Günümüzün en başta gelen sorunlarından biridir boyun ağrısı, masum gibi görünen her hareketimiz tetikleyebilir, ilerletebilir olmadık sonuçlarla baş başa bırakabilir. Kimi zaman fazladan eklenmiş bir yastık, kimi zaman yanlış yaptığımız bir barfiks, hatta kimi zamanlarda okuduğumuz kitaplar aracılık edebilir bu tehlikeye. Aslında değinmek istediğim konuda günümüz teknoloji ve bağımlılarını ilgilendiriyor. Bu noktada kişileri bağımlı olarak nitelendirmek pekde doğru bir yaklaşım olmaz farkındayım, sonuçta hepimiz işlerimizin büyük bir çoğunluğunu akıllı telefonlarımız sayesinde gerçekleştiriyoruz, tıpkı bu yazıyı şuan telefonumdan yazdığım gibi..

Boyun Ağrısı Neden Olur?

Konuyu daha çarpıcı kılmak adına, New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine' da Spinal cerrahi uzmanı Dr. Kenneth K. Hansraj'ın 2014 yılında Surgical Technology International'da yayınlanan bir çalışmasına değineceğim... Dr. Hansraj, günümüzde insanların gün içersinde ortalama 2 ila 4 saat arasında telefon, bilgisayar veya kitap başında vakit geçirdiğini ve başlarının sürekli öne doğru bir pozisyonda olduğuna dikkat çekiyor. Bu süre yılda ortalama 700 -1400 saatleri bulurken, lise çağındaki bireylerde 5000 saatlere kadar çıkıyor. Dr. Hansraj, başın öne gittiğindeki her açı değişiminde boyun omurlarına binen ekstra yükü gösteren bir çalışma sundu. Buna göre; ortalama 5,5-6 kg ağırlığındaki başımız dik pozisyondayken omurlara bindirdiği yük kendi ağırlığı kadarken forward tilt dediğimiz öne doğru eğildiği her 15 derecelik açıda bu oran gittikçe artıyor. Hatta 45 ve 60 derecelerdeki bir bükülme, servikal bölgedeki omurlar üzerine yaklaşık 25-30 kg lık bir yük bindiriyor. Dr. Hansraj, bunun aşınma, yıpranma ve hatta ameliyatlara kadar götürebilecek bir tehlike olduğunu belirtiyor.
Boyun ağrısı neden olur nasıl geçer

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? 

Yılın ortalama 1400 saati boyunca 7 yaşındaki bir çocuğu boynunuzda taşıdığınızı hayal edin... Peki boyun ağrısının önüne nasıl geçebiliriz? Oldukça basit. Öncelikle baş boyun postürünü koruduğumuzdan emin olmamız gerek. Baş boyun postürü: gözler ve eksternal oksipital protubrans arası analiz, sağ ve sol kulak memelerinin pozisyonu ve başın horizontal düzgünlüğü gibi spesifik ayrıntılar gerektirsede sizler kısaca kulak memeniz ve omuz ucunun aynı hizada olduğuna dikkat ederek bu sorunu büyük ölçüde çözebilirsiniz.
Ayrıca okuduğunuz kitabı veya telefonu göz hizasına doğru kaldırmanızda yararlı olacaktır.. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Herkese bol sporlu günler dilerim..