Özellikle Güneydoğu'da ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbeti damakları tatlandırıyor.

Bir ayakta ve iç mekan görseli olabilir

Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen meyan bitkisi, toplandıktan sonra dev kazanlarda kaynatılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan ve soğuk tüketilen şerbet vatandaşların ilgisini görüyor.

Meyan şerbeti, özellikle ramazanlarda Şanlıurfa'da çarşı bölgesinde satışa sunuluyor.

Bir iç mekan görseli olabilir

Bölgede, susuzluğu giderici, serinletici ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi dolayısıyla tüketilen şerbet, ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

- Şanlıurfa'nın 60 yıllık şerbetçi ustası

Sarayönü Caddesi'nde 60 yıldır meyan şerbeti satan ve ürününü Türk Patent Enstitüsünde tescil ettirerek üretim izni alan Abdullah Culha (79) da meyan şerbeti yapmayı babasından öğrendiğini ve 60 yıldır bu işle uğraştığını söyledi.

Meyan şerbetinin Şanlıurfa'da bolca tüketildiğini ancak ramazan ayında daha çok talep gördüğünü aktaran Culha, şunları belirtti:

Bir 1 kişi ve iç mekan görseli olabilir

"Meyan şerbetini temiz bir ortamda üretiyoruz ve üretimde kullandığımız malzemelerin hepsi kromdandır. Bizim meyan köklerimiz özeldir, kökü tekneye doldurup üzerine su koyarak üretiyoruz. Ramazan ayı gelince Şanlıurfalıların iftar sofrasında mutlaka meyan şerbeti bulunur. Meyan şerbeti günlük üretilir ve aynı gün tüketilmesi lazım. Hazmı kolaylaştırdığı, mide dostu olduğu için ramazan ayında çok tüketiliyor. Pandemiden önce şerbeti taslarla naylon poşete doldurup satıyorduk ancak pandemi olunca düşündüm ve plastik şişede satmaya başladık. Şişeleri de kendim imal ediyorum ve böylelikle hastalığın bulaşma riskini azaltmış oluyoruz."

Bir bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Culha, mesleğini çok sevdiğini ve çocuklarına da öğrettiğini belirterek çocuklarının da bu mesleği yaptığını ifade etti.

Bir bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, yiyecek ve iç mekan görseli olabilir

Vatandaşlardan Bakır Nacaroğlu da meyan şerbetinin çok faydalı olduğunu ve özellikle ramazan ayında bolca tükettiklerini dile getirdi.