Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Taş Tepeler Projesi kapsamında kazı çalışmalarına başlanan Ayanlar Höyük'ün, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi bölgenin en büyük höyüklerinden biri olduğunu belirterek, "Yüzey taramaları Ayanlar'ın da yerleşik yaşamın ilk evrelerinden itibaren iskan edildiğini göstermektedir. Bununla birlikte diğerlerinden farklı olarak Ayanlar Höyük, en uzun süre iskan gören yerleşim alanı olarak bilinmektedir." dedi.

Başkan Gülpınar: "Urfamız İçin Hayırlı Bir İşe Vesile Olduk
Başkan Gülpınar: "Urfamız İçin Hayırlı Bir İşe Vesile Olduk
İçeriği Görüntüle

Bakan Ersoy, Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa ile Ayanlar Höyük kazı çalışmalarının başlama törenine katıldı.

Ersoy, konuşmasında, 2021'de Şanlıurfa'da başlatılan Taş Tepeler Projesi ile dünya arkeolojisine yeni ufuk açtıklarını ifade etti.

Şanlıurfa'nın dünya neolitik çağ araştırmalarının merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Ersoy, "İnsanlığın medeniyet yürüyüşüne dair bilinenleri değiştiren ve ortak geçmişimize yeni bakış açısı kazandıran topraklardayız. Burada vurulan her kazma darbesiyle geçmişle aramızdaki bilinmezlik duvarı biraz daha yıkılmakta, her fırça darbesiyle binlerce yıllık geçmişin üstünü örten gölgeler ortadan kalkmaktadır." dedi.

Ersoy, Taş Tepeler Projesi ile 12 bin yıl önce yaşayan insanların ulaştığı teknoloji ve sanatsal düzeyin, Anadolu topluluklarının eski dünya için bir esin kaynağı olduğunu gösterdiğini belirtti.

- 36 akademik kurum görev alıyor

Projede hem Türkiye'den hem de yurt dışından çok sayıda bilim insanının görev yaptığını anlatan Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Bakanlığımız öncülüğünde yürütülen projede İstanbul, Çukurova, Ege ve Harran üniversitelerinin yanı sıra İngiltere, Japonya, Almanya ve Çin gibi birçok ülkeden araştırmacılar görev alıyor. 2025 yılı itibarıyla projede 15'i Türk, 21'i yabancı olmak üzere toplam 36 akademik kurum yer almaktadır. Çalışmalarda görev alan bilim insanı ve öğrencilerin sayısı ise bu yıl 219 kişiye ulaşmıştır. Bu yönüyle Taş Tepeler, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı arkeoloji projesidir. Bugüne kadar arkeolojik araştırmaları 11 ayrı noktada yürütüyorduk, 2025 itibarıyla 12'nci yerleşim yeri olarak Ayanlar da projeye eklendi. 2013 yılında tespiti yapılan Ayanlar Höyük, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi bölgenin en büyük höyüklerinden biridir. Yüzey taramaları Ayanlar'ın da yerleşik yaşamın ilk evrelerinden itibaren iskan edildiğini göstermektedir. Bununla birlikte diğerlerinden farklı olarak Ayanlar Höyük, en uzun süre iskan gören yerleşim alanı olarak bilinmektedir."

- Türk-Japon kültürel işbirliğine vurgu

Bakan Ersoy, Kırşehir'de bulunan Kaman-Kalehöyük kazılarının 39 yıl önce Japon Prens Takahito Mikasa tarafından başlatıldığını hatırlatarak, Ayanlar Höyük'teki kazıların ise Prenses Akiko'nun ilk kazma darbesiyle başladığını söyledi.

1887'de başlayan Türk-Japon ilişkilerinin tarihsel sürecine değinen Ersoy, şunları kaydetti:

"Prens Mikasa'nın 1963 yılındaki Türkiye ziyareti, iki ülke arasındaki güçlü kültürel ilişkiler açısından dönüm noktası olmuştur. Mikasa ailesinin üç nesildir devam eden çabalarıyla bugün Kaman'da bulunan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Japonya dışındaki en büyük Japon bahçelerinden biri olan Mikasanomiya Anı Bahçesi, Türk-Japon dostluğunun sembolleridir. Kaman-Kalehöyük'ün yanı sıra Enstitünün 2009 yılında başladığı Büklükale ve Yassıhöyük kazı çalışmaları da aralıksız devam etmektedir. Bu kazılardan çıkan eserler, Türk ve Japon hükümetlerinin işbirliğiyle 2010'da açılan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir."

