Milletvekili Açanal mesajında ‘Kadına şiddet küresel bir sorun’ dedi. Her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını da bildiren Açanal, AK Parti iktidarları döneminde kadına şiddeti önlemek amacıyla yaptıkları çalışmaları anlattı.

Açanal mesajında şu ifadelere yer verdi;

Günün isminden de anlaşılacağı gibi şiddet hele de kadına şiddet küresel bir sorun. Her 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor. İstatistikler çok acı verileri göz önüne seriyor. Dünyada ve maalesef ülkemizde kadına şiddetin farklı başlıkları var. Bunlar; Fiziksel, Ekonomik, Cinsel, Psikolojik, Tek taraflı ısrar veya takip ve tabii günümüz dijital dünyasının getirdiği iletişim araçlarının tümüyle yaratılan şiddet. Kadının, kız çocuğunun gördüğü şiddet aslında şiddeti uygulayana da etrafına da toplumun tüm katmanlarına da kötü izler bırakıyor. Bir insanın yaşama alanını kısıtlamak, onun ve etrafının etkilenmesine sebep oluyor. Kadının kimi zaman giyim tarzına kimi zaman çalışma hayatına veya kim zaman toplumda almak istediği görevlerin karşında durmak, sadece kadını değil olduğu tüm alanları köreltiyor. Ailenin en önemli yapı taşı olan kadın, gördüğü şiddet karşısında kendisinde bırakılan izleri çocuğuna, evine, komşusuna kötü şekilde yansıtıyor. Bu çığlığa dur demek insan olan herkesin vazifesi.

Kadına şiddetle mücadele çok kapsamlı yürütülmesi gereken bir konu. Eğitim, koruyucu ve önleyici hizmetler, kanunlar, yönetmelikler, kanun koyucu ve koruyucu kolluk kuvvetlerinin konuya hassasiyetle eğilmeleri, sosyal önlemler ve daha birçok konu var. Ülkemizde geriye bakıldığında yapılanlar incelendiğinde alınan yolun ne kadar uzun ve dolu olduğunu görmek gerekli. 7/24 hizmet veren ALO 183, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ŞÖNİM ler, Kadın Barınma evleri, Aile Destek Merkezi ADEM ve Sosyal Dayanışma Merkezi SODAM, Kadın Acil Destek İhbar Sistemi KADES telefon uygulaması, Emniyet ve Jandarma birimlerimizde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Bürolarının kurulması, Broşürlerle ve basın, medya aracılığıyla hem duyuruların hem de bilinçlendirme faaliyetlerinin yapılması, öğrencilere özellikle gençlere eğitimler verilmesi, Askerlik çağındaki erkeklere verilen eğitimler, genç yaşta yapılan evliliklerde verilen aile destekleri gibi çok kapsamlı yapılan iş var. 2021 de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından hazırlanan KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE IV. ULUSAL EYLEM PLANI (2021-2025) ise yapılacakları daha programlı bir şekilde yapmak için hazırlandı. Kadını her zaman en önde gören ve onu destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu hizmetler için teşekkür ediyorum.

Yaşadığımız Anadolu coğrafyası, kültürel birikimimiz ve inançlarımız gereği kadını hep baş üstünde taşımayı düstur edinmişizdir. Mutlu bir ortamda yetişmiş çocuk, sağlıklı aile yaşantısı olan bir genç ve şiddetin olmadığı kadının mutlu olduğu bir yaşam alanı sayesinde huzurlu ve sağlıklı toplum oluşması için var gücümüzle çalışıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada hiçbir şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyorum.

Başkan Özyavuz tebrikleri kabül ediyor Başkan Özyavuz tebrikleri kabül ediyor