Verimli toprakların çoraklaşmaya başladığı ilçede çiftçiler DSİ 15. Bölge Müdürlüğü'nü suçladı.

PROJE SORUN YUMAĞINA DÖNDÜ.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan proje ile Suruç Ovası’na 2014 yılında su verildi. Bölge çiftçisi ve vatandaşların bayramı yaşadığı dönemin ardından, iddialara göre DSİ 15. Bölge Müdürlüğü’nün sorumsuzluğu projeyi sorun yumağına çevirdi.

‘CENAZELERİMİZİ GÖMEMEZ DURUMA GELDİK’

Çiftçiler, ilçede sulama açılan tarım alanlarında tahliye kanallarının olmaması nedeniyle taban suyu seviyesinin her geçen gün yükseldiğini söyledi. Evlerin nemin yanı sıra artık suda almaya başladığını bildiren çiftçiler ‘Taban suyunun yükselmesi nedeniyle cenazelerimizi gömemez hale geldik’ dedi.

DSİ SORUNLARA DUYARSIZ KALDI.

Çiftçilerin iddiasına göre DSİ sorunlarına duyarsız kaldı. Karadut, Abamor, Şeis, Yurtçiçeği hattını oluşturan sağ sahil sulamasındaki birçok mahallede, tahliye kanallarının bir türlü yapılamaması taban suyunun yükselmesine neden oldu.

BİR ARPA BOYU YOL KAT EDİLMEDİ.

Edinilen bilgilere göre yıllar önce tahliye kanallarının yapılması için ihaleye çıkıldı. Aradan geçilen sürede bir arpa boyu kadar bile yol kat edilmedi. Çiftçiler ‘DSİ çiftçinin sesine kulak vermedi. Çok zor günler yaşıyoruz. Bölgemizde çoraklaşma tehlikesi başlıyor’ dedi.

5 BİN DÖNÜM ARAZİ DE EKİM YAPILAMIYOR.

Çiftçiler, Büyüksergen, Gölcük, Ekili, Saygın, Karadut, Binatlı, Topçalı, Yatırtepe, Yurtçiçeği, Kayahöyük, Kestunk, Aligör ve Çanaklı köylerini kapsayan 5 bin dönüm arazide de ekim yapılamadığının da altını çizdi. Bu durum hem çiftçileri mağdur etti hem de ülke ekonomisine zarar verdi.

SULAMA BEDELLERİNDE FAHİŞ FİYATLAR.

Suruç çiftçisi, DSİ tarafından alınan sulama bedellerine de tepki gösterdi. Bu konuda da DSİ yetkililerinin sessiz kaldığını bildiren çiftçiler ‘Sulama bedelleri 1 yılda 5 kart arttı. 750 TL’lerden 3500 TL rakamlarına çıktı’ dedi.

Şanlıurfa Meydan Hastanesi'nden İddialara Yanıt Şanlıurfa Meydan Hastanesi'nden İddialara Yanıt

ŞEBEKE PATLAMALARI ÇİFTÇİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR.

Öte yandan sağ ve sol sahil bölgesini sulayan ana kanallarda sık sık meydana gelen şebeke patlamaları da çiftçileri zor durumda bırakıyor.

KESİN KABÜLLERİ YAPILMADAN SULAMAYA AÇILDI.

Edinilen bilgilere göre Suruç projesinin planlaması da hatalı yapıldı. İnşa sürecinde kanalları ve sanat yapılarını inşa eden müteahhitler işi yarım bırakıp kaçtı. Müteahhitleri el değiştiren proje, kesin kabülleri yapılmadan sulamaya açıldı. Konu mahkemeye intikal ettirilse de henüz bir sonuç alınamadı. Devletin uğradığı zararların hesabının yöneticilerden ve müteahhitlerden sorulup sorulmayacağı da merak konusu oldu. Sorun yumağına dönen projede Suruç ovasının projelendirme hatasından dolayı elden çıkma riskinin olduğuna da dikkat çekildi.

Editör: Nedim Atilla