Şanlıurfalı araştırmacı yazar Abuzer Akbıyık, Mustafa Savaş’ı anlattı.

Savaş’ın halk müziğinde bir efsane olduğunu belirten Akbıyık ‘’Gerek okuması, gerekse Urfa tavrı ile çaldığı bağlaması ile bir efsane idi’’ dedi.

Akbıyık yazısında şu ifadelere yer verdi;

‘’Çok değerli bir ses ve saz sanatçısı, kaynak kişi idi. Kırk yıla dayanan bir dostluğumuz vardı. Pek çok müzik meclisinde bulundum ve kendisini dinleme fırsatı buldum. Gerek okuması gerekse Urfa tavrı ile çaldığı bağlaması ile bir efsane idi. Urfa hoyratını en güzel ve en doğru okuyan gerçek bir sanatçı idi. Birçok türkünün kaynak kişisi idi. Kendi besteleri de vardı. İnsani olarak kişiliği, arkadaşlığı dostluğu, mütevazılığı, oturması, kalkması, cemaat adamlığı ile örnek bir Urfalı idi. Pek çok ulusal televizyonda Urfa müziğini temsil etti. Birlikte pek çok etkinlikte bulunduk, Şanlıurfa televizyonda yaptığım "Gönül Telimizi Titretenler" programıma katıldı. 1985 yılında pek çok sanatçının katıldığı, Tenekeci Mahmut Güzelgöz'ün evindeki müzik faslında okuduğu hoyrat hala hatırımdan çıkmamıştır. 2019 yılında TRT ekibi olarak Şanlıurfa'ya derleme için geldiğimizde kendisi ile sözleştik fakat o ara rahatsızlandı ve katılamadı. Kendisi ile çekim yapamadık. Mustafa Savaş verimli bir sanatçı idi. Pek çok müzik programında ve kasetlerde türkü ve hoyrat okudu. Urfa ağzı ile hoyrat okumak isteyen ve, Urfa tavrı ile bağlama çalmak isteyen gençlere, Mustafa Savaş'ın ses kayıtlarının dinlemelerini tavsiye ederim. Gidenlerin yeri dolduruluyor mu? Bence hayır. Efsanlerin yeri doldurulamıyor. Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun’’

MEDYAURFA.COM

MUSTAFA SAVAŞ KİMDİR? (1942-2020)

Ses ve Saz Sanatçısı, Kaynak Kişi
1942 Yılında Şanlıurfa da doğdu. Babasını adı Ali, Annesinin Adı Emine’dir. İlk, orta ve sanat okulunu Şanlıurfa’da tamamladı. Babasının müziğe olan merakından dolayı müziğe başladı. Corci Gümüşkalem (Cırco)’den, keman dersleri, Kanuni Eyyüp Ereli (Kanunî Ayıbo)’den kanun dersi aldı. Bağlamayı Sakallı İbrahim'in etkisinde kalarak öğrendi. Urfa’da birçok musiki meclislerine katılarak birçok ustalarla bulundu. Urfa‘yı tanıtıcı birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Urfa’ya has mızrabıyla bağlamayı en iyi çalan müzisyenlerimizden biridir. Sesi gür, davudi ve etkileyicidir. Urfa hoyratlarını en iyi icra eden müzisyenlerimizdendir. Birçok derleme ve besteleri vardır, “Cabur dağdan kuş geliyor”, “Karaköprü narlıktır”, “Yaylalar içinde Erzurum yayla” derlemelerinden birkaçıdır. Evli, üç kız , bir erkek çocuğu vardır. Oğlu Mehmet Ali Savaş Müzik öğretmenidir.