlarında kendi ürettiği malzemeleri kullanacak. Böylelikle hem tasarruf edilmiş olacak hem de hizmetlerin vatandaşın ayağına daha kolay gitmesi sağlanacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün kent merkezi ve ilçelerdeki hizmetlerin daha hızlı, kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla önem verdiği projelerden biri olan modern asfalt ve beton laboratuvarı sayesinde dışarıya bağımlılık tamamen ortadan kalkacak.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesine devri gerçekleşen Kent Ormanında bulunan bazalt taş Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığınca toplanarak, Fen İşleri Daire Başkanlığı Asfalt Tesisine kurulan bazalt taş kırma ve eleme tesisinde değerlendirilerek asfalt ve beton santralinde kullanılacak.

Ormanda çıkarılan bazalt taşları Büyükşehir Belediyesinin tesislerinde çeşitli aşamalardan geçirilerek asfalt ve beton santralinde kullanılıyor. Asfalt, Büz Boru, Bordür, Kilitli Parke gibi temel altyapı malzemelerine dönüştürülerek hem zamandan hem de ekonomik anlamda tasarruf ediliyor.

Tesislerdeki çalışmaları yakından takip eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül alanda incelemelerde bulunarak ilgili birim müdürleri ve daire başkanlarından bilgiler aldı.

Başkan Beyazgül:”Kendi ürettiğimiz asfalt ve betonu Şanlıurfa’nın yollarına seriyoruz”

İncelemelerinin ardından resmi sosyal medya hesabı üzerinden yazılı açıklamalarda bulunan Başkan Beyazgül Şanlıurfa’nın taşının toprağının altın değerinde olduğunu söyledi. Başkan Beyazgül” Asfalt ham maddesi olan bazalt taşları çıkarıp, Şanlıurfa'nın yollarına seriyoruz. Üreterek tasarruf modeli tam olarak böyle işliyor. Birbiriyle entegre bu sistemlerle Şanlıurfa hizmette vites yükseltecek” ifadelerine yer verdi.

  1. TAKORAN’DA LİMAN İNŞAATINDA SONA GELİNDİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, eşsiz doğal güzellikleri ile kent turizmine büyük bir katkı sağlayacak olan Takoran Vadisindeki liman inşaatında son aşamaya geldi.

Kentin tarihi ve doğal güzelliklerini ön planda tutan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Siverek ilçesinde bulunan Takoran Vadisinde hayata geçirdiği 250 araçlık otoparkın ardından başladığı liman inşaatında son aşamaya geldi.

İç Sularda Ulaşım Yaygınlaşacak

Göbeklitepe ve 12 Tepeler ile adını dünyaya duyuran Peygamberler şehri Şanlıurfa, turizmde yeni rotalar oluşturma hedefi ile çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ile iç sularda ulaşımın yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Eşsiz güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan Takoran Vadisi’ne gelen yerli ve yabancı turistlerin tekneler vasıtasıyla daha kapsamlı bir tur yapmalarına da imkân tanınacak.

Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 20 kilometre uzunluğundaki vadi de tur tekneleri için liman çalışmasında son aşamaya gelirken tur teknelerinin rahatlıkla park edebilecekleri limanın tamamlanıp hizmete açılması için personeller aralıksız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Baki Mahalle Muhtar Sıtkı Köprüdüz, vadide Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen hizmetlerden oldukça memnun olduklarını belirterek emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e ve tüm ekibine teşekkür etti.

  1. BÜYÜKŞEHİR’DEN BOZOVA’YA MODERN MEZBAHA

Şanlıurfa’da hayvancılığın geliştirilmesi ve vatandaşların daha sağlıklı koşullarda kesilen etlere ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla ilçelere modern tesisler kazandıran Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Bozova ilçesinde inşa ettiği mezbahada sona yaklaştı.

İlçelerde mezbaha yapım çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Bozova’da yapımına başladığı mezbaha inşaatında son aşamaya geldi.