Ersoy, toprakların bağrında muhafaza edilmiş farklı medeniyetlerin kadim mirasına sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu zenginliği ortak miras anlayışıyla tüm insanlıkla paylaşmaya devam edeceğiz. Türk-Japon kültürel işbirliğine yeni bir iz bırakmak üzere Ayanlar Höyük kazılarında ilk kazmayı birlikte vurmaktan büyük onur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa:

"Tarihi yeniden yazacak keşifler ortaya çıkarması beklenen bu ören yerinin kazısında Japon ekibinin yer almasından büyük gurur duyuyorum ve kazı başlama törenine katılarak bu projeye küçük de olsa katkıda bulunabildiğim için çok mutluyum" ŞANLIURFA (AA) - Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa, Taş Tepeler Projesi kapsamında Ayanlar Höyük'te başlatılan kazı çalışmalarına ilişkin, "Tarihi yeniden yazacak keşifler ortaya çıkarması beklenen bu ören yerinin kazısında Japon ekibinin yer almasından büyük gurur duyuyorum ve kazı başlama törenine katılarak bu projeye küçük de olsa katkıda bulunabildiğim için çok mutluyum." dedi. Prenses Akiko, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ayanlar Höyük kazı çalışmalarının başlama törenine katıldı. Burada konuşan Akiko, Ayanlar Höyük kazısında Japon ekibinin yer almasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Ayanlar, dünyanın en eski tapınağı olduğu düşünülen kalıntıların bulunduğu Göbeklitepe'ye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta konumlanıyor ve tapınağı inşa edenlerin yerleşim yeri olabileceği belirtiliyor. Tarihi yeniden yazacak keşifler ortaya çıkarması beklenen bu ören yerinin kazısında Japon ekibinin yer almasından büyük gurur duyuyorum ve kazı başlama törenine katılarak bu projeye küçük de olsa katkıda bulunabildiğim için çok mutluyum." dedi. -

Diğer konuşmacılar

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko da Ayanlar Höyük'te başlatılan kazılarda Japon ekibinin yer almasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Katsumata, Japonya ve Türkiye'nin kültürel miras alanında güven ve dostluk temelinde işbirliği kurduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Japonya'nın Türkiye'deki kazı çalışmaları, bölge halkının kültürel varlıkların korunması konusunda bilinçlenmesine ve istihdam yaratılmasını destekleyerek bölgenin canlanmasına katkı sağlamaktadır. Japonya Büyükelçisi olarak Ayanlar Ören Yeri'nde insanlık tarihi açısından anlamlı sonuçlar doğuracak araştırmaların yapılmasını, bölgeye köklü katkılar sağlayacak işbirliği ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesini ve Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlenmesini içtenlikle temenni ediyorum." Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ise Taş Tepeler Projesi kapsamında yürütülen kazıların insanlığın ortak mirasına katkı sunduğunu belirterek, "Japonya ile işbirliğiyle yürütülecek bu çalışmalar, yalnızca arkeolojik bir kazı değil, iki ülke arasındaki dostluk ve kültürel bağların da güçlenmesini sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar da Göbeklitepe ve Harran gibi önemli merkezlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın insanlık tarihinin köklerini barındırdığını vurgulayarak, "Japon bilim insanlarıyla ortak yürütülecek bu çalışmalar, hem bilim dünyasına katkı sunacak hem de iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri daha da geliştirecektir." ifadelerini kullandı. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi de Türk ve Japon ekipler tarafından bölgede yapılacak olan kazılara destek verdiklerini belirtti. Bakan Ersoy ve Japon Prenses Akiko, konuşmaların ardından Ayanlar Höyük'te sembolik ilk kazmayı vurarak çalışmaları başlattı. Törene, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Hikmet Başak ve Abdürrahim Dusak ile diğer ilgililer katıldı.