Şanlıurfa’da 2021 yılındaki uçak seferi sayısı, 2020 yılına göre azaldı. Normalleşme sürecine giren kentte azalan uçak seferleri turizmi baltalıyor.

MEDYAURFA.COM editörleri, Şanlıurfa’ya düzenlenen uçak seferlerinin sayılarını araştırdı.

2020-2021 SEFER SAYILARI.

2020 yılında Türk Hava Yolları’nın İstanbul yeni Havalimanına düzenlediği karşılıklı Şanlıurfa seferleri, günde 2 seferden, 2021 yılında haftada 2 gün karşılıklı, diğer 5 gün ise günlük tek sefere düşürüldü.

2020 yılında Anadolu Jet’in İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına haftada her gün 1 seferden, 2021 yılında haftada 5 gün tek sefere düşürüldü.

2020 yılında yine Anadolu Jet’in Şanlıurfa-Ankara seferleri ise her gün 2 seferden, 2021 yılında haftanın 7 günü tek sefere düşürüldü.

Anadolu Jet’in 2020 yılında haftada 3 gün tek sefer düzenlediği Şanlıurfa İzmir seferi ise 2021 yılında tamamen kaldırıldı.

THY EKSİLTTİ, PEGASUS ARTTIRDI.

Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet Şanlıurfa’da sefer sayısını azaltırken, özel havayolu şirketi olan Pegasus ise arttırdı. GAP Havalimanının yüzde 90'ın üzerinde yolcu sayısını gören Pegasus, haftanın 5 günü günde 1 kez olan Şanlıurfa-İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı sefer sayısını, 2021 yılında yine haftanın 5 günü tek, haftanın 2 günü ise 2 sefer sayısına yükseltti. Pegasus, 2020 yılında haftada bir gün olan Şanlıurfa-İzmir sefer sayısını ise haftada 3’e çıkararak arttırmış oldu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, geçtiğimiz günlerde Habertürk’te katıldığı canlı yayında Türk Hava Yolları’na sefer sayılarının arttırılması konusunda çağrıda bulundu.

TURİZMCİLER TEPKİLİ.

Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet’in Şanlıurfa’da sefer azaltması turizmcilerin tepkisine neden oldu.

‘’THY ŞANLIURFA’YA POZİTİF AYRIMCILIK YAPMALI’’

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Hacı Birsen, Türk Hava Yolları’nın Şanlıurfa’ya turizm destinasyonları yönünden pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini söyledi. THY’nin Şanlıurfa’ya sefer azaltma nedeninin Yönetim Kurulunda olan bazı Gaziantepli yöneticiler olduğunu iddia eden Birsen ‘Lobi faaliyetleri şehrimize sefer sayısı arttırılmasını engelliyor. Sefer azaltma nedenini ‘Yolcu sayısı az’ olarak belirtiyorlar. Böyle bir durum varsa Pegasus nasıl sefer sayısını arttırıyor ? Gaziantep’ten giden yolcuların kimlik bilgilerine baksınlar. Şanlıurfa’dan ne kadar yolcu gitmiş batıya bunu anlarlar. Şanlıurfa’mızın ortak akılla yönettiği turizm algısından dolayı artan turizm potansiyelimizi Türk Hava Yolları baltalıyor. İvedi seferlerin arttırılması lazım. Pegasus destek verirken, Türk Hava Yolları bizi sırtımızdan vuruyor’’ dedi.

‘’ANTALYA’DAN ŞANLIURFA’YA DİREK SEFER KONULMALI’’

Bir 1 kişi ve gülümsüyor görseli olabilir

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Meslek Komitesi Başkanı Kamil Türkmen ise Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet’in Şanlıurfa’ya düzenlenen seferlerde azalmaya gitmesini üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi. Pegasus’un sefer artırımından dolayı memnun olduklarını da ifade eden Türkmen, ‘Özel sektörün bölgemize bakış açısı güzel. Yetkililere Antalya bölgesinden direk sefer konulmasını talep ediyoruz. Koronavirüs haritasında mavi kategoride olunması kentimize adına önemli bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalığımız sonuna kadar pozitif anlamda kullanılması gerekiyor. Ulaşım konusunda gizli eller devreye girmesin’’ dedi.

‘’ŞANLIURFA HER SEZON YOLCU KAYBI YAŞIYOR’’

Raya Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rahime Yaşar ise konuyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. 28 Mart’ta tüm hava yolları işletmelerinde yaz sezonunun başlayacağı bilgisini paylaşan Yaşar, Şanlıurfa’nın her dönem uçuşlarda yaşanan saat ve gün uyumsuzluğundan dolayı, sürekli yolcu kaybı yaşadığını ve hava yolları şirketlerine cazip gelen bir hava yolu statüsüne geçemediğinin altını çizdi. Çeşitli dönemlerde yapılan karşılıklı toplantılarda havayollarının ‘Fazla yolcunuz olsun gelelim’ dediklerini vurgulayan Yaşar ‘Bizim de düzgün saatlerde uçak verin biz şehir olarak dolduralım’ diyorduk. Uçak seferleri için birbirini kilitleyen bir durum ile maalesef Şanlıurfa karşı karşıya kalmaktadır’’ dedi.

Yaşar açıklamasında uçak potansiyelinin havayolları şirketleri açısından potansiyel görünmemesinin sebeplerini de şu nedenlerle sıraladı;

1- Sanayimizin çok gelişmiş olmaması. Yılın her ayı çalışan sanayi sektörü ( makine, tarım, oto vs bütün sanayileri dahil ederek) maalesef ilimizde özellikle dışarıdan gelebilecek yatırımcıları çekmemektedir

2- Turizm sektörü ilkbahar ve sonbahar döneminde yoğun çalışmaktadır. Yaz ve kış aylarında azalan yolcu sayıları havayollarının isteğinin kaçmasına sebep olmaktadır.

3- Tarım sektörü; Maalesef tarıma dayalı bir sanayimiz olmadığı için yine sezonluk ve şehir içerisinde dönen bir potansiyelimiz mevcuttur. Uçağa yansıması minimumda kalmaktadır.

4- Nitelikli gelir; Havayolları firmalarının en çok kıymet verdiği nitelikli gelir miktarıdır. Ne demektir bu: uçağınızla seyahat eden yurtdışı bağlantılı yolcu sayısı, uçaklarla beraber gönderilen kargo hizmetleri ayrıca şirketlerin istedikleri ekstra gelirlerdir. Şanlıurfa Havalimanı bu konuda maalesef minimuma yakın düzeyde seyretmektedir.

Şanlıurfa uçaklarının dolu gidip gelebilmesi için yapılacak olan çok basit iki konu mevcuttur.

Her gün sabah ve akşam olmak üzere İstanbul yeni havalimanına 2 sefer, Ankara Esenboğa havalimanına yine sabah ve akşam olmak üzere 2 sefer, Sabiha gökçen havalimanına her gün 1 sefer, Pegasus Havayolları ve her gün 1 sefer Anadolu Jet’in uçuşu, İzmir için Pegasus Havayollarının haftada min 5 uçuş Urfa yolcularının ve doluluğunun toparlanmasına vesile olacaktır

En önemli konu yukarıda belirttiğimiz seferlerin sabah ve akşam olmak üzere düzenlenmesi ve saatlerinin değiştirilmemesi en büyük avantaj olacaktır. Hem gruplar hem münferit yolcu açısından sabah ve akşam saatlerinde uçak bulabilmek büyük bir avantaj ve maliyet avantajı sağlamaktadır.