İlçelerde yaşayan vatandaşların hayvanlarının daha modern ve sağlıklı koşullarda kesimlerinin yapılması amacıyla her ilçeye bir mezbaha kazandırma hedefi ile çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Bozova ilçesindeki modern mezbahayı açılışa hazırlıyor.

400 metrekare alan üzerine kurulacak modern mezbaha içerisinde kesim alanları, küçükbaş ve büyükbaş hayvan bekleme alanları, hayvan rampaları, hayvan padokları, sakatat odaları, personel giyinme ve soyunma odaları ve soğuk hava depoları yer alıyor.

Aynı anda birden fazla büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesilmesine olanak sağlayan modern ekipmanlarla donatılan Bozova mezbahası tamamlandığında hayvan kesimleri daha pratik ve hijyenik olarak yapılacak. Mezbahanın çok kısa süre içerisinde tamamlanarak Bozova halkının hizmetine sunulması hedefleniyor.

  1. BÜYÜKŞEHİR’İN ŞELALE PROJESİ KENT ESTETİĞİNE KATKI SUNACAK

Kent merkezi ve ilçelerde yeşil alan, Park ve Peyzaj çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Abdülkadir Badıllı Bulvarında Şelale yapımına başladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, GAP Vadisi projesine yakın bölgede yer alan Abdülkadir Badıllı Bulvarında yapımına başladığı şelale projesiyle hem yol güvenliğini sağlayacak hem de bu projeyle kent estetiğine katkıda bulunacak.

3 Kademeli olarak doğal yapıya uygun bir şekilde yapılacak olan şelale, 25 metre yüksekliğe, 25 metre genişliğe sahip olacak. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’nın alanda yapacağı çalışmalarla bölge farklı bir görünüm kazanacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, şelale yapım çalışmalarını kısa sürede tamamlamak için çalışmalarını ivedilikle sürdürürken çalışmalar tamamlandığında çevre düzenlemesi, ışıklandırma ve ağaçlandırma çalışmalarıyla bölge daha güzel bir görünüme sahip olacak.

  1. DÜNYANIN EN ESKİ MUTFAĞI ŞANLIURFA’DA

Mutfak kültürü geçmişten geleceğe aktarılarak gelen en zengin kültürel mirasımızdır. Tarih boyunca, doğunun batıya açılan kapısı olan Şanlıurfa, doğunun zengin kültürünün batıya taşınmasında adeta bir istasyon görevi görmüştür.

Uzun yıllardan beri süregelen, nesilden nesile aktarılan leziz yemekler Urfa Mutfağı’nın sadece ülke içinde değil, ülke dışında da büyük bir üne sahip olmasını sağlamıştır. Urfa mutfağını böylesine müstesna hale getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir.

Urfa’nın sahip olduğu tarımsal üretimdeki çeşitlik ve sahip olduğu kültürel çeşitlilik bir araya gelince çok geniş bir yemek – içecek yelpazesinin oluşmasına neden olmuştur.  Urfa mutfağında; her milletten ve her kültürden izler bulabilirsiniz. “Tirit”, “Çiğköfte”, “Keşkek”, “Şıllıkî”, “Lebeni”, “Boranı” bunlara en güzel örnektir.

İnsanın var oluşuyla birlikte insan boğazı da var olmuştur. Onun için Urfa yemek kültürünün tarihi, Urfa tarihi kadar eskidir. Urfa, dünya tarihinin yazılmasında kaynak teşkil ettiği gibi insanlığın damak zevkine, sofrasına, mutfağına da kaynaklık etmiştir.

17. SAKIBIN KÖŞKÜ (GASTRONOMİ MERKEZİ)

Tarihin başlangıç noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın gastronomi alanındaki lezzetlerini UNESCO'ya tescil ettirmekte kararlı olan Büyükşehir Belediyesi "Dünyanın En Eski Mutfağı" sloganında yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Adeta bir açık hava müzesi olan Şanlıurfa’da, turizme ve tarihi alanlara yönelik çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Başkan Zeynel Abidin Beyazgül’ün de üzerinde önemle durduğu, tarihe tanıklık eden Sakıbın Köşkünü aslına uygun bir şekilde restore ederek Şanlıurfa’ya “Gastronomi Merkezi” olarak kazandırıldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, tarihi Haleplibahçe havzasında bulunan Sakıbın Köşkü’nde başlattığı restorasyon çalışmalarını tamamlayarak tarihi konağı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sanayi ve Teknoloji akanı Mustafa Varank’ın da katılımıyla düzenlenen programda açılışını gerçekleştirdi. Aslına uygun olarak yenilenen tarihi yapı artık ‘Gastronomi Merkezi’ olarak hizmet veriyor. Gastronomi merkezinde, Şanlıurfa’ya özgü yöresel tescilli lezzetlerin tanıtımı ve sunumu yapılacak.

18. TURİZMİN BAŞKENTİ ŞANLIURFA

Şanlıurfa Dünya coğrafyasında kuruluş tarihi bilimsel olarak tespit edilemeyen birkaç şehirden biridir. Yani kuruluş tarihi kesin olarak tespit edilemeyen en eski şehirlerden biri. Neredeyse yapılan her yeni arkeolojik kazıda (Göbeklitepe- Karahantepe) Urfa’nın tarihinin biraz daha eski olduğuna dair deliller elde ediliyor,  Dünya Tarihi Yeniden Yazılıyor... Görülen o ki zaman ileri doğru gittikçe Urfa’nın tarihi eskiye doğru gitmektedir ve Şanlıurfa yeryüzünde en çok arkeolojik kazılar yapılması gerektiği yer unvanını hala koruyor... Rivayetlere göre Hz. Âdem, eşi Hz. Havva ile birlikte hayatının bir evresinde gelip bu bölgede yerleşmiş ve ilk buğdayı Harran ovasında ekerek çiftçilik tarihini burada başlatmıştır.

Hem eşsiz bir tarih laboratuvarı ve açık hava müzesi, hem de inanç kültürü için manevi bir merkez olan Şanlıurfa öyle bir şehir ki neresine el atarsan oradan mazi fışkırıyor, tarih akıyor.

Mezopotamya olarak tabir edilen bu coğrafya sahip olduğu değerler itibarı ile insanlığa ve insanlığa ait değerlere her zaman beşiklik etmiş, sayısız medeniyetler bu topraklarda boy atıp gelişmiştir.

Bu medeniyetlerin kültürünü, sanatını, yaşam biçimini bu mekânlara nakış nakış işlediğini görmek mümkündür. Kültürüyle, sanatıyla, mimarisiyle, gündelik hayatının zenginliğiyle bir medeniyet şehri olan, eşsiz tarihi eserlerle, dünya kültür mirasının en seçkin örneklerini temsil eden Şanlıurfa medeniyet birikimiyle yerel sınırları aşan, küresel etkiye sahip bir şehirdir.

19. TARİHİ HACI KAMİL KONAĞINI RESTORE EDİYORUZ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda bekleyen tarihe tanıklık eden Hacı Kamil Konağını aslına uygun bir şekilde restore ederek turizme kazandırıyor.  Büyükşehir Belediyesi, Köprübaşı mevkiinde bulunan tarihi Hacıkamil Konağı’nda restorasyon çalışmalarını başlattı.

1903 yılında 12.000 altın harcayarak Hacı Yusuf Kâmil tarafından yaptırılan tarihi konak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatları doğrultusunda restore ediliyor.

Tarihe ve geçmişe önem veren Büyükşehir Belediyesi, tarihi konakta başlatılan restorasyon çalışmaları öncesinde yapının plan kurgusunu konağın eski fotoğraflarından yararlanarak çıkardı.

Tarihi mirasın gelecek nesillere aktarılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı KUDEM Şube Müdürlüğünce başlatılan restorasyon çalışmaları mimari dokuya sadık kalınacak şekilde yapının orijinalliğini bozmadan gerçekleştiriliyor.